Р Е Ш Е Н И Е

Гр. Шумен

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На двадесет и седми февруари, през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                          Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД № 3169 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК, с искане да бъде прекратен гражданският брак между ищеца Е.А.А., ЕГН **********, с пост адрес: *** и Т.Б.М., ЕГН **********, с адрес: ***, като дълбоко и непоправимо разстроен, без произнасяне за вината.

В Исковата си молба ищецът твърди, че страните са съпрузи по силата на сключен между тях граждански брак на ***г. в гр. Шумен, за което бил издаден акт за брак № ***/***г. от Община гр. Шумен. Бракът бил първи за страните, като имат две непълнолетни деца: М. Е.А., с ЕГН ********** и Б. Е.А., с ЕГН **********. Ищецът твърди, че двамата заживели заедно още през ***г. в гр. Шумен. През ***г. заминал на работа в Г., а ответницата дошла при него през ***г. със сина им. Живеели на квартира, наета от ищеца. През ***г. в Г. се родило второто им дете и през ***г. сключили брак през лятната си почивка в България. През ***г. отношенията им се променили, като, според ищеца, причина за това било запознанството на ответницата с една жена, с която станали много близки. Твърди, че двете били постоянно заедно, а когато не били заедно, водели дълги разговори по телефона. Променило се отношението на ответницата към ищеца и към двете им деца. Твърди, че настъпило дълбоко и непоправимо разстройство на брака, семейните отношения се влошили, липсвала взаимност на чувства, интереси и възникнали различия относно разбиранията им за живота. Това довело до фактическа раздяла между съпрузите през декември ***г., когато ответницата напуснала жилището и отишла да живее заедно с приятелката си.

Иска постановяване на решение, с което бракът между страните да бъде прекратен поради дълбоко и непоправимо разстройство, без произнасяне по въпроса за вината, да се предоставят родителските права по отношение двете деца М. Е.А., с ЕГН ********** и Б. Е.А., с ЕГН **********, на бащата- ищец, да се определи местожителството им на адреса на бащата във Ф. Р. Г.: гр. З. ***, ул. Б.**.;да се определи режим на лични контакти на майката с всяко от двете деца – всяка първа и трета седмица в месеца, за времето от 18,00 часа в петък до 17 ,00 часа в неделя, с преспиване и 1 месец през лятото, когато бащата не е в платен отпуск, както и първата половина на всяка от училищните ваканции, с преспиване; да бъде предоставено ползването на семейното жилище – вила, находяща се във вилна зона в гр. Шумен, имот № ***, негова собственост- на него.; да бъде осъдена майката да заплаща месечна издръжка за детето М. Е.А., с ЕГН **********, в размер на 120 лв., а за детето Б. Е.А., с ЕГН **********, в размер на 100лв.

След насрочване на делото и преди датата на съдебното заседание, на 28.12.2017г., .ответницата е предявила насрещен иск за развод по чл. 49 от СК, в който оспорва посоченото в първоначалната искова молба.

На ***г., по делото, страните са депозирали молба, с която заявили, че са постигнА. споразумение и по делото е депозирано Споразумение по чл. 51 от СК.

Личното явяване на молителите е предвидено с оглед задължението на съда да се убеди, че съгласието за развод между съпрузите е сериозно и непоколебимо, но текстът не изключва възможността, при нА.чие на уважителни причини, молителите да бъдат представлявани по силата на изрично пълномощно.В тази насока е и съдебната практика /Опр. № 534/ 27.09.2010г на ВКС по гр. д. №***г., ІV г.о/. В съдебно заседание молителят се явява лично и потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

За молителката се явява адв. Т., упълномощена с изрично пълномощно и представя доказателства за невъзможността молителката да присъства в съдебно заседание, поради обстоятелството, че работи в Г.. В конкретния случай страните са приложили молба–споразумение, което молителката е подписала лично, същевременно е дала на адв. Т. изрично пълномощно, в което страната подробно е вписала условията на споразумението за развод по взаимно съгласие със съпругата си и тези условия са възпроизведени в самото споразумение. С оглед данните по делото и представените доказателства, молителката Т.Б.М., ЕГН **********, отсъства от България и пребивава в Г., където работи, което според настоящата инстанция е трудно преодолима причина за явяването й в българския съд, с оглед потвърждаване на споразумението и подписването на последното, но явяването в съда на процесуалния представител на страната, на който последната е дала изрично заверено пълномощно, с подробно визирани условия на споразумението за прекратяване на брака, сочи за непоколебимата воля на молителката Т.Б.М., ЕГН **********, относно искането й за развод и последиците от същия.

В съдебно заседание страните заявават, че са постигнА. сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането, като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 от СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид по делото.

С Определение от ***г., производството по делото е трансформирано от исково  в охранително - за прекратяване на брака по взаимно съгласие, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи на основание сключения граждански брак на ***г., за което е съставен Акт за брак № ***/***г. при Община Шумен. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, изцяло защитава интересите на родените от брака деца, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи- да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

Относно разноските по делото:

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК, съдът, с решението си, следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните споразумение и заявеното в съдебно заседание, разноските окончателната държавна такса да бъдат поети поравно от страните.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Е.А.А., ЕГН **********,***, настоящ адрес: ФР Г., гр. З. ***, ул.Б.**и Т.Б.М., ЕГН **********, с адрес ***, сключен с Акт за брак № № ***/***г. при Община Шумен, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето М. Е.А., с ЕГН **********, на майката Т.Б.М., ЕГН **********.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Б. Е.А., с ЕГН **********, на майката Т.Б.М., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕ на ненавършилото пълнолетие дете М. Е.А., с ЕГН **********, при майката Т.Б.М., ЕГН **********, на настоящ адрес: ФР Г., гр. З. ***, ул.Б.**.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕ на ненавършилото пълнолетие дете Б. Е.А., с ЕГН **********, при майката Т.Б.М., ЕГН **********, на настоящ адрес: ФР Г., гр. З. ***, ул.Б.**.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Е.А.А., ЕГН **********, с детето  М. Е.А., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца - от 09,00 часа в събота, до 18,00 часа в неделя, с преспиване, и 30 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; два дни с преспиване през Коледните празници – /24.12-27.12/, през четната година и два дни през Новогодишните празници /30.12.-31.12./на нечетна година.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Е.А.А., ЕГН **********, с детето Б. Е.А.,ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца - от 09,00 часа в събота, до 18,00 часа в неделя, с преспиване, и 30 дни  през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; два дни с преспиване през Коледните празници – /24.12-27.12/, през четната година и два дни през Новогодишните празници /30.12.-31.12./ на нечетна година .

ОСЪЖДА Е.А.А., ЕГН **********, ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето М. Е.А., с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Т.Б.М., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 180 лв. /сто и осемдесет/ лева, до 10-то число на месеца, за който се дължи издръжката, считано от ***г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до настъпване на причини, водещи до промяна на издръжката .

ОСЪЖДА Е.А.А., ЕГН **********, ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето Б. Е.А., с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Т.Б.М., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 150 лв. /сто и петдесет/лева, до 10-то число на месеца, за който се дължи издръжката, считано от ***г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до настъпване на причини, водещи до промяна на издръжката.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в ФР Г., гр. З. ***, ул.Б.**, на молителя Т.Б.М., ЕГН **********.

След прекратяването на брака, никой от молителите не дължи издръжка на бившия си съпруг.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40,00 лв./четиридесет/ лева

ОСЪЖДА Т.Б.М., ЕГН **********, да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен, държавна такса в размер на 20,00лв. /двадесет/ лева, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК и 25,00 лв./ двадесет и пет/ лева, на основание чл. 6, т.1 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА Е.А.Али, ЕГН **********, да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на ВСС, сумата от 237,60лв. /двеста тридесет и седем лева и шестдесет  ст./, представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжкатаза двете деца, на основание чл. 7 т.2 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК и да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен, държавна такса в размер на 20,00лв. /двадесет/ лева, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: