Р Е Ш Е Н И Е

 

277/28.3.2018г. ,           Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Районен съд – Шумен                                                                    седми състав

На 22 (двадесет и втори) март                                                     Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3063 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство за делба във фаза на извършването ѝ.

            С решение № 66/29.01.2018 г., постановено по настоящото дело, влязло в сила на 16.02.2018 г., съдът е допуснал до делба находящия се в гр. Шумен недвижим имот, представляващ САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ – ЖИЛИЩЕ, АПАРТАМЕНТ № 50 с идентификатор ***, попадащ в сграда № 7, разположена в поземлен имот с идентификатор *** предназначение на самостоятелния обект – жилище, апартамент, брой нива на обекта – 1, посочена в документа площ – 58,46 кв.м, състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, с принадлежащото избено помещение № 9 със застроена площ 3,61 кв.м и принадлежащите му 1397/100000 идеални части от общите части на сградата, заедно с 1397/100000 идеални части от правото на строеж върху държавно място, между Д.А.Р., С.А.Д., К.А.Р. и Я.И.Р., при квоти: 2/3 ид. части за Я. Р. и по 1/9 ид. част за Д. Р., С. Д. и К. Р..

            В първото по делото заседание след допускане на делбата, Я. Р. прави искане за възлагане на процесния недвижим имот, на основание чл. 349, ал. 2 от ГПК.

            Съделителите Д. Р., С. Д. и К. Р. изразяват становище, че са налице условията за възлагане на имота в полза на ответницата.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            До делба е допуснат следния недвижим имот: САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ – ЖИЛИЩЕ, АПАРТАМЕНТ № 50 с идентификатор ***, попадащ в сграда № 7, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, предназначение на самостоятелния обект – жилище, апартамент, брой нива на обекта – 1, посочена в документа площ – 58,46 кв.м, състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, с принадлежащото избено помещение № 9 със застроена площ 3,61 кв.м и принадлежащите му 1397/100000 идеални части от общите части на сградата, заедно с 1397/100000 идеални части от правото на строеж върху държавно място, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж – ***; под обекта – 83510.668.126.7.47, над обекта – няма, при квоти: 2/3 ид. части за Я. Р. и по 1/9 ид. част за Д. Р., С. Д. и К. Р..

            Съгласно заключението от 14.03.2018 г. на съдебно-техническата експертиза, назначена по делото, описаният имот е неподеляем съобразно квотите на страните, като пазарната му стойност към 22.03.2018 г. възлиза на 39493,00 лева.

            Не се спори между страните а и от представените удостоверения изх. № ГРС-10-088 и 478/08.03.2018 г. на Община Шумен се установява, че Я.Р. е с постоянен адрес *** от 07.11.2000 г.

            Досежно направеното искане с правно основание чл. 349, ал. 2 от ГПК за възлагане на процесния недвижим имот:

            Съгласно цитираната разпоредба, ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който е живял в него при откриване на наследството и не притежава друго такова, може да поиска то да бъде поставено в негов дял. Установи се по делото, чрез заключението по изготвената съдебно-техническа експертиза, че процесният имот, по своето предназначение служи за задоволяване на жилищни нужди, както и че същият е неподеляем. Тоест, имотът представлява жилище по смисъла на § 5, т. 30 от ДР на ЗУТ, а именно – съвкупност от помещения, покрити и открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди.

            Според приетото в т. 7 и т. 8 от ТР № 1/2004 г. на ОСГК на ВКС, изискването на закона „при откриване на наследството” съделителят да е живял в жилището, изключва от обхвата на този способ за извършване на делбата всяка друга съсобственост, освен тази, която е възникнала в резултат на наследяване. В настоящия случай, съсобствеността върху обсъждания недвижим имот е възникнала именно в резултат на наследяване.

            На следващо място, за да бъде уважена възлагателната претенция, следва ищцата да докаже, че е живяла с наследодателя постоянно, продължително, като фактическо съжителство, при което отношенията между наследник и наследодател са правно ирелевантни. Законът не съдържа изискване наследникът да е живял в имота заедно с наследодателя, в едно домакинство. В конкретния случай бе установено, че Я. Р., като съпруга на общия наследодател на страните, живяла заедно с него в процесния имот до смъртта му. Изхождайки от тези факти, съдът намира, че е налице изискваната от закона предпоставка за съвместно съжителство на наследника и наследодател в имота – предмет на претенцията.

            Не са налице доказателства, че същата притежава друго жилище.

            Предвид гореизложеното, настоящият състав приема, че са налице всички предпоставки, визирани в разпоредбата на чл. 349, ал. 2 от ГПК и процесният недвижим имот следва да бъде възложен в дял на Я.Р..

            За уравняване на дяловете, Я.Р. следва да заплати на всеки от Д.Р., С.Д., К.Р. сума в размер на 4388,11 лв., ведно със законната лихва, в срок от шест месеца, считано от влизане на решението в сила. На ищцата следва да бъде указано, че при неизплащане на сумите за уравняване на дяловете в срок, решението се обезсилва по право, а имотът се изнася на публична продан.

            На ответниците следва да бъде указано, че за вземанията си за уравняване на дяловете могат да впишат законна ипотека.

            Страните следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете си.

            На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, на съделителите Д.Р., С.Д., К.Р. – предявили иска за делба, следва да бъде даден шестмесечен срок, считано от влизане в сила на настоящото решение, да извършат отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И  :

 

На основание чл. 349, ал. 2 от ГПК, ВЪЗЛАГА В ДЯЛ на Я.И.Р. с ЕГН **********,***, следния недвижим имот, находящ се в гр. Шумен, ул. „***” № 14, вх. 3, ет. 5:

            САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ – ЖИЛИЩЕ, АПАРТАМЕНТ № 50 с идентификатор ***, попадащ в сграда № 7, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, предназначение на самостоятелния обект – жилище, апартамент, брой нива на обекта – 1, посочена в документа площ – 58,46 кв.м, състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, с принадлежащото избено помещение № 9 със застроена площ 3,61 кв.м и принадлежащите му 1397/100000 идеални части от общите части на сградата, заедно с 1397/100000 идеални части от правото на строеж върху държавно място, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж – ***; под обекта – ***, над обекта – няма, на стойност към 22.03.2018 г. 39493,00 (тридесет и девет хиляди четиристотин деветдесет и три) лева.  

            ОСЪЖДА Я.И.Р. с ЕГН ********** да изплати в шестмесечен срок, считано от влизане на настоящото решение в сила, на Д.А.Р. с ЕГН **********,***, за уравняване на дяловете, сума в размер на 4388,11 лева (четири хиляди триста осемдесет и осем лева и 11 стотинки), заедно със законната лихва, считано от влизане в сила на настоящото решение до датата на изплащането.

            ОСЪЖДА Я.И.Р. с ЕГН ********** да изплати в шестмесечен срок, считано от влизане на настоящото решение в сила, на С.А.Д. с ЕГН **********,***, за уравняване на дяловете, сума в размер на 4388,11 лева (четири хиляди триста осемдесет и осем лева и 11 стотинки), заедно със законната лихва, считано от влизане в сила на настоящото решение до датата на изплащането.

            ОСЪЖДА Я.И.Р. с ЕГН ********** да изплати в шестмесечен срок, считано от влизане на настоящото решение в сила, на К.А.Р. с ЕГН **********,***, за уравняване на дяловете, сума в размер на 4388,11 лева (четири хиляди триста осемдесет и осем лева и 11 стотинки), заедно със законната лихва, считано от влизане в сила на настоящото решение до датата на изплащането.

 

            УКАЗВА, на основание чл. 7, ал. 1, изр. 2 от ГПК, на Я.И.Р., че при неизплащане на сумите за уравняване на дяловете в законния шестмесечен срок считано от влизане в сила на настоящото решение, на основание чл. 349, ал. 6 от ГПК, решението се обезсилва по право и възложеният в дял имот се изнася на публична продан.

            УКАЗВА, на основание чл. 349, ал. 3 от ГПК, на Д.А.Р., С.А.Д., К.А.Р., че могат да впишат законна ипотека за вземанията си срещу Я.Р. за уравняване на дяловете.

           

            ОСЪЖДА Д.А.Р. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Шумен държавна такса върху стойността на дела си, в размер на 175,52 лв. (сто седемдесет и пет лева и 52 стотинки).

            ОСЪЖДА С.А.Д. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Шумен държавна такса върху стойността на дела си, в размер на 175,52 лв. (сто седемдесет и пет лева и 52 стотинки).

            ОСЪЖДА К.А.Р. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Шумен държавна такса върху стойността на дела си, в размер на 175,52 лв. (сто седемдесет и пет лева и 52 стотинки).

            ОСЪЖДА Я.И.Р. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Шумен държавна такса върху стойността на дела си, в размер на 1053,15 лв. (хиляда и петдесет и три лева и 15 стотинки).

 

            На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, ДАВА шестмесечен срок на съделителите Д.Р., С.Д., К.Р., считано от влизане в сила на настоящото постановено по вписана искова молба решение, да извършат отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                                  Районен съдия: