Р Е Ш Е Н И Е

 

589/10.12.2018г. ,        гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На шести декември, през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                  Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2840 по описа на ШРС за 2018г.,

За да се произнесе взе предвид следното: Настоящото производство е образувано осн.чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №27-000627/17.10.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на “ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, седалище гр.Шумен, с ЕИК 127588059, представлявано от А.М.О., ЕГН **********, е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева за нарушение на чл. 15, ал.1 и чл. 11, ал.5 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като счита същото за неправилно и незаконосъобразно. В съдебно заседание, за дружеството – жалбоподател се явява процесуален представител и поддържа жалбата .

            За административно-наказващия орган, издал наказателното постановление, се явява процесуален представител на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, който оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 31.08.2018г., била извършена проверка  по спазване на трудовото законодателство и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в обект на “ ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, с ЕИК 127588059 –извършване на ремонтни работи на сграда – покрив на адрес гр. Шумен, ул.“Калиакра“ 2, в район на стоково тържище, както и  на 17.09.2018г. в Дирекция „Инспекция по труда“ - Шумен била извършена проверка по документи, предоставени от дружеството.

За резултатите на 17.09.2018г., бил изготвен протокол № ПР1830292, връчен на същия ден на представляващия.

При проверката било установено, че при осъществяване на дейността му, дружеството, в качеството му на работодател, не е изпълнило задълженията си по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че на 31.08.2018г. не е проведен и документиран в книга за инструктаж, съгласно Приложение 1, ежедневен инструктаж по безопасност и здраве при работа, на В.С.Н., на длъжност „общ работник“, който в деня на проверката -31.08.2018г., е работил на покрива.

На 17.09.2018г. бил съставен АУАН № 27-000627 за това, че е нарушен чл. 15, ал.1 и чл. 11, ал.5 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, а именно, на 31.08.2018г. не е проведен и документиран в книга за инструктаж, съгласно Приложение 1, ежедневен инструктаж по безопасност и здраве при работа, на В.С.Н., на длъжност „общ работник“, който в деня на проверката - 31.08.2018г. е работил на покрива.

Актът е съставен в присъствието на упълномощено лице. При предявяване на акта не са отразени възражения и такива няма постъпили по преписката.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, наказващият орган е издал наказателно постановление №27-000627/17.10.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на “ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, седалище гр.Шумен, с ЕИК 127588059, представлявано от А.М.О., ЕГН **********, е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева за нарушение на чл. 15, ал.1 и чл. 11, ал.5 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства, както и от събраните гласни доказателства.

Приложените по делото писмени доказателства кореспондират изцяло с показанията на свидетелите. Фактическа обстановка се изяснява и от посоченото в декларацията на служителя В.С.Н..

При така установената фактическа обстановка, съдът приема следното:

В хода на административно – наказателното производство не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя.

Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок, като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Административно-наказателното производство е започнало с редовно съставен акт, съдържащ всички минимално изискуеми по смисъла на чл.42 от ЗАНН реквизити, предявен и връчен на представляващ дружеството. В НП също се съдържат всички минимално изискуеми по силата на чл.57 от ЗАНН реквизити.

Административно – наказателната отговорност на дружеството е ангажирана на основание чл.413, ал.2 от КТ, за нарушение на чл. 15, ал.1 и чл. 11, ал.5 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Нормата на чл. 15, ал.1 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд предвижда, че ежедневен инструктаж се провежда на работещи, пряко заети в дейности с висок производствен риск, включително: в подземни, минни и геологопроучвателни обекти; в кариери; в добива на нефт и газ; в превозите в железопътния транспорт; в производството и употребата на взривни материали; в международните автомобилни превози; в автомобилните превози на опасни товари по шосе; при работа с опасни химически вещества и препарати; при строителни и монтажни работи.

Нормата на чл. 11, ал.5 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд предвижда, че инструктажите, проведени по реда на наредбата, се документират в Книги за инструктажи, съгласно приложение № 1.

По категоричен начин се установява от материалите по делото, че  на посочената дата в АУАН и НП,  дружеството, в качеството му на работодател, не е изпълнило задълженията си по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че на 31.08.2018г. не е проведен и документиран в Книга за инструктаж, съгласно Приложение 1, ежедневен инструктаж по безопасност и здраве при работа на В.С.Н., на длъжност „общ работник“, който в деня на проверката - 31.08.2018г. е работил на обекта.

В разпоредбата на чл.413, ал.2 от Кодекса на труда е предвидено, че работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по - тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба, в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

Дружеството-ответник е подведено под отговорност за неизпълнение на административно задължение по чл.413, ал.2 от КТ, предвиждащ административно-наказателна отговорност за работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание. Цитираната санкционна разпоредба регламентира бланкетен административно-наказателен състав, доколкото в нея не са описани конкретните задължения на работодателя, чието неизпълнение се явява основание за ангажиране на административно-наказателната му отговорност. От това следва, че за да е налице нарушение по посочения законов текст, е необходимо работодателят да не е изпълнил конкретно задължение, вменено му със ЗЗБУТ или подзаконовите нормативни актове по прилагането му. В случая наказващият орган е приел, че дружеството е нарушило разпоредбите на чл. 15, ал.1 и чл. 11, ал.5  от Наредба №  РД-07-2, свързани с ежедневен инструктаж, условията и реда, по който се провежда и документира. 

Предвид изложеното, съдът намира, че е осъществен съставът на нарушението, за което е ангажирана отговорността на дружеството, като санкцията е наложена законосъобразно.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №27-0000627/17.10.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на “ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, седалище гр.Шумен, с ЕИК 127588059, представлявано от А.М.О., ЕГН **********, е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева за нарушение на чл. 15, ал.1 и чл. 11, ал.5 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр.Шумен, на основанията, предвидени в НПК и по реда на глава 12 от АПК, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: