Р Е Ш Е Н И Е  

 

518/13.11.2018г.              гр.Шумен  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, осми състав

На тринадесети ноември две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор: Киряков

Като разгледа докладваното от районния съдия № 2856 по описа за 2018г.  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН А.М.Р., ЕГН **********, български гражданин, роден на ***г***, местожителство ***, женен, неосъждан, неграмотен, безработен, ЗА ТОВА, ЧЕ на 25.10.2018г. в с.Друмево, обл. Шумен, по ул. „Ленин“, до кръстовище с ул. „Маршал Толбухин“, в посока с. Черноок, управлявал МПС – мотопед, марка „QIGQI“, с рама № В*97248985*, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба I-45/24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи - престъпление по чл. 345, ал.2 от НК и на основание чл. 78 А, ал.1 от НК, ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000лв. /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.

 

Районен съдия:  

 

 

 

Мотиви към Решение по НАХД № 2856 по описа за 2018г. на ШРС.

 

            Производство по чл.378 от НПК.

            От ШРП е внесено Постановление от 01.11.2018г. на ШРП, с което е предложено да бъде прекратено наказателното производството против А.М.Р., ЕГН **********, за извършено от него престъпление по чл. 345, ал.2 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и се предлага да му бъде наложено административно наказание. 

За това деяние е предвидено наказание "лишаване от свобода" до една година или глоба от 500 до 1000лв. Извършителят е неосъждан, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и няма причинени от престъплението имуществени вреди.

В съдебно заседание, представителят на Районна прокурора – Шумен, поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия наказание “глоба” в размер от минималния, предвиден в разпоредбата на чл.78а от НК.

В съдебно заседание, обвиняемият, редовно призован, се явява лично и със служебния си защитник адв. И. при ШАК, като се признава за виновен.

След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено от фактическа страна следното:

На 25.10.2018г., в с.Друмево, обл. Шумен, обвиняемият, по ул.“Ленин“,   до кръстовище с ул. „Маршал Толбухин“, в посока с. Черноок, управлявал МПС – мотопед, марка „QIGQI“, с рама № В *97248985*. Бил спрян за рутинна проверка. От проверката на документите се констатирало, че МПС няма регистрационни табели и не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба I-45/24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи. 

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в досъдебното производство и присъединени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК, писмени доказателства .В хода на съдебното производство, от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка.

Съдът намира, че събраните и обсъдени по този начин доказателства по делото са непротиворечиви и взаимно допълващи се и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешното убеждение на съда и обосновават решението му в следния смисъл:  

След преценка на всички доказателства, релевантни за делото, съгласно чл. 14 от НПК, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема, че с горното деяние обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 345, ал. 2 от НК, във вр. чл. 345, ал. 1 от НК, а именно: на 25.10.2018г., в с.Друмево, обл. Шумен, по ул.“Ленин“, до кръстовище с ул. „Маршал Толбухин“, в посока с. Черноок, управлявал МПС – мотопед, марка „QIGQI“, с рама № В *97248985*, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба I-45/24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК, за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно: за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от 500 лева до 1000лв. Обвиняемият не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК; от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че управляваното от него МПС не е регистрирано по надлежния ред, но въпреки това е управлявало МПС. 

При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието - управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред и сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца - същият е с чисто съдебно минало, а по делото липсват данни за други образувани срещу лицето висящи наказателни производства. Съдът приема като смекчаващи вината обстоятелства направените от обвиняемото лице самопризнания, съдействието, което е оказал в хода на досъдебното производство. Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние, на същия да бъде наложено наказание в размер на минимума на предвидената в разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК, глоба, а именно 1000 /хиляда/ лева. С оглед на изложеното, съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото, както и ще бъдат постигнати целите на наказанието и на генералната и специална превенция, посочени в чл. 36 от НК.

Водим от горното, съдът постанови решението си.

 

                                                                       Районен съдия: