Р Е Ш Е Н И Е

 

507/9.11.2018г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На девети ноември две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Пл.Недялкова

Секретар:Цв.Колева

Прокурор: Вл. Колев

Като разгледа докладваното от районния съдия

Административно  наказателно  дело №2675 по описа за 2018г.

Производство по чл.378  от НПК.

            От ШРП  е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване на И.С.Г., ЕГН ********** от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК, за извършено престъпление от общ характер по чл.354а ал.5, във вр. с ал.3 т.1 от НК..

Представителят на Шуменска районна прокуратура поддържа предложението. В хода по същество пледира за налагане на административно наказание в минимално предвидения размер.

Обвиняемият се явява лично. Признава вината си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното: Обвиняемият И.Г. понякога употребявал психоактивни вещества, което се изразявало в пушене на марихуана. Около 08.00 часа на 17.04.2018г. Г. ***, да пие кафе с негов приятел св.Х.Д.Д.. Преди да излезе обвиняемият сложил марихуана в левия външен джоб на шушляковото елече, с което бил облечен. Марихуаната била под формата на растителна маса, поставена в три броя найлонови прозрачни парчета - 1 бр. с тегло на растителната маса 0,47 гр., 1 бр. - 0,61 гр. и 1 бр. - 0,69 гр. Трите найлонови парчета били свити на топчета и увити в парче черен найлон /полиетилен/. След като пили кафе, обв.Г. и св.Д. минали покрай магазин „Нон стоп 21“, находящ се на бул.“Славянски“ в близост до пл.България и „Руски паметник“ в гр.Шумен. В този момент пред магазина били св.К.Д.К. и св. С.С.С., които били на смяна като екип на „ГООР“ при РУ - Шумен. Полицаите забелязали, че двамата младежи изглеждали подозрително, били видимо притеснени и напрегнати, поради което решили да им извършат проверка. При същата служителите на реда попитали лицата дали държат в себе си забранени вещества, при което обв.Г. отговорил положително. Това станало причина да бъде повикана оперативна дежурна група. На обв. Г. бил извършен личен обиск, при който била намерена и иззета посочената марихуана.Било започнато наказателно производство, а обв.Г. ***.

В хода на разследването е назначена и изготвена физико-химическа експертиза,според заключението на която  намерената суха зелена растителна маса представлява марихуана /индийско коноп, канабис/, съдържаща активен компонент - тетрахидроканабинол 6.20 %.

Стойността на намерените и иззети от обвиняемия наркотични вещества е в размер на 10.62 лева.

Въз основа на събраните в хода на досъдебното производство доказателства, които са приобщени по реда на НПК, съдът прави правния извод, че обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.354а ал.5 във вр. с ал.3 т.1 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание глоба  до 1000 лева. Същевременно се установи, че обвиняемият, който е пълнолетен, не е осъждан за престъпление, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК и в резултат на деянието няма нанесени съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че обвиняемия признава вината си, което следва да бъде отчетено като смекчаващо отговорността обстоятелство. От друга страна съдът не констатира отегчаващи отговорността обстоятелства. Също така следва да бъде съобразена и разпоредбата на чл.78а ал.5 от НК, поради което доколкото за престъплението е предвидено само наказание глоба до 1000 лева, на обвиняемия не може да бъде наложено административно наказание в по-голям размер, поради което следва да бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.5 от НК "глоба" в размер на минималния предвиден от закона - действащ по време на извършване на деянието, а именно – 1000 лв.

В хода на досъдебното производство са направени разноски за изготвяне на експертиза в размер на 82.51 лева, които следва да бъдат възложени на обвиняемия, като същите следва да бъдат платени в полза на бюджета по сметка на ОДМВР – Варна.

Приобщени по делото веществени доказателства, на осн. чл. 354а, ал.6, във вр. с чл.53, ал.2, б.“а“ от НК следва да бъдат отнети.

Предвид гореизложеното, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия И.С.Г., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, неженен, неосъждан, безработен, основно образование  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че  на 17.04.2018 г. в гр.Шумен без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 от ЗКНВП, държал високо рисково наркотично вещество /включено в списък I от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични във връзка с чл.З, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите/ - марихуана /индийски коноп, канабис/ с общо нетно тегло 1,77 грама със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 6,20%, на обща стойност 10,62 лв., като случаят е маловажен - престъпление по чл.354а ал.5, във вр. с ал.3 т.1 от НК  и  на основание чл. 78а ал.5, във вр. с ал.1 от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му  НАЛАГА административно наказание “глоба“ в размер на 1000 /хиляда/ лева.

На основание чл.189 ал.3 от НПК ОСЪЖДА обв. И.С.Г., ЕГН ********** да  заплати в полза на бюджета по сметка на  ОД на МВР – Варна направените в досъдебното производство разноски в размер на 82.51 лева , както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.354а ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на държавата вещественото доказателство по делото - марихуана, оставено на съхранение в ЦМУ гр.София.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК в 15 - дневен срок от днес   пред ШОС.

Районен   съдия: