Р Е Ш Е Н И Е

847/1.10.2018г. , Гр.Шумен

                                                         В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесети септември през две хиляди и осемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря П.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№3236 по описа за 2016г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

              Гр.д.№3236/2018г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от П.Н.Н. *** срещу П.Г.П. ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен.                  

               Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, представляван от особен представител, в който взема становище по допустимостта и основателността на исковите претенции. 

               От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак, страните са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 28.08.2011г. на Община Столична, Оборище, обл.София. От брака си, страните нямат родени деца. От изложеното в исковата молба, което се подкрепя от показанията на свидетеля се установи, че ответницата трайно живее извън страната и от една година страните се разделели. От тогава датира тяхната фактическа раздяла. Съпругата споделила, че отношенията между страните са приключили и няма възможност да бъдат възстановени. Ищецът желае прекратяването на брака, без произнасяне относно вината.

               По делото се установи липсата на разбирателство,  взаимно уважение, близост и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно, предвид продължителната раздяла между тях и животът им в различни държави. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално, запазването му не е в интерес на съпрузите.

               По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които предвид липсата на произнасяне за вината за разстройството на брака следва да бъде заплатена от двете страни, като се приспаднат внесените от ищеца 25 лв. при завеждането на делото.

             На основание чл.329 ал.1 от ГПК съдебните разноски остават в тежест на всяка от страните, както са ги направили.

 Водим от горното, съдът  

                                                                 Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА граждански брак, сключен с Акт *** от 28.08.2011г. на Община Столична, Оборище, обл.София между П.Н.Н. с ЕГН: ********** *** и П.Г.П. с ЕГН: ********** ***, като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв., като ОСЪЖДА П.Г.П. с ЕГН: ********** да заплати такава в размер на 25 лв./ петнадесет лева/ в полза на бюджета на съдебната власт и по сметка на РС Шумен.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: