Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

644/29.6.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и пети юни 2018 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3202/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен негаторен иск, с правно основание чл. 109 от ЗС и иск за обезщетение от непозволено увреждане, с правно основание чл. 45 от ЗЗД.

Искова молба от пълномощник на А.С.А., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу А.Г.М., ЕГН : ********** и И.Ц.М., ЕГН : **********,***, с посочено правно основание чл. 45 ЗЗД и чл. 109 от ЗС, и цена на облигационните от 2000 лева.

Ищецът сочи, че бил собственик на самостоятелен обект в сграда с идентификатор № 83510.661.93.1.2 по КК на гр. Шумен, представляващ втори жилищен етаж от масивна двуетажна жилищна сграда, източната част от тавана и източните избени помещения с № 2, 4 и 6 с адрес – гр. Шумен, ул. “Л.Д.” № 5. Ответниците били собственици на първия жилищен етаж от сградата и западните избени помещения с № 1, 3 и 5. Избените помещения се използвали като жилищни. Между избени помещения 3 и 4 имало две коминни тела, като ответниците били запушили отвора на едното от тях към избата на ищеца - №4. Това не позволявало отопление в помещението с твърдо гориво, а ищецът живеейки там влошил здравословното си състояние. Поради нежелание на ответниците да премахнат строителните материали с които са запушили отвора на коминното тяло между изба 3 и 4, ищецът иска осъждането им да го сторят за тяхна сметка и да му заплатят сумата от 2000 лева за претърпени неимуществени вреди вследствие на противоправното си поведение и разноските в производството.

В срока за отговор на исковото молба, ответниците, редовно уведомени, вземат становище, както по допустимостта и основателността на исковете, така и по обстоятелствата на които те се основават. Считат ги за допустими и неоснователни. Твърдят, че по проект и по споразумение на съсобствениците спорният комин следвало да се ползва за димоотвод на ответното жилище, а не от ищеца, който имал изграден комин за ползване от него в другото му избено помещение. Искат отхвърляне на исковете и присъждане на разноски.  

В открито съдебно заседание, страните редовно призовани, лично и с представители, поддържат заявеното в исковата молба и отговора.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Не се спори, а и представените писмени доказателства и гласни доказателствени средства сочат, че страните са собственици, ищецът на жилище на втори жилищен етаж, а ответниците на жилище на първи жилищен етаж, в гр. Шумен, ул. „Л.Д.“ № 5. Няма спор и, че непосредствено след построяване на сградата избените помещения били използвани като жилищни. Показанията на разпитаните свидетели и заключението на СТЕ, сочат, че още при строежа на сградата, по уговорка между съсобствениците, били предвидени и изградени коминни тела, които да обслужват избените помещения. Те били отразени и в проектната документация, част от която приложена по делото/л. 51/. За избените помещения на ищеца /2, 4 и 6/, бил предвиден и изграден комин в изба № 6. Спорните коминни тела на западната стена на изба № 4, обитавана от ищеца, били предвидени за изба № 3 на ответника и стая от жилището му над нея, на първи жилищен етаж, като ревизиите и на двете били изпълнени в изба № 3. В процесната изба № 4 имало изградени още две коминни тела на източната и стена, които били за стаите на първи и втори жилищен етаж и въпреки,  че не били изградени ревизии и розетки в изба № 4, в тях също можело да се включи отоплителен уред. На едно от коминните тела от западната стена в изба № 4 имало пробита дупка, според вещото лице след построяване на сградата, поради липса на розетка, която била запушена от към изба № 3 с циментов разтвор. Показанията на свидетелите са непротиворечиви по въпроса, кога е запушена избитата от към изба № 4 дупка за тръби от печка в димоотвода на западната стена, и не е спорно, че запушването е извършено от ответника. Това е станало преди 2-3 години, когато ответникът решил да ползва комина си, което било невъзможно без това действие. Въпреки противоречията на показанията за ползването на печка в изба № 4, включена в ответния димоотвод, може да се приеме, че това е било така, до запушването на дупката от ответника. След това ищецът продължил да обитава избата и се отоплявал с газова печка. По стените на помещението имало мухъл, било влажно, като причина за това, не било неотоплаване, а възможни течове от преминаващите щтрангове на чист и мръсен канал, липса на хигиена и др.. Заключението на вещото лице по допуснатата СМЕ, е категорично, че в следствие на престоя в описаната среда при ищеца не са се проявили заболявания, нито са се обостряли или задълбочили налични.          

Така приетото за установено от фактическа страна, доведе до следните изводи :

По иска с правно основание чл. 109 от ЗС – Съгласно трайно залегналото в доктрината и съдебната практика становище, предпоставки, за уважаване на негаторния иск, са пълното доказване от страна на ищеца, че е собственик или съсобственик на процесния имот, че ответника, без да упражнява владение над него е извършил/извършва действия, създал или търпи състояние, което му пречи да упражнява правото си на собственост, като първата и вторите две са комулативно дадени. В настоящото производство посочените не се установиха, в съвкупност. Действително процесния имот, е собствен на ищеца, но ответните действия, не могат да бъдат възприети, като пречене на ищеца да упражнява правото си на собственост. Ползването на димоотвод, предвиден за чуждо жилище, в случая изба, е пречене от страна на ищеца, на ответника пълноценно да упражнява правата си, а не обратно, а ответните действия са извършени, за да се осигури възможност за упражняване на собственото право, без засягане на чужди. Съгласно чл. 178, ал. 4 от ЗУТ, строежите и части от тях следва да се ползват по предназначението им, което правило включва и задължение на собствениците да ползват коминни тела предвидени за собствените им помещения, а не за чужди, съобразно проектната документация на сградата. Изложеното налага отхвърляне на иска като неоснователен. 

По иска с правно основание чл. 45 от ЗЗД – За ангажиране отговорност, за вреди от непозволено увреждане, е необходимо да са на лице следните предпоставки – деяние – противоправно действие или бездействие, вина, вреда, наличие на причинна връзка, в случая вредите да са пряка и непосредствена последица от ответно действие. Както се посочи ответникът е запълнил пробита от ищеца дупка в комин предвиден за негово помещение, за да може да го използва. Трудно е това му действие да се определи като противоправно. Даже и да е такова, то, не е довело до невъзможност обитаваната от ищеца изба да се отоплява с печка с твърдо гориво, както се твърди, тъй като ищецът е могъл и може да използва предвидените по проект димоотводи за собствените си помещения. Не е доказано и наличието на вреда. Приетото заключение по СМЕ, не установява заболявания на ищеца, проявили се след ответните действия. Липсва и нужната причинна връзка. Приетите доказателства сочат липса на всеки от елементите, от фактическия състав на непозволеното увреждане, което изключва възможност за уважаване на иска.

На основание чл. 78, ал. 3 от ГПК, ищецът следва да заплати на ответниците сумата от 970 лева разноски в производството.

Водим от горното и на посочените основания, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявените от А.С.А., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу А.Г.М., ЕГН : ********** и И.Ц.М., ЕГН : **********,***, искове с правно основание чл. 109 от ЗС, да се осъдят ответниците да премахнат строителните материали с които са запушили отвора на коминното тяло между изба № 3 и № 4 на приземния етаж в сграда на ул. “Л.Д.”*** и с правно основание чл. 45, ал. 1 от ЗЗД, да се осъдят ответниците да заплатят на ищеца обезщетение за непозволено увреждане в размер на 2000 лева неимуществени вреди, като неоснователни.  

ОСЪЖДА А.С.А., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на А.Г.М., ЕГН : ********** и И.Ц.М., ЕГН : **********,***, сумата от 970 лева – разноски в производството на настоящата инстанция.  

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок, от връчването му на страните, пред Окръжен съд – Шумен.

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: