М О Т И В И

към решение по АНД 2680/2018г. по описа на ШРС,

VIII състав

 

            С постановление от 10.10.2018г. на прокурор при Районна прокуратура гр.Шумен е изпратено ДП № 792/2018г. по описа на РУ гр. Шумен, с предложение на основание чл.375 от НПК, до Районен съд гр.Шумен, да се произнесе с решение по реда на чл.378 от НПК, с което да бъде освободен от наказателна отговорност по чл.78а от НК обвиняемият Ю.М.Й., ЕГН **********, за извършено от него престъпление по чл.296, ал.1 от НК, а именно за това, че на 18.06.2018г. в гр. Шумен, ул.“***“ № 1, вх. 4, ет. 2, ап. 81, не изпълнил Заповед за защита от домашно насилие, издадена на 02.03.2017г. въз основа на Решение от 02.03.2017г. по гр. д. № 451/2017г по описа на ШРС, с която бил задължен да се въздържа от извършването на домашно насилие над съпругата си С.СЙ. и децата си С.Ю.М. и П.Ю. М..  

В постановлението е посочено, че са налице основанията за приложението на чл.78а от НК, защото за престъплението - предмет на обвинението по чл.296, ал.1 от НК, е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до три години или глоба до пет хиляди лева, обвиняемият не е осъждан и друг път спрямо него не са прилагани разпоредбите на чл.78а от НК.

            По внесеното постановление е образувано АНД № 2680/2018г. по описа на ШРС, и с разпореждане от 11.10.2018г. е насрочено делото, при условията на чл.376 от НПК.

            В съдебно заседание, ШРП, редовно уведомена, изпраща представител, който поддържа направеното искане за прилагане разпоредбите на чл.78а от НК спрямо обвиняемия Ю.М.Й., ЕГН **********, относно вмененото му във вина престъпление по чл.296, ал.1, от НК, като същият бъде освободен от наказателна отговорност и му се наложи наказание „глоба“ в размер към минимума, определен от законодателя.

            В съдебно заседание, обвиняемият Ю.М.Й., ЕГН **********, редовно призован, се явява лично, като се признава за виновен. Заявява, че желае да му бъде наложено административно наказание глоба в минималния законово предвиден размер.

            Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства, приема за установено по делото следното:

            Съгласно приложена справка за съдимост, обвиняемият Ю.М.Й., ЕГН **********, е неосъждан и спрямо него не са прилагани разпоредбите на чл.78а от НК.

На основание чл. 212, ал.3 от НПК, е било образувано досъдебно производство № 792/2018г. по описа на РУ гр.Шумен, срещу Ю.М.Й., ЕГН **********, за това, че на 18.06.2018г. в гр. Шумен, ул.“*** “ № 1, вх. 4, ет. 2, ап. 81, не изпълнил Заповед за защита от домашно насилие, издадена на 02.03.2017г., въз основа на Решение от 02.03.2017г. по гр. д. № 451/2017г. по описа на ШРС, с която бил задължен да се въздържа от извършването на домашно насилие над съпругата си С.СЙ. и децата си С.Ю.М. и П.Ю. М. – престъпление по чл. 296, ал.1 от НК.

             В хода на разследването по делото е била установена следната фактическа обстановка:

            Обвиняемият и св. Стоянка Снежева обитавали съвместно жилище находящо се в гр. Шумень ул.“*** “ № 1, вх. 4, ет. 2, ап. 81, заедно с двете им деца С.Ю.М. и П.Ю. М..

С влязло в сила Решение по гр. д. № 451/2017г. по описа на ШРС, били наложени мерки за защита от домашно насилие на С.СЙ. и децата С.Ю.М. и П.Ю. М., от обвиняемия Ю.М.Й., ЕГН **********, по повод извършено такова от него, поради което, той бил длъжен да се въздържа от насилие спрямо С.СЙ. и децата си С.Ю.М. и П.Ю. М., бил отстранен от съвместно обитаваното жилище, находящо се в гр.Шумен, ул. *** №1, вх.4, ет.2, ап.24, за срок от осемнадесет месеца и му било забранено да приближава молителя С.СЙ. и децата, на разстояние по-малко от 30 (тридесет метра), както и жилището, в което живее молителят и децата, намиращо се в гр.Шумен, ул. „***“ №1, вх.4, ет.2, ап.24, както и местата им за социални контакти и отдих, болнични заведения- МБАЛ-Шумен и ДКЦ №1, по времето, когато се лекува детето Павел и училището, което посещава детето Сара- СУ“Васил Левски“ гр.Шумен, за срок от осемнадесет месеца.

Ю. М.Й., с ЕГН: **********, е бил предупреден, че при неизпълнение на заповедта, констатирано от полицейските органи, ще бъде задържан и ще бъде уведомена Районна прокуратура.

Решението и Заповедта за защита били връчени лично на обвиняемия на 16.03.2017г.

Въпреки това, на 18.06.2018г. обвиняемият посетил жилището в гр. Шумен и извършил акт на физическо насиле над тримата –съпругата си и двете си деца - нанасяне на удар по глава, шамар, хващане за шията, отправяне на закани по отношение на пострадалите, след което бил подаден сигнал на органите на реда за нарушаването на заповедта от страна на обвиняемото лице.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава по несъмнен начин от всички приложени по делото доказателства и от изявлението на самия обвиняем.

 Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че с деянието си на 18.06.2018г. в гр. Шумен, ул.“*** “ № 1, вх. 4, ет. 2, ап. 81, обвиняемият не изпълнил Заповед за защита от домашно насилие, издадена на 02.03.2017г., въз основа на Решение от 02.03.2017г. по гр. д. № 451/2017г. по описа на ШРС, с която бил задължен да се въздържа от извършването на домашно насилие над съпругата си С.СЙ. и децата си С.Ю.М. и П.Ю. М. – престъпление по чл. 296, ал.1 от НК.

            Обект на престъплението са обществените отношения, свързани с осъществяването на съдебната власт. Този състав на престъпление се намира в Раздел ІІІ на Глава VІІІ от НК – „Престъпления против правосъдието”, като това престъпление е формално и не се изисква за осъществяването му настъпването на определен противоправен резултат, т.е. то не е резултатно престъпление.

            Субект на престъплението е пълнолетно вменяемо физическо лице.

            От обективна страна престъплението е осъществено от обвиняемия чрез действия по неизпълнение на Заповед за защита от домашно насилие, издадена от Районен съд гр. Шумен, с Решение по гр. д. № 451/2017г. по описа на ШРС, която подлежи на незабавно изпълнение. С действията си, а именно отиване в жилището и нанасяне на удар по глава, шамар, хващане за шията, отправяне на закани по отношение на пострадалите, обвиняемият е нарушил издадената от съда заповед и не я е изпълнил, с което е осъществил състава на престъпление по чл.296, ал.1 от НК.

            От субективна страна престъплението е извършено от обвиняемия с пряк умисъл - същият е запознат със съдържанието на решението и на заповедта, тъй като преписи от същите са му редовно връчени. С оглед горното и тъй като прие, че обвинението против обвиняемия е доказано по несъмнен начин със събраните по делото гласни и писмени доказателства, съдът призна обвиняемия за виновен по обвинението по чл.296, ал.1, от НК.

            Като причини за осъществяване на деянието, съдът прие незачитането на установения в страната правов ред.

            При определяне вида и размера на наказанието, съдът взе предвид следното: Съдът съобрази кумулативното наличие на предпоставките по смисъла на чл.78а от НК - обвиняемият е пълнолетно лице, предвидената за умишленото престъпление по чл.296, ал.1 от НК законова санкция е „лишаване от свобода“ до три години или „глоба“; обвиняемият не е осъждан за извършени престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК до настоящия момент, не са причинени имуществени вреди.

Същевременно съдът съобрази и представеното доказателство Епикриза  по И.З.№ 4722/2018г. относно тежкото здравословното състояние към момента на едно от децата на обвиняемото лице, където е отразена диагноза „ювенилен идиопатичен артрит - системна форма с придружаващо заболяване интерстициална /дифузна/ белодробна фиброза. При горните констатации, съдът освободи обвиняемия от наказателна отговорност и му наложи административно наказание “Глоба”. При определяне размера на глобата, съдът съобрази високата степен на обществена опасност на деянието. Като смекчаващи вината обстоятелства, съдът взе предвид чистото съдебно минало на дееца. Мотивиран от изложеното, съдът прие, че адекватен размер на глоба в конкретния казус, би бил минималният такъв, а именно 1000 / хиляда/ лева.

Съдът счете, че по този начин, с наложеното наказание ще бъдат реализирани целите както на генералната, така и на специалната превенция, по смисъла на чл.36 от НК.

            Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.

 

Районен съдия: