Р Е Ш Е Н И Е

                                                           547/26.11.2018г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На двадесет и шести ноември две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр. Кръстев                                              

Секретар: Ф. А.

Прокурор: С. Михайлова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 2980 по описа за 2018г.  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА  И.М.Я. с ЕГН **********, български гражданин, роден на ***г***,  с постоянен адрес ***, с основно образование, учениик, неженен, неосъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 22.05.2018г. в с. Тимарево обл. Шумен, по ул. „България“, управлявал МПС – лек автомобил „Фиат Пунто“, с рег. № В 58 03 РС, без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление № 17- 0869-001621/21.07.2018г. на Началник група „ПП“ към ОД МВР - Шумен, влязло в законна сила на 19.04.2018г. - престъпление по чл. 343В ал. 2 от НК  и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  като му налага административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда / лева. 

На основание чл. 189 ал.3 от НПК, ОСЪЖДА И.М.Я. да заплати направените разноски по делото в размер на 15,00 лв. по сметка на ОД МВР гр. Шумен.  

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.  

 

Районен   съдия:  

 

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 2980 по описа  за  2018г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 14.11.2018г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против И.М.Я. *** за престъпление по чл.343В ал.2 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Деецът редовно призован не се явява в съдебно заседание, за него се явява редовно упълномощен представител, който пледира за налагане на минимално наказание.

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който пледира за налагане на  административно наказание в минималния размер предвиден в закона.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: И.М.Я. бил неправоспособен водач на МПС. Същият обаче управлявал МПС.

На 22.05.2018г. около 18.25 часа в с. Тимарево Я. отново управлявал МПС – л.а. „Фиат Пунто“ с рег. № В 58 03 РС. Шофирайки по ул. „България“ в посока центъра на селото, в близост до дом № 44, същият бил забелязан от служители на РУ гр. Шумен. Това били свидетелите П.Т. и Д.И., които по същото време участвали в СПО по утвърден план на РУ-Шумен., на територията на с. Тимарево. Свидетеля Т. му подал сигнал със „стоп палка“ тип МВР, да спре за извършване на полицейска проверка, но Я. не намалил скоростта и не спрял, а продължил движението си напред.Впоследствие бил призован от служители на полицията в ПУ – Хитрино за изясняване на случая. От направена справка в ОДЧ при РУ Шумен се установило, че водачът Я. е неправоспособен и му бил съставен Акт за установяване на административно нарушение серия Д, бланков № 213489 от 28.05.2018г. При извършената служебна проверка се установило, че с Наказателно постановление № 17-0869-001621 от 21.07.2017г. на Началник група към ОДМВР гр. Шумен, сектор „ПП“ Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи, влязло в законна сила на 19.04.2018г., обвиняемият бил наказан по административен ред за това, че управлявал МПС без да е правоспособен водач

            Анализът на така установената фактическа обстановка дава основание за квалифициране на деятелността на обвиняемия И.М.Я. като съставомерна по чл. 343В ал.2 от НК – с деянието си, като управлявал МПС без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние, обвиняемия осъществил от обективна страна състав на престъпление.

От субективна страна деянието е реализирано умишлено.

Видно от справката за съдимост на И.М.Я., към момента на извършване на деянието – 22.05.2018г., същият не е осъждан, нито пък е освобождаван от наказателна отговорност по чл. 78а от НК, така че, следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, видно от материалите по делото, същият е с добри характеристични данни, ученик е и съжалява за стореното. Поради това съдът счита че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му се наложи административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер на минималния предвиден от закона, а именно – 1 000лв.

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

 

                                                                    Районен  съдия: