Мотиви към Решение по АНД № 2691/2018 г. на ШРС

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Ю.А.Ф., ЕГН ********** - обвиняем по бързо производство № 1243/2018 г. по описа на РУ – Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, във вр. чл. 345, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до 1 /една/ година или „глоба“ от 500 лв. до 1 000 лв., извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, с деянието не са причинени имуществени вреди, както и не са налице отрицателните предпоставки, визирани в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК, при наличие на които се изключва приложението на този текст.

В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия Ф. наказание “глоба” в размер на минималния, предвиден в разпоредбата на чл. 78а от НК.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично, като изразява съжаление и разкаяние за постъпката си. Дава обяснения относно деянието и семейното си и материално състояние, като  предоставя на съда преценката за размера на наказанието.

От приложените по делото писмени доказателства /бързо производство № 1243/2018 г. по описа на РУ – Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

През инкриминирания период обвиняемият Ю.А.Ф. живеел в                   с. Живково, обл. Шумен и не бил правоспособен водач на МПС.

Обвиняемият Ф. от около една година притежавал мотопед марка „Generic Epico“ с номер на рама № ВА4В58004АВ694838, който не бил регистриран в ОД на МВР – гр. Шумен, въпреки изричното законово изискване за задължителна регистрация съгласно разпоредбата на чл. 149 от ЗДвП. Още при закупуването му, без да е бил сключен писмен договор с нотариална заверка на подписите относно покупко – продажбата, на Ф. не му било дадено свидетелство за регистрация на МПС.

На 04.10.2018 г. около 13.50 часа в с. Хитрино, обл. Шумен, по ул. „Индже“, обвиняемият Ю.А.Ф. управлявал мотопеда без регистрационни табели, който не бил регистриран по надлежния ред. Обвиняемият Ф. бил видян от полицейски служител – свидетеля Д. В. И. докато управлява и паркира мотопеда пред дом № 2 на ул. „Индже“. Тогава И. извършил проверка на водача и констатирал, че водач на МПС е обвиняемия Ф. и че мотопеда е без регистрационни табели, поради което било потърсено съдействие от автопатрулен екип при ОДМВР - гр. Шумен. След извършената проверка в информационните масиви на МВР, полицейските служители Б. Г. М. и И. Х. И. установили, че управляваният от обвиняемия Ф. мотопед не бил регистриран по надлежния ред. Впоследствие, на обвиняемия Ф. бил съставен акт за установяване на административно нарушение серия Д, бланков № 048447/04.10.2018 г., който обвиняемия подписал без възражения.

 Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си Ю.А.Ф. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 345,  ал. 2  от  НК,  във  вр.  чл. 345, ал. 1 от НК, а именно: същият на 04.10.2018 г. в с. Хитрино, обл. Шумен, управлявал МПС – мотопед с рама № ВА4В58004АВ694838, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. В тази връзка от материалите по делото се установява по безспорен начин, че Ф. е бил наясно с факта, че управляваното от него МПС не е регистрирано по надлежния ред и че няма право да го управлява, но въпреки това е решил да се придвижи с него. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че управляваното от него МПС, съгласно разпоредбата на чл. 149, ал. 1, т.1 от ЗДвП е подлежало на първоначална регистрация, която е следвало да бъде извършена съгласно разпоредбите на НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, както и че същото не е било регистрирано по надлежния ред, поради което и не е имал право да го управлява.

 Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

- за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от 500 лв. до 1 000 лв;

- обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и видно от свидетелството му за съдимост не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл. 78а от НК;

 - от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

При определяне на наказанието на Ю.А.Ф. за извършеното от него престъпление съдът прецени: Степента на обществена опасност на деянието, което съдът преценява като висока, с оглед на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта – касае се за управление на нерегистрирано, респективно непроверено по установения ред МПС и сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца – чисто съдебно минало, липса на данни за други образувани срещу лицето висящи наказателни производства и каквито и да е противообществени прояви. Съдът приема като смекчаващи вината обстоятелства направените от обвиняемото лице самопризнания в хода на досъдебното и съдебното производство, в които признава факта, че е бил наясно, че управляваното от него МПС не е регистрирано по предвидения за това ред, но въпреки това е поел управлението, като същевременно изразява съжаление и дълбоко разкаяние за извършеното. Като смекчаващо отговорността обстоятелство съдът възприема и влошеното материално състояние на обвиняемия. В тази връзка от материалите по делото и по-конкретно от дадените от него обяснения се установява, че Ф. е безработен, не получава трудови доходи, пенсионер по болест е, поради влошено здравословно състояние, като се издържа от социална пенсия в размер на 176 лв. и от инцидентно получени доходи от осъществяване на дейности без трудов договор. Видно от приложената Справка за нарушител от региона - стр. 12 от досъдебното производство обвиняемия е неправоспособен водач на МПС и има други нарушения на правилата за движение,  което го определя като недисциплиниран водач на МПС.

Ето защо, съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемия и тежестта на извършеното деяние, съдът намира, че наказание в минималния размер, предвиден в закона, а именно 1 000 /хиляда/ лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия.

Съдът намира, че така определеното наказание, ще въздейства предупредително върху дееца и ще окаже възпитателно и предупредително влияние и върху другите членове на обществото. По този начин ще бъдат постигнати целите на генералната и специална превенция, посочени в чл. 36 от НК.

Водим от горното, съдът постанови решението си.

 

                                                                       Районен съдия: