Р Е Ш Е Н И Е

                                                            471/24.10.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На двадесет и четвърти октомври две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател:Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Прокурор: С. Александрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 2496 по описа за 2018г.  

Р  Е  Ш  И :

 

           ПРИЗНАВА П.Й.А. с ЕГН **********, български гражданин, роден на ***г***, вдовец, с основно образование, не работи, неосъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 16.09.2018г. в гр. Шумен си служил с контролни знаци /регистрационни табели с обозначение „Е-89-08“/, издадени за друго МПС, управлявайки лек автомобил „Опел Зафира“ с № на рама WOLOTGE75Y2140479 - престъпление по чл. 345 ал.1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  като му налага административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 / хиляда / лева. 

На осн. чл. 112 от НПК, отнема в полза на държавата вещтите послужили като  предмет на престъплението: 2броя регистрационни табели с номера Е-89-08, които следва да се предадат в сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – Шумен.  

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.  

 

Районен   съдия:

 

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 2496 по описа  за  2018г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 25.09.2018г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против П.Й.А. *** за престъпление по чл.345 ал.1 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Деецът редовно призован се явява в съдебно заседание, като моли за налагане на минималното предвидено наказание. Изказва съжаление за стореното.

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който пледира за налагане на наказание по чл. 78а от НК в размер около минималния предвиден по закон.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Обвиняемия П.Й.А. *** 2018г. той закупил от свой родственик – В.Р. А., живущ в Кралство Белгия, лек автомобил „Опел Зафира“ с № на рама WOLOTGE75Y2140479. С автомобила, върху който били поставени съответните белгийски регистрационни табели, А. пътувал от Кралство Белгия до Република България. След това върнал табелите на А., но не предприел необходимото, за да регистрира превозното средство в Република България.

            Въпреки липсата на надлежна регистрация в страната, А. решил да управлява внесения автомобил. За целта той монтирал върху него регистрационни табели, които притежавал от друго МПС – с обозначение върху тях „Е-89-08“, издадени от Кралство Холандия и ползвал новопридобитото МПС по този начин.

            В нощните часове на 16.09.2018г. обвиняемия А. управлявал л.а. „Опел Зафира“ с горепосочените регистрационни табели по улиците на гр. Шумен. Около 01.25  ч. той бил спрян за рутинна проверка от служители на ОД МВР гр. Шумен на ул. „Софийско шосе“. В хода на същата органите на реда констатирали, че А. шофира след употреба на алкохол, както и че  регистрационните табели не са предназначени за управлявания автомобил. Констатацията си обективирали в АУАН № 533544/16.09.2018г.

            С деянието си, като си служил на 16.09.2018г. в гр. Шумен с контролни знаци /регистрационни табели с обозначение „Е-89-08“/, издадени за друго МПС, управлявайки лек автомобил „Опел Зафира“ с № на рама WOLOTGE75Y2140479, П.Й.А. осъществил от обективна страна състава на престъпление по чл. 345 ал.1 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, към момента на извършване на деянието законът предвижда наказание лишаване от свобода до една години или глоба от 500 до 1000 лева. Същевременно се установи, че нарушителя е пълнолетен, осъждан е но към момента на извършване на престъплението той е реабилитиран на основание чл. 88а от НК по отношение на реализираните от него деяния.А съгласно Постановление № 7/85г. на Пленума на ВС от наказателна отговорност  по чл. 78а от НК могат да се освобождават и лицата, които са осъждани, но са реабилитирани. Същият не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, а в резултат на деянието няма нанесени преки и съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че нарушителя  не представлява голяма обществена опасност - по делото са налице добри характеристични данни за него, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл.78а ал.1 от НК "глоба" в размер на 1000 лв. 

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

                                                                                                

                                                                                                Районен  съдия: