Р Е Ш Е Н И Е

 

302/2.4.2018г. ,           Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                            седми състав

На 01 (първи) март                                                                       Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Й.-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Й.-Момова

гражданско дело номер 3286 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното: 

Предявен е иск с правно основание 45, ал. 1 от ЗЗД.

В исковата си молба /уточнена и допълнена/ ищецът „Августа мебел“ АД /в ликвидация/, представлявано от Д.Т.Т. твърди, че притежава правото на собственост върху 1/2 идеална част от недвижим имот – почивен дом „Хижата“, находящ се в местността „Шуменско плато“, гр. Шумен. От 1973 г. имотът бил използван от Община Шумен, представлявана от Л.Д.Х., като детско заведение. Другият съсобственик на имота бил „Карлсберг България“ АД гр. София. В периода 2010 г. – 21.07.2016 г. общината осъществявала владение, но вече не използвала имота като детска градина, като на посочената дата било извършено предаване на владението на собственика, което било удостоверено в приемо-предавателен протокол. По време на ползване на имота от ответника, последният проявил противоправно бездействие – неизвършване на ремонт на покрива на сградата, респ. неуведомяване на собствениците за лошото техническо състояние на сградата. Постоянният теч от покрива на сградата, падналите мазилки, поява на мухъл и влага довели до състояние на имота да не може да служи по предназначение, за което била отговорна Община Шумен.

Моли съда да постанови решение, по силата на което да осъди ответника да му заплати сумата 5000,00 лв., представляваща част от обезщетение в общ размер 12000,00 лв. за претърпени имуществени вреди, в резултат на противоправни действия на ответника, изразяващи се в проявено от ответника бездействие – неизвършване на ремонтни дейности върху покрива на сграда с идентификатор 83510.87.4.17 по КК на гр. Шумен /почивен дом „Хижата“ в местността „Шуменско плато“/, ведно със законната лихва върху главницата, считано от 28.12.2016 г. до окончателното изплащане на, както и направените деловодни разноски. В хода на производството, спорното право е прехвърлено от ищеца върху „Ижица“ ЕООД гр. Шумен, като дружеството в ликвидация отправя искане дължимото от ответника обезщетение да бъде присъдено в полза на цесионера.

В съдебно заседание на 21.09.2017 г., по искане на ищеца е допуснато изменение на предявения иск, като същият се предявява в пълен размер за сумата 19628,00 лв.

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответникът подава отговор на исковата молба, с който оспорва предявения иск. Сочи, че не е сключвал договор с ищеца, както и че по друго производство платил обезщетение на ищеца. Моли, предявения иск да бъде отхвърлен като неоснователен. Претендира плащането от ищеца на направените разноски по делото.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: видно от приложения Акт за частна държавна собственост № 611/06.02.1998 г. е, че недвижим имот, представляващ почивна станция „Хижата“ в местността „Шуменско плато“, със застроена площ 479 кв.м, три етажна сграда, ведно с правото на строеж е предоставен и включен в капитала на „Шуменско пиво“ ЕАД гр. Шумен и „Августа мебел“ ЕАД гр. Шумен. По делото е представено писмо изх. № КВ-182/04.02.1974 г. на Министерство на народната просвета, в което се сочи, че въз основа на съвместно решение № 475/10.06.1973 г. на Секретариата на ЦК на БКП и Министерският съвет било взето решение за преустройство на описаната хижа в детско заведение. По делото е представен приемо-предавателен протокол от 22.07.2016 г., подписан от представители на „Августа мебел“ АД /в ликвидация/ гр. Шумен, „Карлсберг България“ АД гр. София и Община Шумен. В документа е отразено, че според описания по-горе акт за държавна собственост, двете търговски дружества са съсобственици от по 1/2 идални части от имота, представляващ понастоящем сграда с идентификатор 83510.87.4.17 по кадастралната карта и регистри на гр. Шумен, със застроена площ 538 кв.м, брой етажи – 3, представляващ почивна станция „Хижата“ – местност „Шуменско плато“. Описано е, че до този момент сградата е ползвана от Община Шумен за нужда, която е отпаднала и същата се предава на собствениците ѝ. Сочи се, че първи етаж е годен, етаж втори е амортизиран, но годен без последните две стаи, трети етаж – изцяло амортизирани паркети, тавани и покрив.

Видно от решение № 5/05.01.2017 г. по гр.д. № 2282/2016 г. по описа на ШРС е, че по силата на същото ответникът и в настоящото производство бил осъден, по предявен от „Августа мебел“ АД иск с правно основание чл. 73, ал. 1 от ЗС, да заплати на последното сума в размер на 12126,50 лв., представляваща обезщетение за лишаване от правото му да ползва собствения си недвижим имот /процесния/.

Съдът констатира от договор за цесия от 23.12.2016 г., че ищцовото дружество прехвърлило на „Ижица“ ООД гр. Шумен вземането си срещу Община Шумен в размер на 12000,00 лв., предмет на настоящия спор.

Съгласно заключението на изготвената съдебно-техническа експертиза от 13.06.2017 г., покривът на процесната сграда е за частичен ремонт – подмяна на увредени керемиди – 500 броя, увредени капаци – 35 броя, частичен ремонт на окачен таван – 32 кв.м и 31 кв.м гипсокартон върху метална конструкция и 31 кв.м на мазилка по тавани върху рогозка от камъш. Вероятният източник на установените вреди е многократно омокряне и замръзване на проникналите в керемидите и капаците вода при минусови температури в процеса на експлоатация на сградата, довели до частично или пълно разрушаване на част от керемидите и капаците по покрива на сградата; проникване на вода през увредените керемиди и капаци към покривната плоча и през нея до окачения таван, довело до частично увреждане на части от тавана в коридора  и пет помещения на трети етаж на сградата. Вещото лице е посочило в табличен вид необходимите строително-ремонтни дейности, като стойността на всички възлиза на 2542,80 лева.

По делото е изготвена и повторна съдебно-техническа експертиза от 12.09.2017 г., по която вещото лице излага, че покритието на покрива на процесната сграда е компрометирано, има натрошени керемиди и растителност по цялата площ. При отстраняването на керемидите се очаква около 40% от тях да бъдат негодни за употреба. Таванската дървена конструкция е нарушена в няколко участъка, като за да се възстанови е необходимо да се ремонтира 20% от площта над трети етаж. Паркетът в три от помещенията е повреден. Сочи, че източникът на нанесените вреди е нарушеното покритие на покрива. Заключава, че общата стойност на необходимите строително-монтажни работи възлиза на 19628,00 лева.

Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

За уважаване на предявения иск за присъждане на обезщетение от непозволено увреждане, следва да бъде доказано наличието на елементите, включени във фактическия състав на чл. 45, ал. 1 от ЗЗД, а именно – деяние, противоправност на деянието, вреда, причинна връзка между деянието и вредата, и вина.

Не се спори между страните, а и бе доказано по делото, че „Августа мебел“ АД /в ликвидация/ гр. Шумен притежава правото на собственост върху 1/2 идеална част от недвижим имот, представляващ сграда с идентификатор 83510.87.4.17 по кадастралната карта и регистри на гр. Шумен, със застроена площ 538 кв.м, брой етажи – 3, представляващ почивна станция „Хижата“ – местност „Шуменско плато“. Установи се, също така, че през периода 1974 г. – 21.07.2016 г. сградата била ползвана от Община Шумен. Доказа се по делото, че по сградата, чиито съсобственик е ищцовата страна, са налице причинени вреди, изразяващи се в повреди по покрива на същата, таванската дървена конструкция и в три от помещенията на трети етаж. Тези вреди са в пряка и непосредствена последица от неправомерното поведение на ответника, който не е изпълнил задължението си да полага за предоставения му за ползване недвижим имот грижата на добър стопанин – не е отстранявал възникналите повреди по имота, системно не е извършвал текущ ремонт на сградата. В съответствие с разпоредбата на чл. 45, ал. 2 от ЗЗД, вината се предполага, поради което и този елемент е налице. Предвид гореизложеното, съдът намира, че по делото е доказано осъществяването на елементите от фактическия състав на непозволеното увреждане, от който възниква задължението на ответника да поправи всички имуществени вреди, пряка и непосредствена последица от увреждането.

За определяне на стойността на нанесените вреди, съдът взе предвид заключението по повторната СТЕ, тъй като в същата са съобразени бъдещата използваемост на керемидите, които следва да бъдат отстранени, както и стойността на строително-монтажните работи, които следва да бъдат извършени и в трите помещения на трети етаж. Именно стойността на вредите по заключението – 19628,00 лв. съставлява размера на дължимото от ответника обезщетение на собствениците на процесния имот. С оглед обстоятелството, че ищцовото дружество е собственик на 1/2 идеална част от процесната сграда, на същия следва да се присъди обезщетение съобразно дела му на участие в съсобствеността, а именно – сума в размер на 9814,00 лева.

Възражението на ответната страна за наличие на влязло в сила решение, по силата на което Община Шумен платила на ищеца обезщетение се явява неотносимо, тъй като се касае за присъдено обезщетение за лишаване от ползване.

Установи се, обаче, че по силата на сключен от ищцовото дружество договор за цесия от 26.12.2016 г. процесното вземане, възлизащо на 12000,00 лв. било прехвърлено на „Ижица“ ООД. В тази насока, изцяло важат изводите на съда, съдържащи се в определение № 2370/23.10.2017 г. Дължимата от Община Шумен сума на собственика на 1/2 идеална част от имота в размер на 9814,00 лв. се включва в цедираното от „Августа мебел“ АД вземане.

Предвид всичко изложено, съдът намира, че искът с правно основание чл. 45, ал. 1 от ЗЗД, предявен от „Августа мебел“ АД /в ликвидация/ срещу Община Шумен за сума в размер на 7628,00 лв. следва да бъде отхвърлен като неоснователен.

На основание чл. 78, ал. 8 от ГПК вр. чл. 37, ал. 1 от Закона за правната помощ, вр. чл. 25, ал. 1 от Наредбата за заплащане на правната помощ, като съобрази вида и количеството правна дейност, извършена по настоящото исково производство от пълномощника-юрисконсулт при осъществяване на процесуално представителство, участието му в проведените три съдебни заседания и материалния интерес, съдът приема, че при направеното искане, в полза на ответника – юридическо лице, следва да бъдат определени разноски в настоящото исково производство – възнаграждение за пълномощника-юрисконсулт, в размер на 200,00 лв.

На основание чл. 78, ал. 3 от ГПК, ищецът следва да бъде осъден да заплати на ответника направените разноски по делото в размер на 200,00 лева.

Водим от горното, съдът 

Р   Е   Ш   И   :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от „АВГУСТА МЕБЕЛ“ АД (в ликвидация) с ЕИК ***, със седалище гр. Шумен, бул. „Мадара“ № 21, представлявано от Д.Т.Т. срещу ОБЩИНА ШУМЕН с ЕИК 000931721, с адрес гр. Шумен, бул. „С“ № 17 представлявана от Л.Д.Х., иск с правно основание чл. 45, ал. 1 от ЗЗД за сумата 7628,00 (седем хиляди шестстотин двадесет и осем) лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди, в резултат на противоправни действия на ответника, изразяващи се в проявено от ответника бездействие – неизвършване на ремонтни дейности върху покрива на сграда с идентификатор 83510.87.4.17 по КК на гр. Шумен /почивен дом „Хижата“ в местността „Шуменско плато“/, КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА „Августа мебел“ АД /в ликвидация/ да заплати на Община Шумен направените деловодни разноски в размер на 200,00 лв.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                                     Районен съдия: