Р Е Ш Е Н И Е

 

66/29.1.2018г. ,        Град Шумен

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                                           седми състав

На 25 (двадесет и пети) януари                                                                 Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                        Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3063 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство за делба на недвижим имот във фазата по допускане на делбата.

            В исковата си молба ищците Д.А.Р., С.А.Д. и К.А.Р. твърдят, че с ответницата Я.И.Р. са наследници на Г.А.Р.,***. Последният притежавал правото на собственост върху следния недвижим имот: апартамент № 50 с площ 58,46 кв.м, находящ се в гр. Шумен, ул. „О“ № 14, вх. 3, ет. 5, заедно с принадлежащото избено помещение № 9 и с прилежащите идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху поземления имот. Общият им наследодател придобил имота преди сключване на граждански брак с ответницата. Ищците молят съда да постанови решение, по силата на което да допусне до делба описания по-горе недвижим имот, при следните квоти: 2/3 ид. части за Я.Р. и по 1/9 ид. част за Д.Р., С.Д. и К.Р..

            В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК, ответницата подава отговор на исковата молба, в който изразява съгласие с искането за делба на недвижимия имот при посочените квоти.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:      видно от приложеното по делото удостоверение за наследници изх. № ***/12.06.2017 г., изд. от Община Шумен е, че Г.А.Р. починал на 05.01.2013 г., като оставил за свои наследници съпругата си Я.И.Р., братята си К.А.Р. и Д.А.Р., и сестра си С.А.Д.. В представеното удостоверение № ГРС-34-040/17.10.2017 г., изд. от Община Шумен се сочи, че Г. Р. и Я. Р. са сключили граждански брак на 24.11.1986 година.

            Съдът констатира от представения нотариален акт № ***, том I, дело № ***/1979 г. на РС – Шумен, че Г.Р. бил признат за собственик на следния недвижим имот: жилище № 50, находящо се на пети етаж в ЕЖБ – Алуминиев завод, вход 3, построена върху държавна земя, парцел III в кв. 351 в гр. Шумен, състоящо се от две стаи, кухня и сервизни помещения със застроена площ 58,46 кв.м, с принадлежащото избено помещение № 9 със застроена площ 3,61 кв.м и принадлежащите му 1397/100000 идеални части от общите части на сградата, заедно с 1397/100000 идеални части от правото на строеж върху държавно място. От схема № 15-315069 от 04.07.2017 г., издадена от Агенция по геодезия, картография и кадастър – Служба по ГКК гр. Шумен от кадастралната карта с извлечение от кадастралния регистър, одобрени със Заповед № РД-18-52/25.11.2005 г. на Изпълнителния директор на АГКК, че понастоящем описаният имот представлява: самостоятелен обект в сграда с идентификатор 83510.668.126.7.50, находящ се в гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен; със съседи: 83510.668.126.7.49, 83510.668.126.7.47; с площ, посочена в документ – 58,46 кв.м; с предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент; брой нива на обекта – 1; с адрес на обекта: гр. Шумен 9700, ул. „Одрин” № 14, вх. 3, ет. 5, ап. 50.         

            При така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

            С настоящото решение, постановено в първата фаза на съдебната делба, съдът следва да се произнесе по въпросите: да се допусне ли делбата, кои претендирани вещи да бъдат включени в обекта ѝ, между кои страни и каква е частта на всеки от съделителите в съсобствеността. По този начин следва да се установи правото на делба на всяка от страните.

            По делото е безспорно, че недвижимия имот, който се претендира до делба представлява апартамент, находящ се в гр. Шумен.

            Установи се по делото, че общият наследодател на страните придобил преди сключване на брака си с ответницата правото на собственост върху недвижим имот – апартамент, находящ се в гр. Шумен. С настъпване на смъртта на Г.Р. на 05.01.2013 г., била открита възможността за неговите наследници да придобият правата и задълженията, които той имал, включително и правото му на собственост върху имота. Наследници по закон на починалия са съпругата му – Я.Р. и братята и сестра му – ищците Д.Р., К.Р. и С.Д.. Съгласно разпоредбата на чл. 8, ал. 1 от Закона за наследството, братята и сестрите на наследодателя получават по равни части от наследственото имущество. Според нормата на чл. 9, ал. 2 от ЗН, когато съпругът наследява заедно с братя и сестри, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. В конкретния случай, бракът между Г. Р. и А. Р. продължил 26 години. Тоест, съобразно цитираните по-горе правила за наследяване, с откриване на наследството на общия им наследодател, страните по делото станали съсобственици на имота, описан по-горе. По този начин възникнала съсобствеността върху процесния имот между ищците и ответницата.

            Предвид изложеното, съдът намира, че самостоятелен обект – жилище, апартамент № 92 с идентификатор 83510.668.126.7.50, находящ се в гр. Шумен, следва да бъде допуснат до делба.

Касателно частите на съделителите в правото на собственост върху делбените имоти:

            Установи се по делото, че страните са съсобственици на недвижимия имот, при следните идеални части: 2/3 идеални части за ответницата Я.Р., 1/9 идеална част за Д.Р., 1/9 идеална част за К.Р. и 1/9 идеална част за С.Д..

  Или, в съответствие с разпоредбите на ЗС и ЗН, делбата на недвижимия имот следва да бъде допусната при посочените квоти.

            На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, на съделителите-ищци следва да бъде даден шестмесечен срок, считано от влизане в сила на настоящото решение, да извършат отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен по вписаната искова молба.

            При съобразяване с принципа на служебното начало, на основание чл. 7, ал. 1 от ГПК, с оглед обезпечаване пълноценното упражняване на правото на защита на имуществените права на всяка от страните в първото заседание след допускане на делбата и за нуждите на доклада по делото във втората му фаза, следва да бъде постановено, след влизане в сила на настоящото решение, делото да се докладва за назначаване на експертиза по въпроса за поделяемостта на допуснатия до делба имот при насрочване на открито първо заседание след допускане на делбата.

            Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И :

 

На основание чл. 344, ал. 1 от ГПК вр. чл. 69, ал. 1 от ЗН, ДОПУСКА ДА СЕ ИЗВЪРШИ СЪДЕБНА ДЕЛБА между:

            Д.А.Р. с ЕГН **********,***,

С.А.Д. с ЕГН **********,***,

К.А.Р. с ЕГН **********,***   и

            Я.И.Р. с ЕГН **********,***,  

НА СЛЕДНИЯ НЕДВИЖИМ ИМОТ, находящ се в гр. Шумен, ул. „Одрин” № 14, вх. 3, ет. 5:

            САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ – ЖИЛИЩЕ, АПАРТАМЕНТ № *** с идентификатор ***, попадащ в сграда № 7, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, предназначение на самостоятелния обект – жилище, апартамент, брой нива на обекта – 1, посочена в документа площ – 58,46 кв.м, състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, с принадлежащото избено помещение № 9 със застроена площ 3,61 кв.м и принадлежащите му 1397/100000 идеални части от общите части на сградата, заедно с 1397/100000 идеални части от правото на строеж върху държавно място, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж – ***; под обекта – *** над обекта – няма,

            с акт, от който съсобствениците черпят правата си: нотариален акт № ***, том I, дело № 56/1979 г. на РС – Шумен;

            ПРИ КВОТИ НА УЧАСТИЕ В ПРЕКРАТЯВАНАТА СЪСОБСТВЕНОСТ: 2/3 ид. части за Я.И.Р., 1/9 ид. част за Д.Р., 1/9 ид. част за К.Р. и 1/9 ид. част за С.Д...

 

На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, ДАВА шестмесечен срок на всеки от съделителите Д.Р., С.Д. и К.Р., считано от влизане в сила на настоящото решение, да извърши отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен по вписаната искова молба.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

            След влизане в сила на настоящото решение, делото ДА СЕ ДОКЛАДВА за назначаване на експертиза по въпроса за поделяемостта на предмета на делбата и за насрочване в открито първо заседание след допускане на делбата.  

 

                                                           Районен съдия: