Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

278/28.3.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и шести март 2018 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3020/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 127, ал. 1 от СК.  

Искова молба от пълномощник на Е.А.А., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу И.Д.К., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 127 от СК. Излага, че с ответника живеели на съпружески начала, като по време на съжителството им се родило детето К. И. К., ЕГН : **********. Двамата били във фактическа раздяла от месец юни 2016г.. Считайки, че може да осигури подходящи грижи и възпитание на детето, претендира предоставяне упражняването на родителските права над него и определяне местоживеенето му при нея, определяне на мерки за лични отношения на детето с ответника, осъждането му да заплаща месечна издръжка, в размер от 180 лева, от предявяване на иска и разноските в производството, както и за минало време в размер на 150 лева за период от една година преди завеждане исковата молба.

В срока за отговор на ИМ, ответникът редовно уведомен, подава отговор. Счита иска допустим и неоснователен, поради поведение на ищцата вредно за развитието на непълнолетното дете. Иска да упражнява родителските права над него, като се определи местоживеенето му при бащата, а на майката се определи режим на лични контакти и издръжка в минималния размер.

Преди датата на съдебно заседание е постъпила молба, в която заявяват желание за одобряване на постигнато от тях споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК. Молят за решение, по силата на което да се одобри представеното споразумение, с което са постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за утвърждаване на споразумението.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото удостоверение за раждане № 499363/17.05.2002г., издадено по акт за раждане № 540/17.05.2002г. на Община Шумен, молителите са родители на непълнолетната К. И. К., ЕГН : **********. Двамата, постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на непълнолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Съдът определя окончателна държавна такса по молбата, в размер на 30 лева, като констатира, че е внесена от молителката, при завеждането и, а по споразумението за издръжка в размер на 122,40 лева, които да се заплатят от молителя по сметка на ШРС.  

Водим от горното, и на основание чл. 127, ал. 1 от СК и чл. 530 – 541 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Е.А.А., ЕГН : **********, с адрес *** и И.Д.К., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 127, ал. 1 от СК, а именно :

1.     УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение  непълнолетното дете - К. И. К., родена на ***г., ЕГН : **********, се предоставят на неговата майка – Е.А.А., ЕГН : **********.  

2.     МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето К. И. К., родена на ***г., ЕГН : **********, да бъде при майката на адрес: ***.

3.     ОПРЕДЕЛЯ СЕ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на бащата И.Д.К., ЕГН : **********, с детето К. И. К., родена на *** г., ЕГН : **********, както следва:  

-      всяка първа и трета събота от месеца от 10.00 ч. до 18.00 ч.;

-      един ден през Коледните и Новогодишни празници от 10.00 ч. до 18.00 ч.;

-      един ден през пролетната ваканция на детето от 10.00 ч. до 18.00 ч., като детето следва да бъде вземано от жилището, което обитава с майката.  

4.     На основание чл. 149 от СК, бащата И.Д.К., ЕГН **********,  се задължава да плати издръжка за минал период за  непълнолетното дете К. И. К., родена на *** г., ЕГН **********, действащо със съгласието на своята майка и законен представител, в размер на 130 лв. /сто и тридесет лева/ месечно, от 01.04.2017 г. до 02.10.2017 г., т. е. обща сума в размер на 780 лв. /седемстотин и осемдесет лева/.  

5.     Считано от 03.10.2017 г. – датата на завеждане на ИМ до 31.01.2018 г., бащата И.Д.К., ЕГН **********,  се задължава да изплати издръжка за непълнолетното дете К. И. К., родена на *** г., ЕГН **********, действащо със съгласието на своята майка и законен представител, в размер на 130 лв. /сто и тридесет лева/ месечно.  

6.     Считано от 01.02.2018 г. бащата И.Д.К., ЕГН : **********, се задължава да изплаща издръжка за непълнолетното дете К. И. К., родена на *** г., ЕГН : **********, действащо със съгласието на своята майка и законен представител, в размер на 170 лв. /сто и седемдесет лева/ месечно, с падеж до 10 /десето/ число на текущия месец, ведно със законната лихва върху ***сяка просрочена вноска, до настъпване на законовите основания за изменение или прекратяване на така присъдената издръжка.  

Издръжката ще бъде превеждана по банков път, по следната банкова сметка в „ОББ“ АД с титуляр Е.А.А., ЕГН : **********, IBAN ***, BIC - ***, като преводните такси са за сметка на платеца И.Д.К..  

7. Заплатените до момента разноски остават за страните така, както са направени. Присъдените с решението държавни такси са за сметка на И.Д.К..

 

ОСЪЖДА И.Д.К., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 122,40 лева – държавна такса.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: