О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

478/9.10.2018г.

 

Пламена Недялкова - съдия-докладчик по ВАНД №2293/2018г. по описа на ШРС, след като се запознах с материалите по делото и намирам, че са налице законови пречки за разглеждане на делото в открито съдебно заседание, поради следното:

Делото е образувано на основание постъпила  жалба от Н.И.Б., ЕГН ********** *** срещу наказателно постановление № 344831 – F387398/02.07.2018г. на Директора на ТДНАП гр.Варна, офис Шумен.

След запознаване с материалите по делото съдът констатира, че жалбата, въз основа на която е образувано настоящото производство  не е подадена от нарушителя, поради което е процесуално недопустима.

 Наказателно постановление № 3448831 – F387398/02.07.2018г. на Директора на ТДНАП гр.Варна, офис Шумен е издадено против  „Т.и Н.строй“ ЕООД с БУЛСТАТ 203196741, гр.Шумен. АУАН въз основа на който е издадено също е съставен срещу против  „Т.и Н.строй“ ЕООД с БУЛСТАТ 203196741. Ангажирана е административно-наказателната отговорност на дружеството , а не на физическото лице Н.И.Б., в качеството му на представляващ.

Съобразно чл.59, ал.2 от ЗАНН нарушителите могат да обжалват постановлението в седем дневен срок от връчването му.

В настоящият случай, в противоречие с посочения текст от ЗАНН, жалбата е подадена от друго лице, а не от нарушителя. Доколкото лицето подало жалбата се явява и представляващ дружеството, на същото бе указано в 7 дневен срок от съобщаването да уточни дали подава жалбата в качеството си на управител на дружеството или в лично качество като физическо лице. В предоставения срок, който е изтекъл на 25.09.2018г., както до настоящият момент Б. не е изпълнил указанията на съда.

Жалбата изхожда от Н.И.Б. и е посочено ЕГН и постоянен адрес. Не е отразено, че я подава в качеството на представляващ „Т.и Н.строй“ ЕООД. От съдържанието на жалбата, настоящият съдебен състав намира, че същата е депозирана от Б. в качеството му на физическо лице, а не като представляващ дружеството. Това обстоятелство  съдът извлича от аргументите за отмяна на НП. Основното възражение, което е посочено е, че Н.И.Б.  не е наказателно отговорно лице по смисъла на ЗАНН, тъй като от 10.01.2018г. не изпълнявал длъжността управител на дружеството. Също така съставеният АУАН не му бил предявяван и не му бил връчван.

Законодателят не е предвидил възможност за други лица, освен нарушителят и поискалият обезщетение, да подават жалби, поради което съдът намира, че това се явява процесуална пречка за разглеждане на делото и е основание за  прекратяване на  производството.

Предвид гореизложеното съдът:           

О П Р Е Д Е Л  И :  

ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД №2293/2018г. по описа на ШРС .

Препис от настоящото определение да се изпрати на жалбоподателя и на административно – наказващия орган.

Настоящото определение подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд – гр. Шумен в седемдневен срок от връчване на преписа.

 

                                                                        Районен съдия: