Р Е Ш Е Н И Е

 

103/12.2.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На втори февруари                                                две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: Е.П.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 3531 по описа на ШРС за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е било образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс.

           Депозирана е искова молба от И.И.И. с ЕГН ********** с адрес ***, със съдебен адрес ***, пл.“Освобождение“ № 12, ет.3, чрез адв. Г.Б. от ШАК срещу Н.П.И. с ЕГН ********** ***. В молбата се излага, че бракът между страните е непоправимо и дълбоко разстроен, като се моли да бъде прекратен без произнасяне по вината. От брака страните имали родени две деца – дъщери П. и И.,  към момента навършили пълнолетие. Излага се, че семейното жилище е напуснато от двамата. Претендират се разноските в производството.

            В срока на писмен отговор не е постъпил такъв от страна на ответницата.

Ищеца се явява в съдебно заседание лично, заедно с упълномощения от него адв.Г.Б. от ШАК. Предлага се да бъде одобрено формулирано в съдебното заседание споразумение, с което страните се съгласяват брака между тях да бъде прекратен и да бъде запазено брачното име на жената. Прави се и искане за промяна реда на разглеждане на делото.

            Ответницата се явява лично в съдебно заседание, като изразява съгласието си с предложеното споразумение, като моли брака да бъде прекратен по взаимно съгласие на страните.

            Съдът е допуснал в съдебно заседание изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 и сл. от СК, а именно развод по взаимно съгласие.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите И.И. и Н.И. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен за втори път на 02.08.2002г. в гр.Шумен, за което бил издаден Акт за граждански брак № ***/02.08.2002г. От първия си сключен граждански брак имали родени две общи деца – дъщери П. и И., понастоящем навършили пълнолетие. Последното им семейно жилище било квартира под наем в гр.Шумен, към момента напусната и от двамата. В съдебно заседание заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване и уреждат отношенията си във връзка със семейното жилище и фамилното име на жената.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, като съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени в съдебно заседание,  се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение в хода на съдебното заседание по делото, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото от тях в съдебното заседание по делото споразумение.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. В случая съдът намира, че следва да определи окончателен размер на таксата 40 лв. При завеждането му е внесена държавна такса в размер на 25 лв., като остатъка следва да се разпредели поравно между молителите.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Н.П.И.  с ЕГН **********  и И.И.И. с ЕГН ********** ***, сключен с Акт за граждански брак № ***/02.08.2002г. пред длъжностно лице по гражданското състояние в Община - Шумен ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І.  След прекратяване на брака молителката запазва брачното си фамилно име И..

II. Страните декларират, че разноските по делото се поемат от всеки от молителите така, както са направени и както се дължат, съобразно решението.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лв. (четиридесет лева).

ОСЪЖДА  Н.П.И.  с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на държавната власт по сметка на ШРС сумата от 7.50 лв. (седем лева и петдесет стотинки), представляваща държавна такса при постановяване на съдебното решение, както и 5 лв. (пет  лева) държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

ОСЪЖДА  И.И.И. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на държавната власт по сметка на ШРС сумата от 7.50 лв. (седем лева и петдесет стотинки), представляваща държавна такса при постановяване на съдебното решение, както и 5 лв. (пет  лева) държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: