Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

285/29.03.2018г.  

 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на петнадесети март    ,     през две хиляди и осемнадесета    година, в състав :

                                                                                                    Съдия: Зара Иванова  

при секретаря   А.П.   , като  разгледа  докладваното от районният  съдия  гр. д.  №3221   по  описа  за  2017 г.,  за  да  се  произнесе  взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание  чл. 143 ал.2 от  и чл.149 от СК

Депозирана е искова молба от А.Ю.М. , ЕГН ********** , действаща като майка и законен представител на малолетното си дете Е.П.П., ЕГН ********** , съдебен адрес *** , партер  срещу П.Н.П. , ЕГН ********** , адрес *** , в която посочва , ищецът е баща на малолетното дете Е.П.П., ЕГН **********.  През 2014г. родителите се разделили от  тогава бащата не е плащал издръжка . Майката работела във „Фикосота „ ООД . Ответникът бил млад човек , в трудоспособна възраст  , ето защо счита , че може да реализира доходи .  Детето посещава детска градина  , има необходимост от закупуване на всички вещи присъщи за възрастта му . Съобразно изложеното , моли да бъде постановено съдебно решение , по силата на което ответникът да бъде осъден да заплаща на малолетното си дете , чрез нея , като майка и законен представител месечна издръжка от 200 лева , считано от една година преди завеждане на иска . Моли ответникът да бъде  осъден да заплати адвокатското възнаграждение на адвоката , който я представлява по делото .

В отговора по чл.131 от ГПК , ответникът , чрез назначения особен представител оспорва иска , счита , че следва да се присъди минималния размер на издръжката , която е ¼ от МРЗ .

След като се запозна със събраните по делото доказателства и ги прецени по отделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

От Удостоверение  за раждане издадено въз основа на Акт за раждане № ***   на Община Шумен е видно , че  ответникът е баща на детето Е.П.П., ЕГН **********. Между страните не е спорно  и се доказва от показанията на св.П.Петкова – майка на ищцата , родителите са разделени от около три години  , а малко повече от година , ответникът не е давал издръжка на детето , т.е. искът се явява основателен по същество .

 

При определяне на размера на издръжката, съдът следва да се съобрази с нуждите на детето  и възможностите на родителите.

От представеното Удостоверение за трудови доходи на ищцата от 02.10.2017 г. издадено от ФИКОСОТА ООД Шумен е видно , че тя реализира месечно възнаграждение от около 900 лева . За ответника не са представени доказателства за реализирани от него доходи , но т.к. същият е в трудоспособна възраст , няма доказателства за наличие на обстоятелства , които да възпрепятстват полагането на труд , съдът приема , че е в състояние да реализира поне минималната за страната работна заплата , т.е. към момента 510 лева . От друга страна детето е на възраст 4 години и половина , необходими са му парични средства за задоволяване на обичайни нужди – храна , облекло , отопление и др. Не са наведени обстоятелства за наличие на специфични или извънредни нужди на детето .

Никоя от страните не твърди , съответно не представя доказателства  за наличието на други алиментни задължения

В резултат на посочените обстоятелства обуславящи нуждата и конкретния размер на средствата за издръжка , както и доказателствата относно доходите на родителите  и съвкупната им преценка , съдът намира , че общият и размер следва да е 250  лева , от които 150  лева да се заплащат от бащата ,  който няма задължение да дава издръжка на други деца  и  100 лева от майката , която полага непосредствени грижи за детето . Издръжката е дължима , считано от 24.10.2016г. , т.к. от представените доказателства се установи по несъмнен начин , че ответникът не е осигурявал издръжка , включително и една година преди завеждане на иска .

За разликата от 150 лева , до пълния предявен размер от 200 лева , исковете се явяват неоснователни .

            На основание чл. 78 ал.6 от ГПК, ответникът дължи по сметка на ШРС обща сума от 588 лева , от която 300 лева – заплатеното от съда възнаграждение на назначения му особен представител и 288 лева - държавна такса върху присъдения размер на издръжката за минало и бъдеще време .

На основание чл.38 , ал.2 вр. ал.1 , т.1 от ЗА  ответникът следва да бъде осъден да заплати на  процесуалния представител на  ищеца – адвокат З. П. – РАК , сума в размер 400 лева , определена на основание чл.21 от Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения .

            На основание

            Водим от изложеното, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

ОСЪЖДА П.Н.П. , ЕГН ********** , адрес *** да заплати на малолетното си дете  Е.П.П., ЕГН ********** , чрез неговата майка и законен представител  А.Ю.М. , ЕГН ********** *** ,  месечна издръжка в размер на 150 (сто и петдесет) лева , за периода от 24.10.2016г.  до 24.10.2017г.  , с падеж първо число на месеца, за който се дължи , ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, до окончателното и изплащане .

ОТХВЪРЛЯ предявеният иск по чл.149 от СК , за разликата от 150 лева , до пълния предявен размер от 200 лева  , като НЕОСНОВАТЕЛЕН .

ОСЪЖДА П.Н.П. , ЕГН ********** да заплаща на на малолетното си дете  Е.П.П., ЕГН ********** , чрез неговата майка и законен представител  А.Ю.М. , ЕГН ********** ,  месечна издръжка в размер на 150 (сто и петдесет) лева ,  считано от 24.10.2017г. , до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж първо   число на месеца, за който се дължи.

ОТХВЪРЛЯ предявеният иск по чл.143 ал.2 от  СК , за разликата от 150  лева  до пълния предявен размер от 200 лева , като НЕОСНОВАТЕЛЕН .

 На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, в осъдителната му част решението подлежи на предварително изпълнение.

ОСЪЖДА П.Н.П. , ЕГН **********  да заплати  в полза на бюджета на СВ , по сметка на ШРС обща сума от 588  (петстотин осемдесет и осем )лева , от която 300 лева – заплатеното от съда възнаграждение на назначения му особен представител и 288 лева - държавна такса върху присъдения размер на издръжката за минало и бъдеще време .

ОСЪЖДА П.Н.П. , ЕГН **********  да заплати на адвокат З. П. от РАК , сумата 400 лева – адвокатско възнаграждение , дължимо на основание  чл.38 , ал.2 вр. ал.1 , т.1 от ЗА 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от датата на обявяването му –  29.03.2018г.   

 

                                                                                              СЪДИЯ: