Р Е Ш Е Н И Е

610/17.12.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, единадесети състав

На дванадесети декември през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                        Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №2843 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №27-0000580/28.09.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.415в, ал.1 от КТ на „МОБИЛГРУП 2014” ЕООД, с ЕИК202907016, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.”*******” №9, в качеството му на работодател, представлявано от Б.Х.Д., с ЕГН********** е наложена имуществена санкция в размер на 250 лева /двеста и петдесет лева/. Жалбоподателят оспорва наказателното постановление, като излага доводите си за това в жалбата.

            В съдебно заседание представляващия дружеството-жалбоподател се явява лично, като поддържа жалбата и моли наказателното постановление да бъде изменено, като размера на наложеното наказание бъде намален.

            Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда”-гр.Шумен-административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

„МОБИЛГРУП 2014” ЕООД развива търговска дейност в обект – магазин за пакетирани стоки, находящ се в гр.Шумен, ул.“*******“ №60. На 14.08.2018 год. в обекта била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство от длъжностни лица при „Инспекция по труда”, гр.Шумен, при която било констатирано, че работодателят не държи в цитирания обект на разположение на контролните органи Заповед за сумирано изчисляване на работното време за периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време за месец август 2018 год. Резултатите от извършената проверка били обективирани в Протокол за извършена проверка №ПР1828643 от 14.08.2018 год., който бил връчен на управителя на дружеството на 31.08.2018 год. Със същия на работодателя били дадени и конкретни писмени предписания.  За констатираното нарушение на 31.08.2018 год. на дружеството-жалбоподател бил съставен акт за установяване на административно нарушение №27-0000580/31.08.2018 год., като актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.403а, ал.1 от КТ. Актът е бил съставен в присъствие на управителя на дружеството, който го е подписал, без да изложи възражения. Впоследствие не се е възползвал и от законното си право и не е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №27-0000580/28.09.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.415в, ал.1 от КТ на „МОБИЛГРУП 2014” ЕООД, с ЕИК202907016, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.”*******” №9, в качеството му на работодател, представлявано от Б.Х.Д., с ЕГН********** е наложена имуществена санкция в размер на 250 лева /двеста и петдесет лева/.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства и по-конкретно от разпита в съдебно заседание на актосъставителката С.Р.К., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.403а, ал.1 от КТ в предприятието, в неговите поделения, обекти и работни площадки, както и на други места, на които се полага наемен труд, работодателят е длъжен да държи на разположение на контролните органи екземпляр от правилника за вътрешния трудов ред, списък на работниците и служителите, изпратени от предприятие, което осигурява временна работа и документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа: заповеди за полагане на извънреден труд, за дежурство, за времето на разположение, за установяване на непълно работно време и поименни графици за работа за периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време.

В настоящия случай от материалите по делото се установява по безспорен начин, че в проверявания обект е било въведено сумирано изчисляване на работното време за периода 01.08-31.08.2018 год. и че в момента на извършване на проверката в обекта не са били на разположение на контролните органи Заповед за сумирано изчисляване на работното време за периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време, а именно - за месец август 2018 год. В подкрепа на този извод са събраните в хода на производството гласни доказателства чрез разпита на свидетелката К., която свидетелства, че по време на извършване на проверката е установила, че в обекта има въведено сумирано изчисляване на работното време за периода 01.08-31.08.2018 год., но към момента на проверката в обекта не са били на разположение заповеди и поименни графици за работа за периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време. Това обстоятелство не се оспорва и от страна на представляващия дружеството-жалбоподател, който както в жалбата, така също и в съдебно заседание признава изложената фактическа обстановка, като заявява, че веднага след констатиране на нарушението са отстранили пропуските, които са имали и които са били констатирани.

От материалите по делото и от събраните гласни доказателства чрез разпита на свидетелката К. се установява, че впоследствие дружеството е изпълнило задължението си и е представило на контролните органи посочените писмени документи, касаещи периода, за който е било въведено сумирано изчисляване на работното време. Ето защо, съдът намира, че от всичко изложено до тук се доказва по безспорен начин, че дружеството - жалбоподател, като не е изпълнило задължението си да държи в обекта на разположение на контролните органи Заповед за сумирано изчисляване на работното време за периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време, а именно - за месец август 2018 год.  е осъществило от обективна и субективна страна състава на визираното в разпоредбата на чл.403а, ал.1 от КТ административно нарушение.

Преценявайки извършеното от дружеството нарушение, обстоятелството, че същото е било отстранено веднага след неговото констатиране от страна на проверяващия орган, както и с оглед констатираната липса на вредни последици за работниците и служителите, съдът намира, че административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно санкционната норма на чл.415в, ал.1 от КТ. В същото време  обаче, съдът намира, че административно наказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанието. Наложил е наказание в размер на максималния, предвиден в закона, без да изложи конкретни мотиви и съображения в тази насока. Ето защо съдът намира, че в настоящия случай е законосъобразно и правилно на дружеството - жалбоподател да бъде наложена имуществена санкция в размер на предвидения в разпоредбата на чл.415в, ал.1 от КТ минимум, а именно „имуществена санкция” в размер на 100 лева. В тази връзка съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде изменено в посочения по-горе смисъл.

В този смисъл съдът напълно споделя изложените в жалбата възражения, касаещи единствено размера на наложеното наказание. 

С оглед на изложеното съдът намира за правилно и законосъобразно, обжалваното наказателното постановление да бъде изменено, като наложената на дружеството-жалбоподател „имуществена санкция” бъде намалена от 250 /двеста и петдесет/ на 100 /сто/ лева. 

 

 

 

 

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

   ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №27-0000580/28.09.2018 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - грумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.415в, ал.1 от КТ на „МОБИЛГРУП 2014” ЕООД, с ЕИК202907016, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.”*******” №9, в качеството му на работодател, представлявано от Б.Х.Д., с ЕГН********** е наложена имуществена санкция в размер на 250 лева /двеста и петдесет лева/, като намалява размера на наложената „имуществена санкция” от 250 /двеста и петдесет/ на 100 /сто/ лева.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: