Р Е Ш Е Н И Е

                                                            459/17.10.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На седемнадесети октомври две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател:Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Прокурор: В. Колев

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 2329 по описа за 2018г.  

Р  Е  Ш  И :

 

           ПРИЗНАВА Н.А.К. с ЕГН **********, български гражданин, роден на ***г***, женен, със средно образование, работи, неосъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 31.08.2018г. в с. Капитан Петко обл. Шумен до дом № 5 на ул. „Победа“ в посока центъра на селото, управлявал моторно превозно средство – мотопед марка „Симсон С51“ с рама. № 5211926, без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в Закона за движение по пътищата и Наредба I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства издадена от Министъра на вътрешните работи - престъпление по чл. 345 ал.2 от НК във вр. с чл. 345 ал.1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  като му налага административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 / хиляда / лева. 

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.  

 

Районен   съдия:

 

 

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 2329 по описа  за  2018г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 05.09.2018г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против Н.А.К. *** за престъпление по чл.345 ал.2 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Деецът редовно призован се явява в съдебно заседание, като моли за налагане на минималното предвидено наказание. Изказва съжаление за стореното.

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който пледира за налагане на наказание по чл. 78а от НК в размер около минималния предвиден по закон.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Обвиняемия Н.А.К. е правоспособен водач на МПС.

Преди 7-8 години от пункт  за вторични суровини същият закупил МПС – мотопед „Симсон С51“ с рама № 5211926. Мотопедът не бил регистриран в Република България от някое от звената на „Пътна полиция“ при МВР съобразно изискванията на разпоредбата на чл. 140 от Закона за движение по пътищата и Наредба № I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства издадена от Министъра на вътрешните работи. Въпреки , че превозното средство нямало регистрация по см. на §2, т.4 от ДР на Наредба № I-45 от 24.03.2000г.,според който регистрацията е административно разрешение за превозното средство да участва в пътното движение, включващо идентификацията на превозното средство и издаването на регистрационен номер, на 31.08.2018г. обвиняемия К. предприел управление на посочения мотопед. Около 15.00 часа в с. Капитан Петко, обл. Шумен, по ул. „Победа“ до дом № 5 , докато управлявал мотопеда в посока центъра на селото, К. бил забелязан от служители на РУ- Шумен – свидетелите Д.В.И. и Д.Д., които го спрели за проверка, тъй като мотопедът нямал поставени регистрационни табели. След направена справка се установило, чие МПС управлявано от К. не било регистрирано по съответния ред, поради което му бил съставен АУАН и впоследствие образувано и бързо производство.

            Управлявайки мотоциклет  „Симсон С51“, без да е регистриран, обвиняемият К. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на чл. 345 ал.2 от НК, а именно на 31.08.2018г. в с. Капитан Петко обл. Шумен, управлявал моторно превозно средство – мотоциклет „Симсон С51“, който не е регистриран по надлежния ред, предвиден в Закона за движение по пътищата и Наредба I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства издадена от Министъра на вътрешните работи.

За престъплението по горепосочената квалификация, законът предвижда наказание лишаване от свобода до една години или глоба от 500 до 1000 лева. Същевременно се установи, че нарушителя е пълнолетен не е осъждан и не е освобождавани от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, а в резултат на деянието няма нанесени преки и съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че нарушителя  не представлява голяма обществена опасност - по делото са налице добри характеристични данни за него, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл.78а ал.1 от НК "глоба" в размер на 1000 лв. 

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

                                                                                               

                                                                                                Районен  съдия: