Р Е Ш Е Н И Е

 

503/29.5.2018г. ,  Гр.Шумен

 

  В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на десети май през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря, като разгледа докладваното от съдията гр.д.№3450 по описа за 2017г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното: 

Гр.д.№3450/2017г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание 127 ал.2 и 143 ал.1 и ал.2 и чл.149 от СК от О.О.И., ЕГН **********,***, в качеството му на баща на малолетното дете А. срещу В.Н.Т. ЕГН **********,***. След размяна на книжа, от страните е постъпило споразумение. В открито съдебно заседание страните се явяват лично и заявяват, че са постигнали споразумение по въпросите за упражняване на родителските права спрямо детето, както и относно режима на лични контакти и издръжка. Молят съда да постанови решение, по силата на което да одобри представеното споразумение.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за раждане на дете, издадено въз основа на Акт за раждане №*** от 14.10.2014г., молителите са родители на малолетното дете А. О.И. с ЕГН **********, родена на ***г. Съдът намира, че представеното споразумение не противоречи на закона и морала и е изцяло в интерес на детето, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 30 лв./чл.3 от Тарифа за държавните такси/, като констатира, че същата е внесена при завеждането на иска. Ответникът следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 108,00лв.

Водим от горното, и на основание чл.127 ал.1 изречение второ от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

             ОДОБРЯВА постигнатото между О.О.И., ЕГН **********,*** и В.Н.Т. ЕГН **********,***, в качеството на родители на малолетното дете А. О.И. с ЕГН **********, споразумение в следният смисъл :

 

1.                Малолетното дете А. О.И. с ЕГН **********, ще живее при баща си - О.О.И., ЕГН ********** на адрес ***2.

2.                Родителските права по отношение на малолетното дете - А. О.И. с ЕГН **********, ще се упражняват от бащата О.О.И., ЕГН **********.

3.1        На майката В.Н.Т. ЕГН ********** се определя следния режим на лични отношения с детето А. О.И., както следва:

-                     всяка първа, трета и пета събота от месеца (когото съответният месец има и пета събота) от 10:00 часа до 17:00 часа;

-                     всяка нечетна година за цялата пролетна ваканция /от 01 април до 10 април/ от 10:00 часа на 01 април до 17:00 часа ма 10 април /с преспиване/;

-                     два пъти по 10 дни през лятото, несъвпадащи с платения годишен отпуск на бащата /от 01 юни до 10 юни и от 16 август до 25 август/;

-                     всяка нечетна година за Коледните празници от 10:00 часа на 23 декември до 17:00 часа на 26 декември /с преспиване/;

-                     всяка четна година за Новогодишните празнини от 10:00 часа на 30 декември до 17:00 часа па 02 януари /с пресипване/;

-                     всяка четна година за Великденските празници от 10:00 часа в петък до 17:00 часа в неделя /с преспиване/.

3.2  Майката - В.Н.Т. ЕГН ********** е длъжна да взима детето - А. О.И. ЕГН ********** от дома на бащата на адрес: *** и да го връща отново там, като спазва уговорените дни и часове за срещи с детето.

3.3.            При промяна на адреса на местоживеене, бащата на детето, е длъжен в едноседмичен срок да уведоми майката на детето, ако същата не може да бъде намерена и уведомена по постоянния и адрес на регистрация в РБ, то това задължение на бащата отпада.

3.4.            Определеният режим на лични отношения между родителите на малолетното дете влиза в сила от влизане в сила на съдебното решение, с което е утвърдено настоящото споразумение.

4.                  Майката В.Н.Т. ЕГН ********** ще изплаща на малолетното си дете А. О.И. ЕГН ********** чрез нейния баща и законен представител О.О.И., ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 150.00 лв. /сто и петдесет лева/, считано от датата на завеждане на исковата молба - 13.11.2017 г. за в бъдеще до настъпването на законна причина за изменението или прекратяването на тази издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното и изплащане.

    1. Дължимата издръжка ще се заплаша до 10-то число на месеца, за който се дължи, по банков път, по следната банкова сметка ***  О.   О.   И.,   ЕГН  **********,  а  именно: IBAN:   ***, ВIС: *** при „***" АД или чрез пощенски запис.
    2. Майката В.Н.Т. ЕГН ********** не дължи издръжка за минало време до подаване на исковата молба.

5.                  Направените от страните разноски по гр. Д №3450/2017 г., по описа на Районен съд гр. Шумен остават за страните така, както са направени.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 30 лв. /тридесет лева/, която констатира, че е внесена от ищеца.

ОСЪЖДА В.Н.Т. ЕГН ********** да заплати държавна такса върху присъдената издръжка в размер на 108,00лв./сто и осем лева/ по сметка на ШРС. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: