Р     Е     Ш      Е     Н     И     Е

 

577/008.06.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на пети април , през две хиляди и   осемнадесета   година,  в състав:  

                                                                                                       СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.   , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №3745 по описа за 2017  г., за да се произнесе взе предвид:

            Предявени са искове с правно основание чл.232 , ал.1 вр. с чл.79 , ал.1 от ЗЗД

Депозирана е искова молба от В.С.Г. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес ***  срещу „Фуражи“ ООД , ЕИК *** , седалище и адрес на управление : гр.Дългопол , ул.*** представлявано от А.М. Б.  , в която посочва , че  е наследница на Д. И. К., бивш жител на с. Белокопитово. Заявява от името на наследниците на Д. К., че имали сключен договор за наем на земеделска земя с ответника за част от наследствените им имоти находящи се в землището на с. Белокопитово. Ищцата претендира заплащане от страна на ответника на сума в размер на 904.45 лв., представляваща неизплатена наемна  цена по Договори за наем на земеделска земя от 01.08.2011 г. – 2016 г., ведно със законна лихва върху главницата, считано  от датата на завеждане на иска до окончателно изплащане на задължението. Претендира  разноски.

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът депозира отговор, в който заявява, че искът е  допустим, но изцяло неоснователен. Излага, че претендираните  ренти са платени, като  уточнява, че за стопанската 2011-2012 г.  е платена на Д. П., в качеството на пълномощник на З. Н., като наследник на  общия наследодател Д. К., за стопанската 2012 г. – 2013 г.; 2013 г. – 2014 г.; 2014 г. – 2015 г.; 2015 г. -2016 г. е платена на ЕТ „Мобидик Д. П.“ въз основа на договори за наем  и в качеството му на  съсобственик на нивите. Ответникът  твърди, че за 2016/2017 г. няма договорни  отношения за имотите, респективно, не ги обработва. Ответникът твърди, че ЕТ „Мобидик Д. П.“  е съсобственик с общо 3/9 ид. части, отдавал е под наем земеделските земи в  с. Белокопитово и му е заплащана коректно всяка година рентата. Излага, че отдаването на общия имот под наем за срок  от три години е действие на обикновено управление, което всеки съсобственик може да извършва самостоятелно без съгласие на останалите съсобственици, като в този случай възниквало наемно правоотношение само между този съсобственик в качеството му на наемодател и наемателя. Останалите съсобственици нямали права срещу наемателя, който дължал плащане само на наемодателя, като той бил длъжен да разпределя полученото между останалите съсобственици съобразно дяловете им. Ответникът  излага, че ищцата е собственик на 1/32 ид. част от  имотите, и  претендираната от нея сума била неоснователна. Прави  възражение за  погасени по давност  главница и лихви за  2011/2012 г., 2012/2013 г. и 2013/2014 г.

Съдът въз основа на събраните по делото доказателства прие за установено от фактическа и правна страна следното :

На първо място е необходимо  да се извършат уточнения във връзка с правната квалификация на предявения иск . В обстоятелствената част на исковата молба , както и в хода на делото , ищецът единствено е твърдял , че взаимотношенията между него и ответника подлежат на регулиране въз основа на сключени договори за наем на земеделски земи . Поради посоченото съдът счита , че се касае за иск с правно основание чл.232 , ал.1 от ЗЗД .

 Ищцата твърди , че е наследник на Д. И.К. и в това качество е придобила съсобственост върху следните недвижими имоти :нива от 13,086 дка , имот №*** , в землището на с.Белокопитово и 23,254 дка , имот №*** дка , в землището на с.Белокопитово  . От името на всички наследници  с ответника имало сключен договор за наем на посочените земеделски земи , ето защо претендира съответната част от наема .  По делото са представени  Удостоверение за наследници изх.№***. на Община Шумен , с.Белокопитово и Удостоверение за наследници изх.№***г. на Община Шумен ,  които потвърждават твърденията на ищцата , че е наследник на Д. И. К. . Липсват документи удостоверяващи твърденията  , че наследодателят  е бил собственик на процесните имоти , но т.к.  това обстоятелство не е спорно между страните и с оглед предмета на делото , съдът приема , че това може да бъде прието за доказано .  Ответникът не оспорва , че е наемател на тези имоти , но твърди , че наемодател е трето лице –  ЕТ „Мобидик“ .  От съдържанието на представените от ищеца и приети като доказателство Договор за наем на земеделска земя №2Б/16.03.2015г. за стопанската 2015/2016г. , Договор за наем №5/01.06.2014г. , за стопанската 2014/2015г. , Договор за наем №5/16.04.2012г. , за стопанската 2012/2013г. и Договор за наем №5/01.06.2014г.  е видно , че възраженията на ответника отговарят на действителното положение . Договорите за наем са сключени между него като наемател ,  и ЕТ „Мобидик“ , като наемодател . Последният , съгласно нотариален акт №***г. на Нотариус рег.№*** на НК , с район на действие ШРС и Нотариален акт №***. на Нотариус рег.№*** на НК с район на действие ШРС  , притежава 3/9 ид.ч. от процесните имоти  Размерът на притежаваната от съсобственика ид.ч. от имотите има значение с оглед последиците на сключения от него договор за наем . Нужно е да се уточни , че наемодателят , видно от съдържанието на договорите за наем  , противно на твърденията на ищеца , не е действал като пълномощник на останалите съсобственици .  Съгласно чл. 32, ал. 1 ЗС управлението и ползването на общата вещ се извършва по правило по решение, взето от съсобствениците, които имат повече от половината от общата вещ, на което съответства задължението на малцинството да се съобрази с това решение и да не може да го променя (извън хипотезата на чл. 32, ал. 2 ЗС). В този случай   съсобственикът/съсобствениците , които притежават повече от половината от общата вещ са властни да вземат решение за отдаването й под наем и това решение ще обвърже всички съсобственици. Ако само някои от съсобствениците получава наемната цена , тогава другите съсобственици могат да  търсят гражданските плодове, събрани изключително от съсобствениците - наемодатели, по силата на чл. 30, ал. 3С .  

В случая , както беше посочено , договорът за наем е сключен от лице , което притежава по малко от  ½ ид.ч.  от общите вещи , т.е.  сделката не обвързва съсобствениците по чл. 32 ЗС, вкл. и ищцата . Тя може да търси обезщетение , за това , че е лишена от възможността   да ползва своя дял от общия имот. Съгласно ТР № 7/2012 г. на ОСГК на ВКС, лично ползване по см. на чл. 31, ал. 2 ЗС се осъществява от ползващия съсобственик чрез непосредствени негови действия, чрез действия, осъществени от членове  на неговото семейство или чрез трето лице, на което безвъзмездното той е предоставил общата вещ. Щом сделката, въз основа на която третото лице е допуснато да ползва вещта е възмездна, както е в настоящият случай ,   отговорността не е по чл. 31, ал. 2 ЗС, а по чл. 30, ал. 3 ЗС, когато тя е противопоставима на другите съсобственици или те са я приели, съответно по чл. 59, ал. 1 ЗЗД , когато сделката е непротивопоставима на съсобственика и той не я приема . В  настоящият казус сделката – договор за наем е сключен от лице , което има по-малко от ½ ид.ч.  от вещите  и хипотетично за ищеца съществува възможност  да ангажира отговорността на ответника по реда на чл.59 от ЗЗД  (какъвто иск не е предявен ), но съдът счита , че въпреки , че сделката се явява непротивопоставима , взаимоотношенията между страните подлежат на уреждане по реда на чл.30 , ал.3 от ЗС . Този извод е мотивиран от  една страна от  твърденията на ищеца изложени в исковата молба и в хода на съдебното дирене , с които по същество изразява съгласие , приемане  на сключената сделка  и от друга страна представените доказателства , че ответникът е заплатил изцяло наема на съсобственика , сключил договора за наем.  В заключение , съдът намира , че  ответникът е изпълнил задълженията по договора за наем – заплатил е дължимото наемно възнаграждение на надлежна страна , ето защо  облигационната претенция по чл.232 , ал.1 от ЗЗД се явява изцяло неоснователна .

На основание чл.78 , ал.3 от ГПК , ищецът дължи на ответника деловодни разноски в размер на 200 лева .

Водим от горното съдът ,  

Р          Е          Ш          И  :

            ОТХВЪРЛЯ предявеният от В.С.Г. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** срещу „Фуражи“ ООД , ЕИК *** , седалище и адрес на управление : гр.Дългопол , ул.*** , представлявано от А. М. Б. , иск по чл.232 , ал.1  вр. с чл.79 от ЗЗД  , за заплащане на сумата 904,45 (деветстотин и четири лева и четиридесет и пет ст.) лева - наемно възнаграждение за периода 01.08.2011г. – 2016г. , за следните недвижими имоти : нива от 13,086 дка , имот №*** , в местността „Гробище“ , в землището на с.Белокопитово и 23,254 дка , имот №***дка , в местността „Зерзелик“ , в землището на с.Белокопитово , като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

            ОСЪЖДА  В.С.Г. , ЕГН **********  да заплати на „Фуражи“ ООД , ЕИК ***  ,   сумата от 200 ( двеста )  лева – деловодни разноски.

           

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

СЪДИЯ: