Р Е Ш Е Н И Е  

Гр.Шумен

                                       В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на единадесети януари през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№3553 по описа за 2017 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по молба на И.Д.Х., ЕГН **********, с адрес: *** и В.Ж.Х., ЕГН **********, с адрес: ***. В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родени две деца, които не са навършили пълнолетна възраст. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 03.10.2009г. на Община Шумен, област Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на родените от брака деца. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от съпругата и следва да бъде довнесена от съпругът, съобразно т.14 от Споразумението. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът в размер на 187,20лв.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт *** от 03.10.2009г. на Община Шумен, област Шумен между И.Д.Х., ЕГН **********, с адрес: *** и В.Ж.Х., ЕГН **********, с адрес: ***   по взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между И.Д.Х., ЕГН ********** и В.Ж.Х., ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :

 

1. Родителските права над родените от брака деца Д.И. Д. с ЕГН ********** и К.И. Д. с ЕГН ********** се предоставят за упражняване на майката В.Ж.Х. с ЕГН **********, като местоживеенето на децата ще бъде при майката на адрес: с. ***, община Шумен, област Шумен. ул.„***.

2. На бащата И.Д.Х. с ЕГН ********** се определя режим на лични отношения с децата Д.И. Д. с ЕГН ********** и К.И. Д. с ЕГН ********** както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя /с преспиване/, както и тридесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск. По взаимно съгласие между родителите, могат да се осъществяват и други, допълнителни контакти между бащата и децата в това число през учебните ваканции, по време на официалните Коледни, Новогодишни и Великденски празници, както и на рождените дни на децата и на бащата.

3. Бащата И.Д.Х. с ЕГН ********** се задължава да плаща месечна издръжка на детето си Д.И. Д. с ЕГН ********** в размер на 130.00 лева (словом сто и тридесет лева) чрез неговата майка и законен представител В.Ж.Х. с ЕГН ********** до 25-то число на месеца, считано от постановяване на решението за развод до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на обстоятелства, погасяващи това задължение. При забава се дължи законна лихва.

4. Бащата И.Д.Х. с ЕГН ********** се задължава да плаща месечна издръжка на детето си К.И. Д. с ЕГН **********, в размер на 130.00 лева (словом сто и тридесет лева) чрез неговата майка и законен представител В.Ж.Х. с ЕГН **********, до 25-то число на месеца, считано от постановяване на решението за развод до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на обстоятелства погасяващи това задължение. При забава се дължи законна лихва.

5. Страните по настоящото споразумение нямат претенции за издръжка един спрямо друг.

6 След прекратяване на брака В.Ж.Х. с ЕГН ********** възстановява предбрачното си фамилно име- С. и в бъдеще да се именува В.Ж. С.

7. Семейното жилище– къща, находяща се в гр.Шумен, община Шумен, ул.„***" №*** собственост на родителите на съпруга, е напуснато от двамата съпрузи и те нямат претенции за ползването му.

8. Страните по настоящото споразумение декларират и се съгласяват, че по време на брака не са придобили недвижими имоти, които да съставляват съпружеска имуществена общност.

9. Страните по настоящото споразумение декларират и се съгласяват, че придобитото по време на брака моторно превозно средство марка „***", модел ***, е с незначителна стойност и същото е било поделено извънсъдебно, поради което нямат претенции един спрямо друг.

10. Страните по настоящото споразумение декларират, че не притежават акции и дялове в търговски дружества.

11. Страните по настоящото споразумение декларират, че нямат взаимни претенции към притежаваните от всеки от тях банкови сметки.

12. Страните по настоящото споразумение декларират, че движимите вещи, придобити по време на брака, са поделени доброволно между тях и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

13. Задълженията, които е поел всеки от молителите на свое име остават лични за него и не ще представляват задължения на другия съпруг след прекратяване на брака.

14. Разноските по водене на делото държавни такси и адвокатски хонорар за развода, се заплащат от страните по настоящото споразумение поравно.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

 

ОСЪЖДА И.Д.Х., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 187,20лв./сто осемдесет и седем лева и двадесет стотинки/ и 15.00лв./петнадесет лева/ такса за разглеждането на делото.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: