Р Е Ш Е Н И Е

 

558/27.11.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и първи ноември две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2644 по описа на ШРС за 2018г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 27-0000555/14.09.2018г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.415в от КТ на “С – М СТРОЙ” ЕООД с ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр. Шумен ул. “С.Ш.” № ***, ****, ***, ***** представлявано от М.Р.С. ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага доводи за това в жалбата си. В съдебно заседание за дружеството – жалбоподател, редовно призовани, представител не се явява.            

            Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 07.08.2018г. била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство от компетентни длъжностни лица към Дирекция “Инспекция по труда” – гр. Шумен на строеж на склад за алкохолни и безалкохолни напитки в гр. Шумен бул. „Велики Преслав“ ПИ № 83150.665.197.

В рамките на реализираната проверка е било установено, че жалбоподателя в качеството му на работодател е нарушил разпоредбите на трудовото законодателство с това, че не държи в цитирания обект на разположение на контролните органи екземпляр от правилника за вътрешния трудов ред и документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа - заповеди и графици. На осн. чл. 402 ал.1 т.2 от КТ, от бригадира на обекта – П.М.С. били снети писмени обяснения в които той потвърдил, че при извършената проверка на 30.09.2017г. в обекта е нямало правилника за вътрешния трудов ред и документи свързани с разпределение на работното време. За така извършената проверка бил съставен Протокол № ПР 1827198 в който на осн. чл. 404 ал.1 т.1 от КТ било дадено задължително предписание на работодателя да отстрани констатираните нарушения със срок на изпълнение 08.08.2018г. В последствие на 14.08/2018г. била извършена и проверка по представени документи в Дирекция ”Инспекция по труда” гр. Шумен. В инспекцията се явило упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно с Рег. № 2589/09.03.2012г. на името на С.С.Д., който представил на проверяващите исканите документи.

За констатираното нарушение на 07.08.2018г. е съставен акт за установяване на административно нарушение № 27-0000555/14.08.2018г., като актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.403а, ал.1 от Кодекса на труда. Актът е бил съставен в присъствие на редовно упълномощен представител и подписан от него с възражението „Не съм съгласен с нарушението“. Жалбоподателят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 27-0000555/14.09.2018г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.415в от КТ на “С – М СТРОЙ” ЕООД с ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр. Шумен ул. “С.Ш.” № ***, ****, ***, ***** представлявано от М.Р.С. ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Г.П.П., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че при издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да накърняват  правото на защита на жалбоподателя и да водят до неговата отмяна.

При извършване на проверката на 07.08.2018г. на  строеж на склад за алкохолни и безалкохолни напитки в гр. Шумен бул. „Велики Преслав“ ПИ № 83150.665.197., се установява по безспорен начин, че „С-М СТРОЙ“ ЕООД в качеството си на работодател е нарушил разпоредбата на трудовото законодателство и при проверката не са могли да представят изискуемите от закона правилник за вътрешния трудов ред и документи свързани с разпределението на работното време и организацията на работа. Това се потвърждава и от намиращото се на стр. 12 от делото обяснение на бригадира на обекта – П.М.С.. Ето защо, съдът намира, че от всичко изложено до тук се доказва по безспорен начин, че дружеството - жалбоподател, като не е изпълнило изискването на закона, чрез бездействието си е осъществило от обективната и субективна страна посоченото в акта за установяване на административно нарушение и в наказателното постановление нарушение. За неизпълнение на това изискване на закона, което е изпълнено веднага след установяването му по реда, предвиден от този кодекс, и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, административно-наказателната разпоредба на чл.415в от КТ предвижда “имуществена санкция” в размер от 100 до 300 лева.

Административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно санкционната норма на чл.415в от КТ, като е наложил санкция над средния размер, като е отчел тежестта на извършеното нарушение и степента на обществената му опасност.

Ето защо съдът намира, че в настоящия случай след като е приложена  разпоредбата на чл.415в от КТ, не следва да се прилага разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, доколкото нарушението не може да бъде квалифицирано като “маловажен случай” по смисъла на посочената разпоредба. Освен това, обществените отношения, които регулира този кодекс, са от особена обществена важност.

В тази връзка съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде изцяло потвърдено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 27-0000555/14.09.2018г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.415в от КТ на “С – М СТРОЙ” ЕООД с ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр. Шумен ул. “С.Ш.” № ***, ****, ***, ***** представлявано от М.Р.С. ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева.   

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: