Р Е Ш Е Н И Е

 

41/23.1.2018г.                          Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На шестнадесети януари, през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3175 по описа на ШРС за *** год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Искове с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК вр. 123, ал.2 от СК вр. чл. 59, ал.3 и чл. 143, ал.2 от СК .

Ищцата заявява, че страните живели на семейни начала ** години. От съжителството си имат пълнолетен син А. и непълнолетна дъщеря С. К. С. с ЕГН **********, на ** години. През ***г. се разделили с ответника, тъй като той я изгонил от съсобственото им жилище в гр. Шумен – апартамент на ул. „Г.Д.“ № ***, бл. *, вх.*, ет. *, ап. **, като дъщерята останала с него, а синът последвал майка си. С решение по гражданско дело № ***/***г. на ШРС, бил определен размер на дължима издръжка от майката за детето С. в размер на 140 лв., които да заплаща чрез бащата. Твърди, че ответникът настройвал С. срещу нея, като не позволявал да се чуват и виждат. Детето станало емоционално нестабилно и объркано. През месец юни на ***г., със съдействието на отдел „Закрила на детето“ и с желанието на детето, майката прибрала дъщеря си при себе си. От тогава живеят в жилище под наем и трудно се справят финансово поради обстоятелството, че парите за издръжката се удържат от заплатата й, а същевременно детето живее при майката. Твърди, че детето С. се чувства добре при нея, повишила е успеха си, брат й живее наблизо, с детето работят социални работници от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Шумен. Ищцата сочи, че към момента работи в СУ „Й. Е. Б.“  като помощен персонал, а детето С. учи в Техникум по облекло и хранене- Шумен, в  осми клас.

С допълнителна молба рег. № *** от ******г. се иска допускане на обезпечение на предявения иск чрез спиране на ИД № ***г. по описа на СИС при ШРС. С определение от ******г. е допуснато обезпечение на предявените искове чрез спиране на производството по ИД № ***г. по описа на СИС при ШРС .

В предоставения на основание чл. 131 от ГПК срок, ответникът е депозирал отговор на исковата молба, с който оспорва претенцията за предоставяне на родителските права на ищцата. Твърди, че майката не може да упражнява необходимата родителска грижа за детето и да го възпитава, не може да му даде добър пример, както и че няколко пъти майката е изоставяла детето на неговите грижи, а тя е завързвала връзки с други мъже. Сочи, че освен децата от него, има и още две пораснали деца от първия си брак. Твърди, че не е грижовна майка и няма да даде добро възпитание на С.. Сочи, че условията, при които майката ще отглежда детето са неподходящи, примитивни. Представя доказателства за доходите си.

В съдебно заседание ищцата се явява лично и с адв. С. И. при ШАК, ответникът се явява лично и с адв. К. при ШАК.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

            Страните нямат сключен граждански брак. Живели са на съпружески начала, като от съвместното си съжителство имат пълнолетен син и непълнолетна дъщеря С. К. С. с ЕГН **********, на ** години. Видно от приложеното по делото Удостоверение за раждане на С. К. С., ЕГН **********, на ** години е, че ищцата и ответникът са нейни родители. Съдът констатира от представеното удостоверение № *** от ******г., издадено от „Т.“ ООД , че брутният месечен доход на ответника е средно около 900лв. По делото се установява, че детето С. К. С. е ученичка в 8 клас на ПГОХХТ „Д-р А. З.“ гр.Шумен.

            От становището на социален работник А. /дадено устно в съдебно заседание от ***г., стр. 43-44/, при Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен се установява, че условията в дома на бащата са задоволителни, а домът в който живее майката, е обзаведен с вещи от първа необходимост. Социалният работник сочи, че желанието на детето С., заявено пред него, е да живее при своята майка, понеже там се чувства по-добре. Сочи се, че между ищцата и детето съществува добра емоционална връзка.

            Разпитаните в съдебно заседание свидетели на ищцата –св. А. и св. П. сочат, че има емоционална връзка между майката и детето, майката се грижи добре за него и поддържа постоянен контакт с детето. Свидетелката К., водена от ответника, излага, че първоначално детето само е пожелало да остане с баща си, но не знае причината, поради която отношенията им са се влошили и твърди, че знае, че то само е отишло при майката.

По делото бе изслушано и непълнолетното дете С. К. С. на основание чл. 15, ал.1 от ЗЗД, което заяви, че желае да остане при майка си, защото там се чувства по-спокойно.

При така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

            Съгласно разпоредбата на чл. 127, ал. 2 от СК, когато родителите не живеят заедно и не могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на детето си, упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му, спорът се решава от съда. Претенции за местоживеенето на детето и за упражняването на родителските права спрямо него, както и иск за определяне на издръжка, дължима от бащата, са предявени от страна на майката, като ответникът се противопоставя на искането за определяне на родителски права и заявява в съдебно заседание, че може да плаща издръжка само в размер на 100лв.

Установи се по делото, че родителите на детето са живели на семейни начала и са разделени от ***г., когато ищцата напуснала съвместно обитаваното жилище в гр. Шумен и заживяла на квартира. Грижите по отглеждането и възпитанието на детето С., останало по свое желание при бащата, полагал ответникът. С решение по гр.д.***/***г. по описа на ШРС, ищцата била осъдена да заплаща месечна издръжка за детето С. по 140 лв. Конфликтът между родителите и липсата на контакти на детето с майката, довело до емоционална нестабилност и обърканост на детето. Поради затруднения в усвояването на учебния материал, детето било насочено към използване на социална услуга в КСУДС- Шумен – дневен център. През месец юни ***г. детето се преместило в дома на ищцата по свое желание и оттогава тя полага непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието му. Непосредствено до жилището, в което живеят ищцата и детето, живее и пълнолетният син на страните и брат на С..

            При разделеното живеене на родителите липсва обективно възможността да вземат текущи решения относно цялостното упражняване на родителските права, както и ежедневно да решават въпроси, свързани с конкретни права на децата. Когато родителите са трайно разделени или когато не са в граждански брак и не живеят заедно, с решението си по чл. 127, ал. 2 от СК, съдът следва да определи не само при кого от тях да живее детето, но и кой от родителите да упражнява родителските права, като следва да се държи сметка за интересите на детето. Понятието „интереси на детето” включва необходимостта от правилното му отглеждане и възпитание, създаване на трудови навици и дисциплинираност, подготовка за общественополезен труд, както и материалните интереси на детето, свързани с обезпечаване на жилище, битови условия, управление на имуществото и грижи за съхранението му, представителство и други. Решаващо значение при преценката на интересите на детето има цялата съвкупност от интереси, както и тези, свързани с всестранното развитие на детската личност. От значение за определяне на мерките по упражняване на родителските права, е съвкупността от обстоятелствата във всеки конкретен случай, които са от най-разнообразно естество: възпитателски качества на родителите, желанието на родителите – изявена е готовност от страна и на всеки от двамата родители да отглежда и възпитава детето- факт, който е указание за тяхната сериозна загриженост и желание да се изпълни родителският дълг; от значение е полът и възрастта на детето– в случая детето С. е момиче на ** години – възраст, при която ежедневната непосредствена майчина грижа е необходима и незаменима; социално обкръжение – социалната среда е в зависимост от обкръжението на родителя, на когото ще се предостави упражняването на родителските права; подкрепа на близки и роднини; жилищно-битови и други материални условия на живот .

В конкретния случай е налице липса на единодушие на родителите относно упражняването на родителските права върху детето С., като твърденията на бащата-ответник, че на ищцата й липсват условия и възможност да отглежда и възпитава детето, не се потвърждават от събраните по делото доказателства. Съдът, съобразявайки събраните по делото доказателства и изявленията на двамата родители, счита, че към момента най- благоприятна за развитието на детето С. е социалната среда в дома на ищцата – среда, в която то желае да живее и където се чувства спокойно. След извършената съвкупна преценка на обстоятелствата, имащи значение за интересите на детето, съобразявайки и становището на социалния работник, изготвил устно становище по делото, съдът счита, че следва да бъде определено детето да живее при своята майка – ищцата Я. Д.И., която ще упражнява родителските права по отношение на него, като следва да се определи местоживеенето на детето в жилището й, на посочения по делото адрес в гр. Шумен, пл. „О.“ № *.

            С оглед установените по делото обстоятелства, обсъдени по-горе при определяне на местоживеенето и родителските права спрямо детето, съдът намира, че на бащата следва да бъде определен режим на лични отношения с детето, както следва: всяка първа и трета неделя от месеца от 09,00 ч. до 18,00ч.

При определяне на размера на необходимата издръжка за детето С., настоящият състав съобрази възрастта му  на 13 г., нуждите му и материалните възможности на двамата родители. Ответникът представя доказателство, че плаща заем в ДСК и представя удостоверение за брутен доход по ЗДДФЛ от м.05.*** до м.10.***г., в общ размер от 5447,19лв. или около 900лв. бруто средно месечно от „Т.“ ООД в ***. Изясни се по делото от становището, неоспорено от страните, дадено от социален работник при ДСП- Шумен, че ищцата работи като чистачка в ОУ „Й. Е. Б.“ и получава месечно около 510 лв., като реализира допълнително доходи от чистене на жилища. Не са налице данни по делото за алиментни задължения на страните в полза на други имащи право на издръжка лица. Предвид тези обстоятелства, съдът определя обща месечна издръжка за детето С., в размер на 290лв., от които бащата следва да заплаща по 150,00 лв. месечно, а останалите 140лв. следва да се поемат от майката. По-голямото парично участие на бащата е обусловено от факта, че непосредствената тежест от грижите по отглеждането и възпитанието на детето се понася от майката. Размерът на така определената издръжка с падеж – 1-во число на месеца, се дължи от датата на депозиране на исковата молба, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка.

            На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, следва да бъде постановено предварително изпълнение на решението в частта му относно присъдената издръжка.

            Ответникът следва да бъде осъден да заплати държавна такса върху размера на присъдената издръжка, в общ размер на 216,00 лева.

            На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищцата направените от нея разноски по делото в размер на 25 лв.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И :

 

            ПРЕДОСТАВЯ на основание чл. 127, ал. 2 от СК упражняването на родителските права по отношение на детето С. К. С., с ЕГН **********, на майката Я.Д.И., ЕГН **********, с адрес: гр. Шумен , пл. „О.“ №*.

ПОСТАНОВЯВА местоживеенето на детето С. К. С., с ЕГН ********** на адреса на майката Я.Д.И., ЕГН **********, в гр. Шумен, пл. „О.“ №*.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата К. Г. С., с ЕГН **********, с детето С. К. С., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета неделя от месеца от 09,00 ч. в събота до 18,00ч. в неделя.

ОСЪЖДА К. Г. С., с ЕГН **********, да заплаща, на основание чл. 127, ал. 2, вр. чл. 143, ал. 2 от СК, на детето С. К. С., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител Я.Д.И., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 150лв /сто и петдесет/ лева, считано от датата на подаване на исковата молба, с падеж 1-во число на месеца, до настъпването на законни предпоставки за изменение или за прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяко забавено месечно изплащане, на основание чл. 146, ал. 1 от СК.

            На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта му относно присъдената издръжка.

            ОСЪЖДА К. Г. С. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС държавна такса върху размера на присъдената издръжка, в общ размер на 216,00 /двеста и шестнадесет/ лева

            ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, К. Г. С., с ЕГН **********, да заплати на Я.Д.И., ЕГН **********, направените разноски по делото в размер на 25лв./двадесет и пет/ лева, за заплатена държавна такса.

            Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                                   Районен съдия: