Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

207/13.02.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и втори февруари   ,    през две хиляди и  осемнадесета     година,  в състав:  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.   , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №3420  по описа за 2017  г., за да се произнесе взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.49 ал.1  от СК

Депозирана е искова молба от А.С.Й. , ЕГН ********** ***, със съдебен за призоваване: гр.  Шумен, ул.”*** срещу Д.А. Й.,  ЕГН ********** *** , в която посочва , че  с ответницата  сключили граждански брак на 31.08.2016 год., втори по ред и за двамата. По време на брака нямали родени деца. От 2014г. датирала връзката им, като през 2016г.след сключването на гражданският им брак заминали да работят и живеят в Белгия. В началото отношенията  им били добри , но ищецът твърди,  че  ответницата имала извънбрачна връзка, поведението и се променило към  него.  Започнали  скандали помежду им, наричала го с обидни думи , гонела го от жилището в което живеели, за което имал подадени сигнали в полицейското управление в населеното място където живеели в Белгия. Ищецът излага, че след проведен разговор с ответницата относно техните отношения, че така не можели да продължават и ако не се променят ще се прибере в България и ще подаде молба за развод,  тя заявила,  че  нямала нищо против да се разведат. Ищецът моли постановяване на решение за прекратяване на брака, като дълбоко и непоправимо разстроен по вина на ответницата .

В срока по  чл. 131. и сл. от ГПК ответницата депозира отговор, в който заявява че счита иска за допустим. Поддържа иска за развод и прекратяване на брака, но  по по изключителна вина на ищеца. Оспорва истинността на изложените факти в обстоятелствената част от ИМ.  Твърди, че не отговарят на истината въведените твърдения от страна на ищеца, относно начина на протичането на семейният им живот,  взаимоотношенията по между им,  както и причините довели до разстройство на брачните им отношения. Заявява, че  след сключването на гражданския им брак, се оказало, че ищецът употребявал наркотици  и алкохол. Бил  безотговорен като съпруг, както и към брачните си задължения, като всичко това ставало в  присъствието на сина й, който бил на 14 години.   Ищецът я поставял в унизително положение и пред колегите й, редовно и вдигал скандали и  пред клиентите на заведението където работи  а също така и нанасял побой, влачил я за косата.  Поради горното също желае прекратяване на брака на по вина на ищеца , желае да възсатанови  предбрачното си фамилно име ,  претендира разноски .

В открито съдебно заседание и двете страни оттеглят искането съдът да се произнесе по въпроса за дълбокото и непоправимо разстройство на брака .

 

След като се запозна със събраните в хода на процеса  писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

Не е спорно между страните и се установява от Удостоверение за сключен граждански брак    , издадено въз основа на Акт граждански брак № ***. на Община Шумен   , че страните са съпрузи от 31.08.2016г.   Твърдят , че от брака нямат родено непълнолетни деца  и поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема това обстоятелство за доказано .     По молба  на страните са разпитани свидетелите  З.Х.  и С. М. А.  , които заявяват , че съпрузите вече не живеят заедно , не поддържат физически и духовни контакти .

            Събраните и обсъдени по-горе доказателства  , според съда разкриват липсата на минимално изискуемото от морала и закона съдържание на брачната връзка , а именно между страните липсва физическа и морална близост , напротив налице е отчужденост ,  няма възможност за заздравяване на брака  , което налага изводът , че същият  е дълбоко и непоправимо разстроен , т.е. е налице основание за прекратяването му.

            Никоя от страните не е направила искане за произнасяне на съда относно  вината за разстройството на брака  , поради и което на основание чл.49 ал.3 от СК съдът не следва да се произнася по този въпрос .

В исковата молба ищеца е пропуснал да предяви  небрачен иск относно ползването на семейното жилище , но  от събраните по делото доказателства се установява , че и двамата съпрузи са напуснали   съвместно обитаваното от тях жилище , т.е. страните нямат семейно жилище .

След прекратяване на брака ищцата следва да възстанови предбрачното си фамилно име – Г.   .

Съобразно доходите на страните , съдът намира , че следва да бъде определена окончателна държавна такса за водене на делото в размер на 40 лева , от които предварително от ищеца  са внесени 25 лева , разликата от 15 лева подлежи на доплащане от ответника .

            Водим от горното , съдът

Р          Е          Ш          И  :

            ПРЕКРАТЯВА  сключеният на 31.08.2016г.      , с Акт граждански брак № ***. на Община Шумен    , ГРАЖДАНСКИ БРАК  между А.С.Й. , ЕГН ********** *** N20, съдебен за призоваване: гр.  Шумен, ул.***  и Д.А. Й. ,  ЕГН ********** *** ,  КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН БЕЗ ПРОИЗНАСЯНЕ ОТНОСНО ВИНАТА .  

            СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕ НА БРАКА съпругата Д.А. Й. ,  ЕГН ********** ,  ВЪЗСТАНОВЯВА  предбрачното си фамилно име – Г.    .  

          ОСЪЖДА Д.А. Й. ,  ЕГН ********** ,   да заплати  в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС  ,  сума в размер на 15 ( петнадесет)лева ,   представляваща остатъка от държавната такса за водене на делото.  

         Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.  

 

СЪДИЯ: