Р Е Ш Е Н И Е

470/23.10.2018г.                           гр.Шумен  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, осми състав

На двадесет и трети октомври  две хиляди и осемнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор: Стоянова

Като разгледа докладваното от районния съдия № 2566 по описа за 2018г.  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН  П.Т.Т., ЕГН**********, български гражданин, роден на ***г***  , неженен, неосъждан, средно образование, работещ   ЗА ТОВА, ЧЕ на 21.04.2018г. в  гр. Шумен, без надлежно писмено разрешително  по Закона за  контрол върху  наркотичните вещества  и прекурсорите, държал високорисково  наркотично вещество-марихуана  със съдържание  на активен компонент ТХК 6,58% с общо нетно тегло 2,46 грама на стойност 14,76лв,като случаят е  маловажен  - престъпление по чл.354а, ал.5 от НК вр. чл. 354а, ал.3 , т.1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 вр. ал.5  от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  и му  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда  / лева.

На основание чл. 354а ал.5 от НК отнема в полза на Държавата веществените доказателства - марихуана  със съдържание  на активен компонент ТХК 6,58% с общо нетно тегло 2,46 грама на стойност 14,76лв. намираща се на съхранение  в ЦМУ гр.София, които следва да бъдат унищожени. Опаковките от веществените доказателства –приложени като лист 37 от ДП №489/2018г.,следва  да останат приложени по делото .

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.  

 

Районен   съдия:

 

   

 

Мотиви  към  решение  по  АНД  № 2566  по описа  за  2018г.  на  ШРС

 

            Производство по чл.378 от НПК.

            От Районна прокуратура гр. Шумен  на 01.10.2018г. в ШРС  е внесено постановление  за прекратяване  на наказателна отговорност с налагане на административно наказание с което  е предложено да бъде прекратено наказателното производството против П.Т.Т., ЕГН**********, за извършено от него престъпление  по чл.354а, ал.5 от НК вр. чл. 354а, ал.3, т.1 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание .  За това деяние е предвидено наказание "глоба" 1000лв, извършителят не е осъждан   и не е бил  освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК   и  не са причинени имуществени вреди от деянието .

            В съдебно заседание, обвиняемия се явява лично  и  с адв. М.при ШАК ,като заявява, че се признава  за виновен и съжалява за случилото се .

            От приложените по делото писмени доказателства / ДП №489/2018 год. по описа на РУ –гр. Шумен, Вх.№ 862/18г. по описа на  ШРП /, преценени поотделно и в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното:

Към инкриминирания момент  П.Т.Т., ЕГН********** бил неосъждан. Той  употребявал наркотични вещества ,които му помагали  да се концентрира. На  20.04.2018г.  закупил марихуана  за сумата от около 30 лв  с тегло 3,5 гр. , а вечерта изпушил една цигара . На 21.04.2018г.  около обяд напуснал дома си,  като носел раница  в която поставил  остатъка от  марихуаната  закупена предния ден .Придвижвал се с велосипед . Отишъл до бензиностанция „Петрол“ находяща се   в гр. Шумен  ул.“Ген.Скобелев“  за да напомпа задната гума  на велосипеда .Докато помпел гумата се почувствал  зле и изгубил съзнание .Гражданин сигнализирал  минаващите на близо полицейски служители –св. К.Димчев и св. С.Станков. Те отишли до  обвиняемия ,като успели да осъществят словесен контакт  в който обвиняемият признал,  че употребява  наркотични вещества и има такива в  раницата си , бил откаран в ЦСМП Шумен. Бил  извършен оглед  на местопроизшествие  при който била открита  в раницата на лицето  суха-зелено кафява  тревиста маса  обвита в полиетиленов плик.

В хода на разследването   от назначената  физикохимическа -експертиза се установило  че  откритата маса  с тегло от 2,46 грама  представлява части от растението  Herba Cannabis Indica sativaq, известно като  „марихуана“  . Марихуаната е поставена  под контрол в Списъка  на Приложение  № 1 към чл. 3 ал.2 от ЗКНВП.

Така описаната фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства,  както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства по делото.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият на посочената дата на 21.04.2018г. в  гр. Шумен, без надлежно писмено разрешително  по Закона за  контрол върху  наркотичните вещества  и прекурсорите, държал високорисково  наркотично вещество-марихуана  със съдържание  на активен компонент ТХК 6,58% с общо нетно тегло 2,46 грама на стойност 14,76лв,като случаят е  маловажен, т.е.  е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление  по чл.354а, ал.5 от НК вр. чл. 354а, ал.3 ,т.1 от НК. 

Обект на престъплението по чл.354а от НК обществени отношения, свързани със здравето на гражданите и преди всичко на младите хора. Това обстоятелство е преценено от законодателя при криминализиране на придобиването на високорисковите наркотични вещества без надлежно разрешение, дори когато деянието представлява маловажен случай.

От обективна страна –изпълнителното деяние в конкретния казус е извършено чрез държане на зелена растителна маса  с общо тегло 2,46 грама  ,  със съдържание  на активен компонент  ТХК 6,58% с общо нетно тегло  2,46 грама  на стойност  14,76 лв . като задължителен елемент от състава на това престъпление се явява и липсата на  надлежно писмено разрешително  по Закона за  контрол върху  наркотичните вещества  и прекурсорите.

Субект на престъплението – пълнолетно, наказателно отговорно лице, което не се намира в състояние на невменяемост;   

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вина пряк умисъл по смисъла на чл. 11 ал.2 пр.1 от НК - деецът е съзнавал обществено опасния му характер, предвиждал е настъпването на неговите обществено опасни последици и е искал настъпването на тези последици. Обвиняемия  е съзнавал всички елементи от състава на престъплението.

Като причина за деянието, съдът отчита незачитането на правните норми  регламентиращи  тази категория обществени отношения. Малкото количество на държания аналог на  наркотично вещество, както и младата възраст на обвиняемия, чистото му съдебно минало са обстоятелства, които дефинират извършеното от него престъпление по чл.354а от НК като маловажен случай по смисъла на чл.93, т.9 от НК. Законодателят обаче е криминализирал в разпоредбата на чл.354а, ал.5 от НК и маловажните случаи на този вид престъпления, доколкото същите засягат обществените отношения, свързани със здравето на гражданите. Именно този предмет на престъплението обуславя обществената опасност на деянията от този вид, дори в случаите, когато се касае за държане на малко количество наркотично вещество, на ниска стойност и/или с ниска стойност на активния наркотично действащ компонент. В тази връзка следва да се отчете, че престъпленията по чл.354а от НК се извършват, а и засягат най-често лицата в младежка възраст и напоследък бележат все по-висок ръст.

Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че с деянието си,  обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по наказуемо по чл.354а, ал.5 от НК вр. чл. 354а, ал.3 ,т.1 от НК - а именно,  на 21.04.2018г. в  гр. Шумен, без надлежно писмено разрешително  по Закона за  контрол върху  наркотичните вещества  и прекурсорите, държал високорисково  наркотично вещество-марихуана  със съдържание  на активен компонент ТХК 6,58% с общо нетно тегло 2,46 грама на стойност 14,76лв,като случаят е  маловажен  - престъпление по чл.354а, ал.5 от НК вр. чл. 354а, ал.3 , т.1 от НК .

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание глоба 1000 лева   Същевременно се установи, че деецът, който е пълнолетен, неосъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а  ал.5 от НК.

При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства младата възраст на обвиняемия,  съдействието за разкриване на обективната истина и изразеното съжаление за извършеното. Като отегчаващи отговорността обстоятелства, съдът обсъди повишената обществена опасност на осъщественото от обвиняемия деяние, предвид големия брой престъпления от този вид и високия риск от употребата на наркотични вещества.

 С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че деецът не представлява голяма обществена опасност. Същевременно доколкото за престъпното посегателство по чл. 354а, ал. 5 от НК законодателят е предвидил наказание “глоба” в размер до 1 000 лв., съобразно разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба. Ето защо съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лв. /хиляда лева/ ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия.           

Предвид гореизложеното съдът намира, че на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, обвиняемия следва да бъдат признат за виновен в извършването на посоченото деяние и да бъде освободен от наказателна отговорност, като на основание чл. 78а ал.5 от НК вр. чл. 354а ал.5 от Нк вр. чл. 354а, ал.3 , т.1 от НК му бъде наложено административно наказание глоба в размер на 1000лв .

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

 

Районен  съдия: