Р Е Ш Е Н И Е

 

580/5.12.2018г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На тринадесети ноември две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова

секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №2646 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №27- 0000593/20.08.2018г. на Директора на Дирекция “ИТ” - гр.Шумен, с което на основание чл.416 ал.5 от КТ, във връзка с чл.413 ал.2 от КТ на “ЕЛЕМОН” ООД с ЕИК 148079631, гр.Варна е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева, за нарушение на чл.16 ал.1 т.3, във вр. с чл.11 ал.5 от Наредба  № РД-07-2 от 16.12. 2009г. за условията  и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. В жалбата си жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, поради допуснати процесуални нарушения при издаване на НП и квалификацията на нарушението. Оспорва констатираното нарушение по същество. Излага и доводи, че се касае за маловажен случай. В съдебно заседание се явява управителя С.Б. и процесуален представител – адв. С.Г. от ВТАК.

            Процесуалният представител на АНО моли съда да постанови решение, с което да отхвърли жалбата като неоснователна и недоказана, и да потвърди НП като излага доводите си  затова. Счита, че извършването на нарушението е доказано по безспорен начин. Намира за неприложима разпоредбата на чл.415в от КТ.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

В.С.П. работил по трудов договор на длъжност „електромонтьор“ в “ЕЛЕМОН” ООД с ЕИК 148079631, гр.Варна. На 02.07.2018г.  работници на “ЕЛЕМОН” ООД, гр.Варна, между  които и  В.С.П. започнали работа на обект „Извършване на СМР в СУ „Трайко Симеонов“ при реализация на проект „Подобряване  на образователната инфраструктура в гр.Шумен“. На 02.07.2018г. служител на СУ „Трайко Симеонов“, гр.Шумен провел и документирал  начален инструктаж и инструктаж на работното място на работници на “ЕЛЕМОН” ООД, вкл. и на  В.С.П.. Инструктажите  били документирани в съответните книги на СУ „Трайко Симеонов“, гр.Шумен

 Във връзка  с възникнал инцидент на 10.07.2018г. с работника В.С.П., същия ден свидетелите инж.М.М.М. и инж.Г.П.П. служители в Дирекция „ИТ“ -Шумен извършили проверка на обект „Извършване на СМР в СУ „Трайко Симеонов“, както и проверка на представени документи на 18.07.2018г. и 20.07.2018г.  Било установено, че “ЕЛЕМОН” ООД, в качеството му на работодател, не е изпълнил задълженията си  за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд като не е провел и документирал на работника В.С.П. извънреден  инструктаж по безопасност и здраве при работа, предвид промяната на работното му място  и организацията на работа  на 02.07.2018г. на обект „Извършване на СМР в СУ „Трайко Симеонов“.

В хода на проверката на основание чл.402 ал.1 т.2 от КТ били изискани писмени обяснения от С.М.Б., в качеството му на управител на “ЕЛЕМОН” ООД. Буроджиев посочил, че работниците В.С.П., И.А.И., Д.И.Д. са започнали работа на обекта на 02.07.2018г., без да им е бил проведен на 02.07.2018г. извънреден инструктаж, във връзка с промяна на работното им място. Представени са заверени копия на страници от  Книга за инструктаж по безопасност и здраве при работа /ежедневен инструктаж/  и  Книга за инструктаж по безопасност и здраве при работа /Инструктаж на работното място, периодичен инструктаж, извънреден инструктаж/ водени от “ЕЛЕМОН” ООД, съгласно които на работника В.С.П. на 02.07.2018г. е проведен ежедневен инструктаж, а на 03.07.2018г. - периодичен.  

Резултатите от проверката са обективирани в Протокол за извършена проверка № ПР1823844, съставен на 20.07.2018г. и връчен на същата дата на управителя Буроджиев.

На 20.07.2018г. св.М.М. съставил на срещу  “ЕЛЕМОН” ООД АУАН № 27-0000993 за нарушение на  разпоредбите на чл.16 ал.1 т.3  и чл.11 ал.5 от  Наредба  № РД-07-2 от 16.12. 2009г. за условията  и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, в присъствието на С.Б., на когото е и връчен. При връчването не са вписани възражения. Такива не са били депозирани и в законоустановения срок. Въз основа на така съставения акт и на материалите съдържащи се в административно-наказателната преписка Директора на Дирекция “ИТ” - гр.Шумен издал процесното НП, с което на основание чл.413 ал.2 от КТ на “ЕЛЕМОН” ООД с ЕИК 148079631, гр.Варна е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева, за нарушение на чл.16 ал.1 т.3, във вр. с чл.11 ал.5 от Наредба  № РД-07-2 от 16.12. 2009г. за условията  и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава  от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели, както и приетите и приложени по делото писмени доказателства.

           При така установената фактическа обстановка, съдът констатира от правна страна следното: В хода на административно – наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок,  като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Административно-наказателното производство е започнало с редовно съставен акт, съдържащ всички минимално изискуеми по смисъла на чл.42 от ЗАНН реквизити, Същият е предявен и връчен на жалбоподателя. В НП също се съдържат всички минимално изискуеми по силата на чл.57 от ЗАНН реквизити. Вмененото във вина на жалбоподателя нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава. Обстоятелството, че на стр.2 от НП неправилно е посочена самоличността на актосъставителя, не съставлява съществено нарушение, тъй като не нарушава правото на защита на дружеството. На същото е връчен съставения  АУАН и няма спор , относно лицето съставило акта. 

            Административно – наказателната отговорност на дружеството е ангажирана на основание чл.413 ал.2 от КТ , за нарушение на чл.16 ал.1 т.3, във вр. с чл.11 ал.5 от Наредба  № РД-07-2 от 16.12. 2009г.

В разпоредбата на чл.413 ал.2 от Кодекса на труда е предвидено, че работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв.

Законът за здравословни и безопасни условия на труд предвижда общи и конкретни задължения за работодателите, осигуряващи изпълнение на принципите, прогласени в чл. 1 ал. 2 на закона. Съгласно чл. 275 ал.1 от КТ работодателят е длъжен да осигури здравословни и безопасни условия на труд, така че опасностите за живота и здравето на работника или служителя да бъдат отстранени, ограничени или намалени. А съобразно чл.281 ал.1 от КТ всички работници и служители се инструктират и обучават по безопасните методи на работа. Това задължение е доразвито и детайлизирано в подзаконов нормативен акт – Наредба № РД-07-2 от 16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. В наредбата  са детайлизирани видовете инструктажи, кой ги провежда и как. Съгласно чл.10 ал.3 от Наредбата инструктажът бива начален, на работното място, периодичен, извънреден и ежедневен. Начален инструктаж се провежда на лицата, които постъпват на работа, както и на лицата по чл.11, ал.1, т.1-5, т.е.  и на работещи от други предприятия, които ще работят на територията на предприятието. Задължително се провежда в деня на постъпване на работа.  Инструктажът на работното място  има за цел  практическо запознаване на работника или служителя с конкретните изисквания за безопасното  изпълнение на трудовата дейност на конкретното място, където ще работи.  В §1, т.5 от ДР на Нредбата се съдържа дефиницията на понятието "работно място", а именно мястото, където се предвижда извършването на работата в помещения или на което и да е място на територията на предприятието, или до което работещият има достъп във връзка с изпълняваната работа. Извънреден инструктаж се прави след трудова злополука, след пожар, промишлена авария и природно бедствие, груби нарушения на изискванията за БЗР, при промяна на технологичния процес, при въвеждане на нови машини и съоръжения, при промяна на работното място или организацията на работа, по предписание на контролни органи. Периодичният инструктаж има за цел да поддържа и допълва знанията на работещите по безопасност и здраве при работа. Провежда не по-рядко от един път на три месеца за работещите, пряко заети в дейностите с висок производствен риск, между които и  строителни и монтажни работи.  Ежедневен инструктаж  се провежда  всеки ден преди започване на работа само на лица, пряко заети в дейности с висок производствен риск.

Съгласно чл.11  ал.1 от Наредбата работодателят осигурява провеждането на инструктажи по безопасност и здраве при работа на всеки работещ, независимо от срока на договора и продължителността на работното време, включително и на работещи от други предприятия, които ще работят на територията на предприятието / чл.11 ал.1 т.3 от Наредбата/. В §1 т.2 от ДР на Наредбата се съдържа дефиниция на понятието "работодател", видно от която същата е с по-широко съдържание от тази по §1 т.1 от ДР на КТ, като приравнява към работодател по смисъла на КТ и всеки, който възлага работа и носи цялата отговорност за предприятието, кооперацията или организацията. Дружеството - жалбоподател категорично се явява работодател по смисъла на §1 т.2 от ДР на Наредбата, както и §1 т.1 от ДР на КТ, но доколкото работниците на дружеството са извършвали  строително – монтажни работи на територията на друга организация – СУ „Трайко Симеонов“, работодател по смисъла на §1 т.2 от ДР на Наредбата се явява и СУ „Трайко Симеонов“.

Видно от приобщените по делото писмени доказателства и гласни доказателства съдът намира за безспорно установено, че работата на обекта е започнала на 02.07.2018г., на която дата работници на “ЕЛЕМОН” ООД са били  за първи ден на обекта и са им били провеждани инструктажи. Също така , въз основа на събраните доказателства безспорно се установява, че на 02.07.2018г. служител на СУ „Трайко Симеонов“, гр.Шумен е провел начален инструктаж и инструктаж на работното място на работници на “ЕЛЕМОН” ООД, вкл. и на  В.С.П., които са документирани в съответните книги на СУ „Трайко Симеонов“, гр.Шумен. От представените  заверени копия на страници от  Книга за инструктаж по безопасност и здраве при работа /ежедневен инструктаж/  и  Книга за инструктаж по безопасност и здраве при работа /Инструктаж на работното място, периодичен инструктаж, извънреден инструктаж/ водени от “ЕЛЕМОН” ООД, се установява проведен  ежедневен инструктаж на 02.07.2018г. на работниците, между които и В.С.П. и периодичен на П.проведен на 03.07.2018г. Следователно на 02.07.2018г. на В.С.П. са били проведени и документирани три инструктажа – начален, на работното място и ежедневен. Извънреден инструктаж във връзка с промяна на работното му място на 02.07.2018г. от страна на “ЕЛЕМОН” ООД не му е провеждан.

Въз основа на установеното настоящият съдебен състав намира, че доколкото на П.е бил проведен инструктаж на работното място от страна на СУ „Трайко Симеонов“, не следва да бъде провеждан и извънреден такъв, във връзка с промяна на работното място. Целта на извънредния инструктаж е работникът да бъде запознат с конкретните изисквания за безопасното  изпълнение на трудовата дейност на новото работно място.Т.е. провеждан е първоначален инструктаж на работното място, но доколкото работното  място се променя, следва да се направи извънреден инструктаж, с оглед практически запознаване на лицето  с рисковете на новото място. В конкретния случай, предвид на това, че на работника е бил проведен другия вид инструктаж, регламентиран в чл. 13 ал.1 от Наредбата, който съгласно посочената разпоредба се провежда на конкретното работното място, работникът е бил запознат с изисквания за безопасното  изпълнение на трудовата дейност на новото работно място.

Предвид изложеното съдът намира, че за дружеството-жалбоподател не е съществувало задължение да осигури провеждането и на извънреден  инструктаж по безопасност и здраве на работника В.С.П. на 02.07.2018г., по повод промяна на работното му място.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

  ОТМЕНЯ наказателно постановление  №27- 0000593/20.08.2018г. на Директора на Дирекция “ИТ” - гр.Шумен, с което на основание чл.416 ал.5 от КТ, във връзка с чл.413 ал.2 от КТ на “ЕЛЕМОН” ООД с ЕИК 148079631, гр.Варна е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева, за нарушение на чл.16 ал.1 т.3, във вр. с чл.11 ал.5 от Наредба  № РД-07-2 от 16.12. 2009г. за условията  и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: