Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

213/14.3.2018г. , гр. Шумен

 

 

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на дванадесети март 2018 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3747/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен иск с правно основание чл. 439, ал. 1 от ГПК.

Искова молба от пълномощник на Д.Н.В., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу „***“ ЕАД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. София, жк. “***”, ***, сгр. 14, без посочено правно основание и цена от 1685,96 лева.

Ищецът сочи, че срещу него бил издаден изпълнителен лист, в полза на ответника, въз основа на който били образувани две изпълнителни дела, но от прекратяване на първото/ИД № 2203/2011г. по описа на ЧСИ А. Тонев/ по силата на закона, до образуване на последното/ИД № 766/2017г. по описа на ЧСИ Д. З./ бил изтекъл срок по голям от предвидената давност. Считайки, че е изтекла предвидената в закона давност, иска да се признае за установено, че не дължи на ответника, сумата от 1685,96 лева, посочена като главница в изпълнителния лист.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор. Считат иска допустим и неоснователен, излагайки, че давност тече от дата след посочената от ищеца, прекъсвана е многократно и към тази на образуване на второто изпълнително дело, предвидената не е изтекла. Иска отхвърляне на исковете.  

В съдебно заседание, страните редовно призовани, не изпращат представители, който с писмени молби, поддържат заявеното в исковата молба и отговора.

Така предявената молба се явява допустима, разгледана по същество е  неоснователна, по следните съображения :  

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Не се спори от страните, а и приложените писмени доказателства установяват твърдените в исковата молба факти – издаване на изпълнителен лист, срещу ищеца – 18.05.2011г., в производство по чл. 410 от ГПК, наличие на висящо изпълнително дело, образувано на 08.11.2011г. - № 2203/2011г., по описа на ЧСИ № 877, с район на действие този на ШОС, продължено от ЧСИ № 876, под № 766/2017г.. На 21.11.2011г. бил наложен запор върху трудовото възнаграждение на ищеца, като третото лице периодично превеждало суми, от които ЧСИ изплащал на ответника. Според платежните документи в изпълнителното дело и отбелязванията върху изпълнителния лист суми били плащани за периода 18.09.2012г. – 27.10.2017г., като нито един от периодите, между плащанията, не надвишава посочения в чл. 433, ал. 1, т. 8 ГПК, срок.

Съгласно чл. 116, б. “в” ЗЗД, давността се прекъсва с предприемане на действия на принудително изпълнение. Посоченото изпълнително действие е  предприето преди изтичането на давността за вземанията посочени в изпълнителния лист – 5 години за главницата и 3 години за лихвите. Плащанията по предприетото изпълнително действие изключват възможността за твърдяното „перемиране“, тоест взискателя получавайки плащания вследствие прилагане на конкретен изпълнителен способ, не е длъжен да иска от изпълнителния орган други действия или способи, под страх от прекратяване на процеса, а докато той трае давност не тече – чл. 115, б. „ж“ от ЗЗД. Така, предвидената давност за вземанията на ответника, посочени в процесния изпълнителен лист, не е изтекла и искът е неоснователен.  

Поради липса на заявено искане от ответника за присъждане на разноски, независимо от посочения изход на спора, такива между страните не се присъждат.

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от пълномощник на Д.Н.В., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу „***“ ЕАД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. София, жк. “***”, ***, сгр. 14, иск, да се признае за установено, че ищецът не дължи на ответника сумата от 1685,96 лева, посочена като главница в изпълнителен лист от 18.05.2011г. по ЧГД № 806/2011г., поради изтичане на предвидената давност за погасяване на вземането, като неоснователен.

Разноски между страните не се присъждат.  

Решението подлежи на обжалване, в двуседмичен срок от връчването му на страните, пред Окръжен съд – Шумен.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :