П Р И С Ъ Д А

 

52/12.11.2018г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На дванадесети ноември 2018 година

В публично заседание в следния състав:

Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.                               Съдебни  заседатели:1.Р.Петрова

                                                                                            2.А.Ляпова

Прокурор:М.Славчева  

като разгледа докладваното от съдията НОХД № 2444/18г. по описа на ШРС

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимия Б.Н.Я., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин,  със средно образование, женен, безработен, осъждан, с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че в периода от 28.12.2017г. до 29.01.2018г. включително в гр.Шумен, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач със С.К.Н. /помагач/ и с неустановено лице /извършител/, с цел да набави за себе си и за съучастниците си имотна облага, умишлено улеснил извършването на измама по отношение на В.Г.Г., Р.Н.Г. и Г. Н. К.,***, като у тях било възбудено и поддържано заблуждение от неизвестния извършител, че предаването на парични суми е необходимо за оказване на съдействие при полицейски операции срещу измамници, като в резултат от съучастническата дейност е нанесена имотна вреда в размер на общо 29896 лева и 2000 евро, от които: на В.Г.Г. –имотна вреда в размер на 19500 лв. и 2000 евро, на Р.Н.Г.- имотна вреда в размер на 300,00 лв. и на Г. Н. К.- имотна вреда в размер на 10096 лв., поради което и на основание чл.209, ал.1, вр. с чл.20, ал.4, вр. с чл.26, ал.1 и чл.58а НК го осъжда на три години лишаване от свобода.

На основание чл.25 ал.1 във вр. с чл.23 ал.1 от НК определя общо наказание на подсъдимия Б.Н.Я. с ЕГН: ********** по настоящата присъда с присъдата, постановена по НОХД№238/18г. по описа на РС-Тутракан, като налага най-тежкото от определените наказания, а именно три години лишаване от свобода. 

На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на определеното общо наказание за изпитателен срок от пет години.

На основание чл.25 ал.2 от НК приспада от така определеното общо наказание изтърпяната част от наказанието лишаване от свобода по посочените присъди.

Признава подсъдимия С.К.Н., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин,  със средно образование, женен, безработен, осъждан, с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че в периода от 28.12.2017г. до 29.01.2018г. включително в гр.Шумен, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с Б.Н.Я. /помагач/ и с неустановено лице /извършител/, с цел да набави за себе си и за съучастниците си имотна облага, умишлено улеснил извършването на измама по отношение на В.Г.Г., Р.Н.Г. и Г. Н. К.,***, като у тях било възбудено и поддържано заблуждение от неизвестния извършител, че предаването на парични суми е необходимо за оказване на съдействие при полицейски операции срещу измамници, като в резултат от съучастническата дейност е нанесена имотна вреда в размер на общо 29896 лева и 2000 евро, от които: на В.Г.Г. –имотна вреда в размер на 19500 лв. и 2000 евро, на Р.Н.Г.- имотна вреда в размер на 300,00 лв. и на Г. Н. К.- имотна вреда в размер на 10096 лв., поради което и на основание чл.209, ал.1, вр. с чл.20, ал.4, вр. с чл.26, ал.1 и чл.58а НК го осъжда на три години лишаване от свобода.

На основание чл.25 ал.1 във вр. с чл.23 ал.1 от НК определя общо наказание на подсъдимия С.К.Н. с ЕГН: ********** по настоящата присъда с присъдата, постановена по НОХД№1117/18г. на РС-Добрич, като налага най-тежкото от определените наказания, а именно три години лишаване от свобода. 

На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на определеното общо наказание за изпитателен срок от пет години.

На основание чл.25 ал.2 от НК приспада от така определеното общо наказание изтърпяната част от наказанието лишаване от свобода по посочените присъди.

Осъжда подсъдимите Б.Н.Я., с ЕГН: ********** и С.К.Н. с ЕГН: ********** да заплатят солидарно на В.Г.Г., сумата от 19500,00 /деветнадесет хиляди и петстотин/ лева, представляваща обезщетение за причинените ѝ имуществени вреди в резултат от извършеното от подсъдимите престъпление, като уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимите Б.Н.Я., с ЕГН: ********** и С.К.Н. с ЕГН: ********** да заплатят солидарно държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 780,00 лева / седемстотин и осемдесет лв./.

Осъжда подсъдимите Б.Н.Я., с ЕГН: ********** и С.К.Н. с ЕГН: ********** да заплатят солидарно на В.Г.Г., сумата от 2000,00 /две хиляди / евро, представляваща обезщетение за причинените ѝ имуществени вреди в резултат от извършеното от подсъдимите престъпление, като уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимите Б.Н.Я., с ЕГН: ********** и С.К.Н. с ЕГН: ********** да заплатят солидарно държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 156,46 лева / сто петдесет и шест лв. и четиридесет и шест ст./.

На основание чл.301, ал.1 т.11, във вр. с чл.112, ал.4 от НПК, веществените доказателства по делото –25бр. CD-дискове с данни от мобилни оператори, следва да се оставят към делото.  

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

                                            2.