Р Е Ш Е Н И Е

 

521/15.11.2018г.                   гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На четиринадесети ноември през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                        Председател: Надежда Кирилова

Секретар: Т.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 2849 по описа на ШРС за 2018 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.  59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 1 580/11.10.2018 г. на Началника на РУ – Шумен към ОД на МВР - гр. Шумен, с което на П.Н.Д., ЕГН **********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 /тридесет/ лева на основание чл. 81, ал. 2, т. 2 от Закон за българските лични документи /ЗБЛД/ за нарушение по чл. 7, ал. 1 от ЗБЛД. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата.

 В съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, се явява лично, като поддържа жалбата на изложените в нея съображения, а в пледоарията си излагат и допълнителни мотиви в тази насока.

            За ОД на МВР - гр. Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл. 61, ал. 1 от ЗАНН в съдебно заседание не се явява представител.           

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл. 84 от ЗАНН, във вр. чл. 320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 21.09.2018 г. жалбоподателят П.Н.Д. ***, група „БДС” и в подадена собственоръчно изписана декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на българските лични документи /ПИБЛД/ от същата дата, декларирал, че е изгубила личната си карта без да посочи конкретна дата. След подаване на декларация с № УРИ 172900-15286 на 21.09.2018 г. на жалбоподателя Д. бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 1580 от 21.09.2018 г. Актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл. 7, ал. 1 от ЗБЛД. Актът е бил съставен в присъствието на нарушителя и е подписан от него, след като е изложил, че няма възражения. По - късно същия ден жалбоподателя Д. получил телефонно обаждане, че е намерен изгубения  портфейл, в което са се намирали и документите му за самоличност. Впоследствие жалбоподателят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 1580/11.10.2018 г. на Началника на РУ – Шумен към ОД на МВР - гр. Шумен, с което на П.Н.Д., ЕГН **********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 /тридесет/ лева на основание чл. 81, ал. 2, т. 2 от Закон за българските лични документи /ЗБЛД/ за нарушение по чл. 7, ал. 1 от ЗБЛД.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства – от разпита в съдебно заседание на актосъставителя В.П.П. и на свидетеля М.Й.Й. – свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта, както и от присъединените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства.  Показанията на свидетелите В.П. и М.Й. следва да се кредитират като последователни, безпротиворечиви и логични, а и се потвърждават от останалите събрани доказателства. Доколкото свидетелите не са се намирали в никакви особени отношения с нарушителя, които дори не са го познавали и не извличат ползи от твърденията си, същите не могат да се считат за заинтересувани или предубедени, при което за съда не съществуват основания да не кредитира дадените показания и приема същите за достоверни и правдиви.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

При извършената служебна проверка съдът установи, че при съставянето на акта за установяване на административно нарушение и издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения на нормите на ЗАНН, водещи до неговата отмяна.

В акта за установяване на административно нарушение, а в последствие и в наказателното постановление, нарушениeто е били описано пълно и ясно, като са били посочени всички елементи от обективната страна на състава му, както и допълнителните относими към тях обстоятелства. По този начин, е била осигурена възможност на нарушителя да разбере за извършването на какво конкретно нарушение е ангажирана административно-наказателната му отговорност, респективно да организира пълноценно защитата си, което той в крайна сметка е сторил в развилото се съдебно производство.

Съгласно разпоредбата на чл. 7, ал. 1 от ЗБЛД гражданите, притежатели на български лични документи, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване. Видно от материалите по делото и по-конкретно от депозираната от жалбоподателя декларация се установява по безспорен начин, че нарушителят не е изпълнил това свое задължение и е изгубил документа си за самоличност, представляващ лична карта № 642469676.

Съдът не кредитира твърденията на жалбоподателят, изложени в жалбата, че същият не следва да носи административно-наказателна отговорност за липсата на документите, доколкото същите са му били откраднати. В този смисъл съдът съобрази депозираната от Д. собственоръчна декларация, в която последният недвусмислено е посочил, че описаните документи са били изгубени. В същата насока са и твърденията му изложени в жалбата, от който става ясно, че документите, заедно с портфейла, в което са се намирали са били намерени на обществено место от лицето, което ги е предало.  

Ето защо, съдът счита, че наказващият орган е действал законосъобразно, квалифицирайки деянието като административно нарушение по чл. 7, ал. 1 от ЗБЛД. Административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно санкционната норма на чл. 81, ал. 2, т. 2 от ЗБЛД, която предвижда „глоба” от 30 лева до 200 лева за лице, което изгуби, повреди или унищожи български личен документ. Нарушението е установено по несъмнен начин, като са установени нарушителя и неговата вина. Административно-наказващият орган правилно е индивидуализирал наказанието, като отчитайки  тежестта на извършеното нарушение, степента на обществената му опасност, обстоятелството, че нарушението е извършено за първи път и че обявената за изгубена лична карта впоследствие е била намерена и предадена, е наложил наказание в размер на минимума, предвиден в посочената санкционна норма. 

По отношение направеното от страна на жалбоподателят искане за приложение разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН съдът намира същото за неоснователно. Преценявайки естеството на случая и извършеното нарушение, настоящият състав намира, че не са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН. В този смисъл съдът съобрази обстоятелството, че факта, че документа за самоличност на жалбоподателят е бил намерен и върнат, се дължи на добросъвестното поведение на трето неучастващо в производството лице и не се дължи на волята или поведението на самия нарушител и не заличава по никакъв начин факта, че Д. не е положил необходимата грижа, за да опази личния си документ от загубване. С оглед на изложеното съдът намира, че доколкото извършеното от Д. нарушение не се отличава с по-ниска степен на обществена опасност от други подобни нарушения, както и по изложените по-горе съображения, не са налице условията същото да бъде квалифицирано като маловажен случай.      

Неоснователни са възраженията в жалбата за допуснато съществено процесуално нарушение на нормите на ЗАНН, предвид обстоятелството, че връченият му екземпляр от акта за установяване на административно нарушение е нечетлив. Следва да се посочи, че  акта за установяване на административно нарушение е съставен в присъствие на нарушителя и ако същият е бил в невъзможнст да се запознае с неговото съдържание, е могъл да поиска от актосъставителя четлив екземпляр или в по-късен етап да поиска да се запознае с оригинала на акта за установяване на административно нарушение. Освен това, видно от  текста на жалбата, депозирана от жалбоподателя Д. ***, в същата се възпроизвежда съдържанието на акта за установяване на административно нарушение. При това положение следва да се приеме, че същият се е запознал със съдържанието на акта и вписаните в него констатации, поради което не е нарушено правото му на защита в развилото се административно наказателно производство. Нещо повече – в хода на съдебното производство жалбоподателят разполага с всички допустими от закона средства да опровергае съдържащите се в акта за установяване на административно нарушение и възпроизведени в наказателното постановление констатации, обосноваващи наличието на административните нарушения. В този смисъл е и Решение № 260/10.10.2016 г. по КАНД № 211/2016  г. по описа на ШАС.

Поради изложеното, съдът намира, че атакуваното наказателно постановление се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА 1 580/11.10.2018 г. на Началника на РУ – Шумен към ОД на МВР - гр. Шумен, с което на П.Н.Д., ЕГН **********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 /тридесет/ лева на основание чл. 81, ал. 2, т. 2 от Закон за българските лични документи /ЗБЛД/ за нарушение по чл. 7, ал. 1 от ЗБЛД, като правилно и законосъобразно.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: