Р Е Ш Е Н И Е

 

30/19.1.2018г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на деветнадесети януари през две хиляди и осемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 3230 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Гр.д.№ 3230 по описа за 2017г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.150 и чл.143 от СК от ищеца С.Г.Г., майка на детето С.Ж.А., срещу Ж. Д.А., баща на детето. Ищецът претендира увеличение на присъдената по гр.д. №***. по описа на ШРС месечна издръжка от 130лв. на 250 лв., като се позовава на съществено изменение на обстоятелствата и извънкласни форми на обучение, посещавани от детето, като в този смисъл се е увеличил и размерът на извършваните от ищеца разходи.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът, е подал писмен отговор на исковата молба, в който изразява несъгласие с исканата издръжка и посочва, че би могъл да заплаща такава в размер на 130лв.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа страна :

            Между страните не се спори, че същите са родители на детето С.Ж.А. с ЕГН: **********. Видно от приложеното по делото гр.д.№ ***. по описа на ШРС, съдът одобрил спогодба между страните, изменяща размерът на присъдена издръжка в размер на 70.00лв. по предходно дело, с което бил прекратен съществуващият между тях граждански брак, като бащата се е съгласил да заплаща издръжка за детето в размер на 130лв. От постановяването на съдебния акт са изминали две години, като понастоящем детето е навършило дванадесет години. С. е ученичка в пети клас в СУ“***“-гр.Шумен и има отличен успех. Посещава извънкласни форми на обучение, като арт школа, езикова школа и спорт- тенис през летните месеци. Безспорно е, че нуждите от парични средства са се увеличили, но не значително, предвид краткия период от време от постигнатата спогодба и ръста на инфлацията, който е ноторно известен и не подлежи на доказване. Не са се изменили съществено обстоятелствата, при което е присъдена предходната издръжка, като към момента същата е към минималния размер за страната- 127,50лв.

           По делото се установиха доходи само на майката на детето, като видно от представеното Удостоверение на стр.3, брутния й доход е в размер на 460.00лв. месечно или под минималния за страната. Бащата декларира, че е безработен, но не е регистриран в Бюро по труда. Предвид трудоспособната възраст на ответника, съдът намира, че същия би могъл да реализира доходи средни за страната.

            Установи се, че бащата не поддържа почти никакъв контакт с дъщеря си си, въпреки определения режим на лични отношения със съдебен акт. Детето не е подпомагано със закупуване на дрехи и учебни пособия през последните години. По данни на свидетелите бащата живее в чужбина.

Съдът като съобрази горните обстоятелства, намира за безспорно установено, че факторите, определящи издръжката на детето от предходния момент, в който то е било на десетгодишна възраст, до настоящият момент, са се променили, което налага промяна и в размера на присъдената издръжка. По делото бяха събрани доказателства, по отношение на конкретни разходи във връзка с отглеждането и с обучението на детето, 25лв. месечно за  арт школа, 810лв. годишно за езиково училище и тенис по 5 лв. на час. Отчитайки потребностите на детето, обусловени от неговата възраст, както и материалните възможности на родителите му, съдът счита, че на детето следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 300 лв., от които бащата следва да заплаща 200 лева, а останалите 100 лева следва да се заплащат от майката. По-голямото парично участие на бащата, следва от обстоятелството, че непосредствените грижи по отглеждането на детето лежат върху майката. Така определеният размер на издръжката се дължи от датата на подаване на исковата молба– 25.10.2017г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

Ответникът следва да заплати държавна такса върху определеният увеличен размер на издръжката за тригодишните платежи  в размер на 100,80 лева. На основание чл.78, ал.1 от ГПК на ищцата следва да се присъдят деловодни разноски, съразмерно с уважената част от исковете в размер на 240,00 лева.

Водим от горното, съдът  

                                                                         Р Е Ш И:

 

     ИЗМЕНЯ размера на издръжката, определена по гр.д. №***. по описа на ШРС, дължима от Ж.Д.А. с ЕГН:**********,***, в полза на детето С.Ж.А. с ЕГН:**********, чрез нейната майка и законен представител С.Г.Г. с ЕГН: ********** ***, като я УВЕЛИЧАВА от 130 лева /сто и тридесет лева/ на 200 лева /двеста лева/, считано от 25.10.2017г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

ОТХВЪРЛЯ иска в останалата му част до пълния предявен размер от 250лв., като неоснователен.

 

ОСЪЖДА Ж.Д.А. с ЕГН:********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса върху увеличения размер на издръжката, в размер на 100,80лв./сто лева и осемдесет стотинки/.

ОСЪЖДА Ж.Д.А. с ЕГН:********** да заплати на С.Г.Г. с ЕГН: ********** сумата 240.00лева /двеста и четиридесет лева/, представляваща направените по делото разноски, съразмерно с уважената част от иска.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр.Шумен в двуседмичен срок от получаването му от страните, предвид по-ранното изготвяне от обявената в съдебно заседание дата- 25.01.2018г.

 

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: