Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

21/16.1.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на петнадесети януари 2018 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3035/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Делото е образувано по искова молба на Н.Г.З., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу М.Б.З., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. В срока за отговор на исковата молба, постъпва молба от съпрузите, в която заявяват желание за прекратяване на брака им по взаимно съгласие и представят споразумение по чл. 51 от СК. В открито заседание, страните поддържат молбата и искат решение, по силата на което да се прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 18.12.2016г., с акт № 568 от същата дата, на Община Шумен. От същия имали родено едно дете, непълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на молбата 25 лв. от молителката и молителя следва да внесе 25 лева, съобразно споразумението.

Определя държавна такса  по споразумението за издръжката в размер на 93,60 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС, от молителя.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 18.12.2016г., с акт № 568 от същата дата на Община Шумен, между Н.Г.З., ЕГН : **********, с адрес *** и М.Б.З., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Н.Г.З., ЕГН : **********, с адрес *** и М.Б.З., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:

 

1.    Родителските права над роденото от брака дете И. М.Б., ЕГН : **********, се предоставят за упражняване на майката Н.Г.З., ЕГН : **********.

 

На бащата М.Б.З., ЕГН : **********,  се определят следните мерки на лични отношения с детето : всяка първа и трета събота от месеца по два часа, от 12.30 ч. до 14.30 ч., в гр. Шумен, ул. *** № 10, сладкарница „***“, в присъствието на майката Н.Г.З..

 

2.    Бащата М.Б.З., ЕГН : **********, се задължава да плаща месечна издръжка на детето И. М.Б., ЕГН : **********,  в размер на 130 лева /сто и тридесет лева/, чрез майката Н.Г.З., ЕГН : **********, до 10-то число на месеца, считано от постановяване на решението за развод до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на обстоятелства, водещи до изменение или погасяване правото на издръжка. При забава се дължи законна лихва върху всяка закъсняла вноска.

 

3.    Семейното жилище – представляващо двустаен апартамент, находящ се в гр. Шумен, ул. *** № 22, вх. 3, ет. 7, ап. 56, собственост на родителите на Н.Г.З., ЕГН : **********, се предоставя за ползване на Н.Г.З., ЕГН : **********.

 

4.    Страните заявяваме, че нямаме придобити по време на брака МПС.

 

5.    Страните заявяваме, че пари и движимите вещи придобити по време на брака си, сме разделили доброволно, извънсъдебно и нямаме претенции един към друг относно тях.

 

6.    Заявяваме, че по време на брака ни, не сме придобивали влогове в резултат на съвместен принос и всеки от нас има пълни права на разпореждане и управление на паричните влогове, на които е титуляр. Личните вещи и влогове остават на разпореждането на всяка от страните.

 

7.    Страните нямат претенции за издръжка един към друг.

 

8.    След прекратяване на брака съпругата възстановява предбрачното си фамилното име – САДЪК.

 

9.     Разноските по водене на делото остават за страните, както са направени.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв. (петдесет лева), и ОСЪЖДА М.Б.З., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС 25 (двадесет и пет) лева държавна такса.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжката в размер на 93,60 лв., и ОСЪЖДА М.Б.З., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати 93,60 лева, по сметка на ШРС.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: