Р Е Ш Е Н И Е  

  №276/28.03.2018г. , Гр. Шумен  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На двадесет и седми март, през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                          Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД № 3723 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК, с искане да бъде прекратен гражданският брак между Е.М.М. ,ЕГН **********, с адрес: ***, и Р.Ж.М., ЕГН **********, с адрес: ***. Ищцата твърди, че страните са съпрузи по силата на сключен граждански брак на ***г. в гр. Шумен, за който е съставен Акт за брак  № ***г. От брака си имат родени две деца -Ф. Р. Ж., ЕГН **********, родена на ***г., на 13 години и М. Р. Ж., ЕГН **********, роден на ***г., на 8 години.В исковата си молба ищцата твърди, че по време на брака ответникът имал многократни извънбрачни връзки и живеел живота си както намери за добре, като в плановете му никога не присъствали съпругата му и двете им деца. През 2017г. започнал отново да се държи по начин, по който се държал, когато в отношенията им имало намесена друга жена, прибирал се късно през нощта, започнал системно да се заяжда със съпругата си, престанал да обръща внимание на децата си и започнал да ги гони от дома, в който живеели –собственост на неговите родители.Фактическата раздяла между съпрузите е от месец септември 2017г., когато ищцата изнесла своя багаж и този на децата и се настанила в дома на своите родители. Ответникът заживял с новата си приятелка в семейното жилище, започнал да пътува в чужбина по участия , тъй като е музикант и децата му останали на заден план. Моли бракът между страните да бъде прекратен по изключителна вина на ответника; да й се предоставят родителските права върху родените от брака деца Ф. Р. Ж., ЕГН ********** и М. Р. Ж.,ЕГН **********; да бъде постановено местоживеенето на децата на адреса на майката: гр.Шумен, ул.“Б.“ бл.№26; да бъде осъден ответникът да заплаща месечна издръжка на всяко дете - Ф. -150лв. и на М. -130лв., дължими от датата на подаване на исковата молба 07.12.2017г.; да бъде определен режим за лични контакти на ответника с всяко от двете деца – всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване от 10,00ч. в събота до 17,00часа в неделя, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и при изявено желание на децата. Моли също, след прекратяването на брака да си възстанови предбрачното име К.; не претендира за ползване на семейното жилище, защото е напуснато от нея..

С отговора на исковата молба ответникът е предявил насрещен иск за развод по чл. 49 от СК, в който оспорва посоченото в първоначалната искова молба. Моли, бракът между страните да бъде прекратен по изключителна вина на съпругата- ответница по насрещната искова молба и ищца по първоначалната искова молба; да се предоставят родителските права върху роденото от брака дете М. на бащата; местожителството на детето да бъде на адреса на бащата. Майката да бъде осъдена за заплаща месечна издръжка за детето чрез бащата, в размер на 150 лв., платими до 1-во число на текущия месец, да бъде определен режим на лични контакти на майката с детето М.; бащата да бъде осъден за заплаща месечна издръжка за детето Ф., в размер на 115 лв., платими до 1-во число на текущия месец, да бъде определен режим на лични контакти на бащата с детето Ф..

В съдебно заседание на ***г. страните се явяват лично и с процесуални представители и заявяват, че са постигнали съгласие и желаят да се прекрати брака им по взаимно съгласие, че са  постигнали споразумение по всички въпроси, молят за техническо време за изготвяне на споразумение по чл. 52 от СК. 

По делото депозират Споразумение по смисъла на чл. 51 от СК.

В съдебното заседание страните заявават, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането, като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 от СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид по делото.

С Определение от ***г., производството по делото е трансформирано от исково в охранително - за прекратяване на брака по взаимно съгласие, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи на основание сключения граждански брак на ***г., за което е съставен Акт за брак  № ***г. при Община Шумен. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, изцяло защитава интересите на родените от брака деца, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи- да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

Относно разноските по делото:

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК, съдът, с решението си, следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните споразумение и заявеното в съдебно заседание, разноските окончателната държавна такса да бъдат поети поравно от страните.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Е.М.М., ЕГН **********, с адрес: ***, и Р.Ж.М., ЕГН **********, с адрес: ***, сключен с Акт за брак  № ***г. при Община Шумен, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Ф. Р. Ж., ЕГН **********, на майката Е.М.М. ,ЕГН **********, с адрес: ***.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето М. Р. Ж., ЕГН **********, на майката Е.М.М. ,ЕГН **********, с адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕ на ненавършилото пълнолетие дете М. Р. Ж., ЕГН **********, при майката Е.М.М., ЕГН **********, на адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕ на ненавършилото пълнолетие дете Ф. Р. Ж., ЕГН **********, при майката Е.М.М., ЕГН **********, на адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Р.Ж.М., ЕГН **********, с адрес: *** с детето Ф. Р. Ж., ЕГН **********, както следва:

всяка първа и трета седмица от месеца за времето от 19,00 часа в петък до 19,00 часа в неделя, с преспиване;

един месец през лятото, несъвпадащ с платения годишен отпуск на майката; всяка четна година – първите пет дни от коледната и пролетната ваканция на детето, за времето от 10,00 часа на първия ден до 19,00 часа на последния ден, Коледните празници от 10,00 часа на 24-ти декември- Бъдни вечер, до 19,00 часа на 26-ти декември, както и официалните празници – 3-ти март, 6-ти май, 6-ти септември, 1-ви ноември от 10,00 часа до 19,00 часа; всяка нечетна година – последните пет дни от коледната и пролетната ваканция на детето за времето от 10,00 часа на първия ден до 19,00 часа на последния ден, Новогодишните празници от 10,00 часа на 29 декември до 19,00 часа на 2 януари;

Великденските празници - Велики петък, Велика събота и Великден- неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му от 10,00 часа в петък до 19,00 часа в понеделник, както и официалните празници – 1-ви май, 24-ти май, 22-ри септември от 10, 00 часа до 19,00 часа; за рождения ден на бащата 11-ти януари - от 16,00 часа до 21,30 часа.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Р.Ж.М., ЕГН **********, с адрес: ***, с детето М. Р. Ж., ЕГН **********, както следва:

всяка първа и трета седмица от месеца, за времето от 19,00 часа в петък до 19,00 часа в неделя, с преспиване;

един месец през лятото, несъвпадащ с платения годишен отпуск на майката; всяка четна година – първите пет дни от коледната и пролетната ваканция на детето за времето от 10,00 часа на първия ден до 19,00 часа на последния ден, Коледните празници от 10,00 часа на 24-ти декември- Бъдни вечер, до 19,00 часа на 26-ти декември, както и официалните празници – 3-ти март, 6-ти май, 6-ти септември, 1-ви ноември от 10,00 часа до 19,00 часа; всяка нечетна година – последните пет дни от коледната и пролетната ваканция на детето за времето от 10,00 часа на първия ден, до 19,00 часа на последния ден, Новогодишните празници от 10 ,00 часа на 29-ти декември до 19,00 часа на 2-ри януари;

Великденските празници - Велики петък, Велика събота и Великден- неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му от 10,00 часа в петък до 19,00 часа в понеделник, както и официалните празници – 1-ви май, 24-ти май, 22-ри септември от 10,00 часа до 19,00 часа; за рождения ден на бащата 11-ти януари - от 16,00 часа до 21,30 часа.

ОСЪЖДА Р.Ж.М., ЕГН **********, ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето М. Р. Ж., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Е.М.М., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130 лв. /сто и тридесет/ лева, до 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, считано от 01.01.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до настъпване на причини, водещи до промяна на издръжката .

ОСЪЖДА Р.Ж.М., ЕГН **********, ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето Ф. Р. Ж., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Е.М.М., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130 лв. /сто и тридесет /лева, до 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, считано от 01.01.2018г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до настъпване на причини, водещи до промяна на издръжката.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в Шумен ул.“Генерал Радецки„ № 57, на молителя Р.Ж.М., ЕГН **********.

След прекратяването на брака, никой от молителите не дължи издръжка на бившия си съпруг.

ОБЯВЯВА, че след прекратяване на брака, молителката Е.М.М., ЕГН **********, ще възстанови предбрачното си фамилно име К. .

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40,00 лв./четиридесет/ лева

ОСЪЖДА Е.М.М., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен, държавна такса в размер на 20,00лв. /двадесет/ лева, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК .

ОСЪЖДА Р.Ж.М., ЕГН **********, да заплати да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сумата от 187,20лв./сто осемдесет и седем лева и двадесет ст./, представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката за двете деца, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК и да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен, държавна такса в размер на 20,00лв. /двадесет/ лева, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: