Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

223/16.3.2018г. , гр. Шумен

Шуменски районен съд, в открито заседание на първи март  ,   през две хиляди и осемнадесета  година, в състав  

              Съдията: Зара Иванова

като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №3393  по описа за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по съдебна делба, във фазата на допускане.

Депозирана е искова молба от М.М.М. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** срещу Е.А.И. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** , , в която посочва , че  с Решение № 279/ 14.04.2014г. , постановено по  гр.д.№519/2014г. по описа на ШРС , бракът му с ответницата бил прекратен. По време на брака, придобили в режим на СИО  подробно описани недвижими имоти . След развода ползването на апартамента в град Шумен било предоставено на ответницата, а ползването на дворното место  с къща в с. Вехтово на него, като имотите се ползват по този начин и до момента. Ищецът претендира допускане на делба на двата описани имоти при квоти по ½ ид.ч. за всеки един от съсобствениците.

  В срока по чл. 131 от ГПК ответницата депозира отговор, в който заявява, че искът за е допустим и основателен, и моли да бъде допусната делба на имотите при квоти по ½ ид.ч. за всеки от съделителите.

След като се запозна с изложените становища и събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представен препис от Решение , постановено по гр.д.№519/2014г. по описа на ШРС , от което се доказва , че сключеният на 09.08.1969г.  между страните брак е прекратен с развод  , считано от 14.04.2014г. От друга страна от  Договор за продажба на държавен имот по реда на наредбата за държавните имоти от 26.09.1990 г. на ОбНС Шумен; схема № ***г. на СГКК Шумен; Нотариален акт   за покупко-продажба на недвижим имот № ***. на ШРС ,  скица  на  поземлен имот № ***г. на СГКК Шумен; скица на сграда № *** г. на СГКК Шумен; скица на сграда №***г. на СГКК Шумен; удостоверение за данъчна оценка  от 30.06.2017 г.  издадено от ОМДТ Община Шумен; удостоверение за данъчна оценка  от 08.06.2017 г.  издадено от ОМДТ Община Шумен се доказва , че  страните , по време на брака са придобили   следните недвижими имоти :

АПАРТАМЕНТ № ***, вх*** , на ул.*** кв.*** по плана на гр. Шумен, състоящ се от две стаи, трапезария с кухня и сервизни помещения с обща застроена площ от 73,10 кв.м., ведно с принадлежащите му избено помещение № *** с полезна площ от 6, 72 кв.м. и 1,344% идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху местото при съседи на апартамента - от ляво - ***, от дясно - двор, от горе ***, от долу-*** и на избеното помещение - от ляво – изба*** , от дясно - изба ***, който недвижим имот съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на гp.Шумен представлява самостоятелен обект с идентификатор *** находящ се в сграда с идентификатор ***, разположена в поземлен имот с идентификатор *** при съседни самостоятелни обекти в сградата - на същия етаж - самостоятелен обект с идентификатор ***, под обекта - самостоятелен обект с идентификатор ***, над обекта - самостоятелен обект с идентификатор ***, придобит с Договор за продажба на държавен имот по реда на НДИ от 26.09.1990 год. Данъчната оценка на този имот е 31 200.70 лв. и 

КЪЩА с ДВОРНО МЯСТО от 2230 кв.м. за което е отреден парцел ***от кв.*** по плана на с. Вехтово, общ. Шумен, който недвижим имот съгласно кадастралната карта  и кадастралните регистри на с. Ветово, общ. Шумен представлява ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор ***, с административен адрес с. Вехтово, ул. ***, с площ  2302 кв.м., трайно предназначение на територията – урбанизирана, при съседи ПИ с  идентификатори –***, ведно с находящите се в поземления имот СГРАДА с идентификатор *** със застроена площ от 47 кв.м. с предназначение – хангар, гараж и СГРАДА с идентификатор *** със застроена площ от 106 кв.м. на 1/един/ етаж, с предназначение – жилищна сграда – еднофамилна, придобит с Нотариален акт от*** год., № ***, т***, д. № *** год. на РС Шумен. Данъчната оценка на този имот е 10 015.10 лева.

С оглед на изложената  фактическа обстановка  и  разпоредбата на  чл.27  от СК, съдът приема  за безспорно, че процесните недвижими имоти са съсобствени между  страните  при равни дялове и следва да бъде допуснат до делба при посочените квоти .

            Водим от горното,

Р          Е          Ш          И  :

 

ДОПУСКА ДО ДЕЛБА между М.М.М. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес ***  и  Е.А.И. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** , кантора 32  , следните недвижими имоти :

·        КЪЩА с ДВОРНО МЯСТО от 2230 кв.м. за което е отреден парцел *** от кв.*** по плана на с. Вехтово, общ. Шумен, който недвижим имот съгласно кадастралната карта  и кадастралните регистри на с. Ветово, общ. Шумен представлява ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор ***, с административен адрес с. Вехтово, ул.*** с площ  2302 кв.м., трайно предназначение на територията – урбанизирана, при съседи ПИ с  идентификатори – ***, ведно с находящите се в поземления имот СГРАДА с идентификатор *** със застроена площ от 47 кв.м. с предназначение – хангар, гараж и СГРАДА с идентификатор *** със застроена площ от 106 кв.м. на 1/един/ етаж, с предназначение – жилищна сграда – еднофамилна, придобит с Нотариален акт от *** год., № *** на РС Шумен.

ПРИ ДЯЛОВЕ , по ½ (една втора ) ид.ч. за всяка от страните .  

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.

СЪДИЯ  :