Р Е Ш Е Н И Е

 

626/21.12.2018г.

 

гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, осми състав,

на осемнадесети декември, през две хиляди и осемнадесета година,

в публично заседание в следния състав:

 

                                                                                  Председател: Валентина Тонева

 

Секретар: Й.К.,

като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2841 по описа на ШРС за 2018г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на осн.чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №27-0000668/17.10.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на “ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, седалище гр.Шумен, с ЕИК 127588059, представлявано от А.М.О., ЕГН **********, е наложена имуществена санкция в размер на 2500 лева за нарушение на чл. 16, ал.1, т. 6 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, във вр. чл. 52, ал.1, т.2 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване /обн. ДВ бр. 88/1999г. / и във вр. чл. 37, ал.1 от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи/обн. ДВ бр. 37 /2004г./.

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като счита същото за неправилно и незаконосъобразно. В съдебно заседание, за дружеството – жалбоподател се явява процесуален представител и поддържа жалбата.

            За административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, се явява процесуален представител на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, който оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: Проверката за спазване на трудовото законодателство и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд е била извършена на 31.08.2018г. в обект на “ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, с ЕИК 127588059 –извършване на ремонтни работи на сграда – покрив на адрес: гр. Шумен, ул.“Калиакра“ 2, в район на стоково тържище, във връзка с допуснат инцидент с лицето М.М.Е., ЕГН **********.

В хода на проверката било установено, че “ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, с ЕИК 127588059, при осъществяване на неговата дейност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, не е осигурил ефективен контрол за извършване на работата без риск и по безопасен начин при извършване на ремонтни работи на покрива на сградата в гр. Шумен, ул.“Калиакра„ 2, в района на стоково тържище, като не е приложил средства, препятстващи достъпа на неупълномощени лица до опасните зони на работните места, при което на 31.08.2018г., около 11,40 часа, е допуснат инцидент с лицето М.М.Е., ЕГН ********** от *****, който се качва при работниците на покрива на сградата, стъпва на разпокрития участък от покрива и пропада в склад на сградата, от около 5 метра височина.

На покрива на цитирания обект са се намирали двама работници на “ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, с ЕИК 127588059- В.С.Н. и В.Т.Г., които по време на инцидента са разпокривали северния скат на покрива.

За резултатите от проверката, на 17.09.2018г., бил изготвен Протокол № ПР1830292, връчен на същия ден на представителя на дружеството.

При проверката било установено, че при осъществяване на дейността на дружеството – жалбоподател, е нарушен чл. 16, ал.1, т. 6 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, във вр с. чл. 52, ал.1, т 2 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване /обн. ДВ бр. 88/1999г./ и във вр. чл. 37, ал.1 от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи/обн. ДВ бр. 37 /2004г./. 

На 17.09.2018г . бил съставен и АУАН № 27-0000668 за това, че е нарушен чл. 16, ал.1, т. 6 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, във вр. с чл. 52, ал.1, т 2 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване /обн. ДВ бр. 88/1999г./ и във вр. чл. 37, ал.1 от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи/обн. ДВ бр. 37 /2004г./, а именно, че при осъществяване на неговата дейност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, не е осигурил ефективен контрол за извършване на работата без риск и по безопасен начин при извършване на ремонтни работи на покрива на сградата в гр. Шумен, ул.“Калиакра„ 2, в района на стоково тържище, като не е приложил средства, препятстващи достъпа на неупълномощени лица до опасните зони на работните места, при което, на 31.08.2018г., около 11,40 часа, е допуснат инцидент с лицето М.М.Е., ЕГН **********, от ******, който се качва при работниците на покрива на сградата, стъпва на разпокрития участък от покрива и пропада в склад на сградата, от около 5 м. височина.

Актът е съставен в присъствието на представител на дружеството. При предявяване на акта не са отразени възражения и такива няма постъпили по преписката.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, наказващият орган е издал наказателно постановление №27-0000668/17.10.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на “ ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, седалище гр.Шумен, с ЕИК 127588059, представлявано от А.М.О., ЕГН **********, е наложена имуществена санкция в размер на 2500 лева, за нарушение на чл. 16, ал.1, т. 6 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, във вр. чл. 52, ал.1, т 2 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване /обн. ДВ бр. 88/1999г./ и във вр. с чл. 37, ал.1 от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи/обн. ДВ бр. 37 /2004г./ .

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства, както и от събраните гласни доказателства. Приложените по делото писмени доказателства кореспондират изцяло с показанията на свидетелите. Фактическа обстановка се изяснява и от посоченото в декларациите на служителите, присъствали на инцидента- В.Н.и В.Г..

При така установената фактическа обстановка, съдът приема следното:

 В хода на административно – наказателното производство не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване на правото на защита на санкционираното лице.

Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя.

Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок, като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Административно-наказателното производство е започнало с редовно съставен акт, съдържащ всички минимално изискуеми по смисъла на чл.42 от ЗАНН реквизити. Същият е предявен и връчен на представляващият дружеството. В НП също се съдържат всички минимално изискуеми по силата на чл.57 от ЗАНН реквизити.        

Административно – наказателната отговорност на дружеството е ангажирана на основание чл.413, ал.2 от КТ, за нарушение на чл. 16, ал.1, т. 6 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, във вр. с чл. 52, ал.1, т.2 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване /обн. ДВ бр. 88/1999г./ и във вр. с чл. 37, ал.1 от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи/обн. ДВ бр. 37 /2004г./.

В НП е посочено, че на 31.08.2018г., при проверка, било установено, че дружеството, при осъществяване на дейността му, не е изпълнило задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че не е осигурен ефективен контрол за извършване на работата без риск и по безопасен начин при извършване на ремонтни работи на покрива на сградата в гр. Шумен, ул.“Калиакра„ 2, в района на стоково тържище, като не е приложил средства, препятстващи достъпа на неупълномощени лица до опасните зони на работните места, при което, на 31.08.2018г., около 11,40 часа, е допуснат инцидент с лицето М.М.Е., ЕГН **********, от *****, който се качва при работниците на покрива на сградата, стъпва на разпокрития участък от покрива и пропада в склад на сградата, от около 5 метра височина.

В настоящия казус наказващият орган е приел, че липсата на осъществен контрол се състои в това, че дружеството не е осигурило ефективен контрол за извършване на работата без риск и по безопасен начин при извършване на ремонтни работи на покрива на сградата в гр. Шумен, ул.“Калиакра„ 2, в района на стоково тържище, като не е приложил средства, препятстващи достъпа на неупълномощени лица до опасните зони на работните места, при което на 31.08.2018г., около 11,40 часа е допуснат инцидент с лицето М.М.Е., ЕГН **********, от *****, който се качва при работниците на покрива на сградата, стъпва на разпокрития участък от покрива и пропада в склад на сградата, от около 5 метра височина.  

Разпоредбата на чл. 52, ал.1, т.2 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване /обн. ДВ бр. 88/1999г. предвижда, че за работни места, които съдържат опасни зони, в зависимост от степента на риска:се поставят установените знаци за безопасност; се прилагат средства, препятстващи достъпа на неупълномощени лица в тези зони; и се предприемат необходимите мерки за предпазване на упълномощените работещи при влизане в опасните зони.

Ал.2 от текста регламентира, че в местата, където съществува риск от пропадане на работещия или от падащи обекти, се прилагат мерките, съгласно т. 1, 2 и 3 на ал. 1.

Нормата на чл. 37, ал.1 от Наредба № 2 за минималните изисквания  за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи предвижда, че в опасните зони достъпът на лица, неизвършващи СМР, се ограничава по подходящ начин.Когато опасната зона излиза извън границите на строителната площадка, в резултат на което се ограничава, затруднява или спира движението, тя се определя със схема за временна организация и безопасност на движението.Опасните зони на работното оборудване в границите на строителната площадка се определят и означават, както следва: 1. при височина на строежа до 20,0 m, опасната зона е не по-малко от 7,0 m; 2. при височина на строежа над 20,0 m, опасната зона се определя с инвестиционния проект.

   В случая дружеството е нарушило изискванията на чл. 52, ал.1, т.2 от Наредба № 7 и по чл. 37, ал.1 от Наредба № 2. От доказателствата по делото се установява безспорно, че злополуката с пострадало лице е настъпила именно с лицето М.М.Е., ЕГН **********, от *****, който се качил при работниците на покрива на сградата, стъпил на разпокрития участък от покрива и пропаднал в склад на сградата, от около 5 метра височина.

Съгласно чл.16, ал.1, т.6 от ЗЗБУТ, изрично е посочено, че при осъществяване на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, работодателят е длъжен да осигури ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин.

В разпоредбата на чл.413, ал.2 от Кодекса на труда е предвидено, че работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв. Тази разпоредба предвижда също административно-наказателна отговорност за работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание. Цитираната санкционна разпоредба регламентира бланкетен административно-наказателен състав, доколкото в нея не са описани конкретните задължения на работодателя, чието неизпълнение се явява основание за ангажиране на административно-наказателната му отговорност. От това следва, че, за да е налице нарушение по посочения законов текст, е необходимо работодателят да не е изпълнил конкретно задължение, вменено му със ЗЗБУТ или подзаконовите нормативни актове по прилагането му. В случая наказващият орган е приел, че дружеството е нарушило разпоредбата на чл.16, ал.1, т.6 от ЗЗБУТ, според която, при осъществяване на дейността му, работодателят е длъжен да осигури ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин. Цитираната разпоредба също регламентира общо задължение за осигуряване на контрол, без да сочи в какво конкретно същият следва да се изразява, което означава, че за да се приеме, че не е осъществен такъв ефективен контрол, е необходимо да е налице неизпълнение от страна на работодателя на конкретно нормативно задължение, свързано с осигуряване условия за безопасно престиране на работна сила от страна на работниците и служителите.

   Предвид изложеното и анализирайки събраните по делото доказателства, съдът намира, че е осъществен съставът на нарушението, за което е ангажирана отговорността на дружеството.

В същото време обаче, съдът намира, че административно- наказващият орган не е индивидуализирал правилно наложеното наказание. Санкцията е определена в размер над минималния, предвиден в закона, като в наказателното постановление не са изложени конкретни мотиви, обосноваващи наложения размер.

Съдът, като съобрази, че по делото няма данни за влезли в сила НП с наложени наказания за други нарушения на санкционираното дружество, намира за законосъобразно и справедливо имуществената санкция да бъде намалена до минималния размер, предвиден в закона, а именно 1500лв.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ наказателно постановление №27-0000668/17.10.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, с което, на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на “ГАРАНТ СТРОЙ” ООД, седалище гр.Шумен, ул. „Васил Левски“ № 55, ет. 2, ап. 2, с ЕИК 127588059, представлявано от А.М.О., ЕГН **********, е наложена имуществена санкция в размер на 2500 лева, за нарушение на чл. 16, ал.1, т. 6 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, във вр. чл. 52, ал.1, т.2 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване /обн. ДВ бр. 88/1999г./ и във вр. с чл. 37, ал.1 от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд, при извършване на строителни и монтажни работи/обн. ДВ бр. 37 /2004г./, като НАМАЛЯВА размера на санкцията от 2500лв на 15000лв.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр.Шумен, на основанията, предвидени в НПК и по реда на глава 12 от АПК, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: