Р Е Ш Е Н И Е

 

332/12.4.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На четвърти април през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3765 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е осъдителен иск с правна квалификация чл.45, ал.1 от ЗЗД.

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от С.Й.М., с ЕГН**********,***, чрез адв.Д. Д.от ШАК срещу П.Е.А., с ЕГН**********,***, А.Р.И., с ЕГН**********,***, Б.Т.А., с ЕГН**********, действащ със знанието и съгласието на своите родители и законни представители Т.А.А., с ЕГН********** и С.С.А., с ЕГН**********, и тримата с постоянен адрес: *** и К.С.Д., с ЕГН**********, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител С.Д.Х., с ЕГН**********, и двамата с постоянен адрес: ***. Ищецът твърди, че по силата на Определение №227 от 28.11.2017 год., с което било одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №2834/2017 год. по описа на ШРС,  Определение №231 от 29.11.2017 год., с което било одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №2835/2017 год. по описа на ШРС, Определение №230 от 29.11.2017 год., с което било одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №2836/2017 год. по описа на ШРС и Определение №235 от 30.11.2017 год., с което било одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №2837/2017 год. по описа на ШРС ответниците били осъдени за това, че на 30.07.2017 год. в гр.Шумен в съучастие помежду си като съизвършители по хулигански подбуди причинил му причинили лека телесна повреда, изразяваща се в разкъсноконтузна рана по лигавицата на долната устна вляво, кръвонасядане и лацерация по лигавицата на горната устна вляво, кръвонасядане по гръдния кош, корема и дясното рамо, охлузвания по предната страна на двете подбедрици, палпаторна болезненост в окосмената част на тила в дясно, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, като към момента на извършване на деянието ответниците Б.Т.А. и К.С.Д. са били непълнолетни, но са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си. В исковата молба излага, че нанесените травматични увреждания са му причинили болка и страдание за период повече от един месец, през който не бил в състояние да води пълноценен начин на живот. 

Твърди, че по време на извършване на деянието четиримата извършители са го съборили на земята, след което продължили да го ритат със сила по цялото тяло, вследствие на което изпитал неописуема болка. Преживения стрес и нанесените му рани наложили продължителен период на физическо и психическо лечение и възстановяване. В същото време излага, че по професия е известен и уважаван ресторантьор, като заедно със свои близки, в качеството си на съдружник в „***“ ООД стопанисва Гостилница „***“. В резултат на силните болки и синините по тялото и в областта на лицето в продължение на месец бил нетрудоспособен и не могъл да изпълнява пълноценно задълженията си на работното си место.

С настоящата искова молба моли съда да постанови решение, по силата на което да осъди ответниците П.Е.А.,  А.Р.И.,  Б.Т.А. и К.С.Д. да му заплатят сумата от 5000 лева,  представляваща обезщетение за причинените им неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на причиняване на увреждането до окончателното изплащане на сумата, както и да му бъдат заплатени направените по делото разноски. 

В съдебно заседание ищецът се явява лично и с упълномощен  представител – адв.Д. Д.от ШАК, като поддържат изцяло предявения иск. Правят искане за произнасяне на съда с неприсъствено решение.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответниците, като в законоустановения едномесечен срок от тяхна страна не е бил депозиран писмен отговор.  

В съдебно заседание ответниците не се явяват лично и не изпращат представител.  

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

По силата на Определение №227 от 28.11.2017 год., с което било одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №2834/2017 год. по описа на ШРС,  Определение №231 от 29.11.2017 год., с което било одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №2835/2017 год. по описа на ШРС, Определение №230 от 29.11.2017 год., с което било одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №2836/2017 год. по описа на ШРС и Определение №235 от 30.11.2017 год., с което било одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №2837/2017 год. по описа на ШРС ответниците П.Е.А.,  А.Р.И.,  Б.Т.А. и К.С.Д. били осъдени за това, че на 30.07.2017 год. в гр.Шумен в съучастие помежду си като съизвършители по хулигански подбуди причинил му причинили лека телесна повреда, изразяваща се в разкъсноконтузна рана по лигавицата на долната устна вляво, кръвонасядане и лацерация по лигавицата на горната устна вляво, кръвонасядане по гръдния кош, корема и дясното рамо, охлузвания по предната страна на двете подбедрици, палпаторна болезненост в окосмената част на тила в дясно, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, като към момента на извършване на деянието ответниците Б.Т.А. и К.С.Д. са били непълнолетни, но са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си.

По време на извършване на деянието четиримата извършители  съборили ищеца на земята, след което продължили да го ритат със сила по цялото тяло, вследствие на което изпитал силна болка. Преживеният стрес и нанесените му рани наложили продължителен период на физическо и психическо лечение и възстановяване. По професия е известен и уважаван ресторантьор, като заедно със свои близки, в качеството си на съдружник в „***“ ООД стопанисва Гостилница „***“. В резултат на силните болки и синините по тялото и в областта на лицето в продължение на месец бил нетрудоспособен и не могъл да изпълнява пълноценно задълженията си на работното си место. В същото време синините по тялото му причинявали допълнителен стрес, неудобство и срам от показване пред клиенти и колеги.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от разпита в съдебно заседание на свидетелите Н. В. В., Г. Й. В. и И. Й.М., от приетите като писмени доказателства по делото: Протокол от съдебно заседание по НОХД №2834/2017 год. по описа на ШРС,  Протокол от съдебно заседание по НОХД №2835/2017 год. по описа на ШРС, Протокол от съдебно заседание по НОХД №2836/2017 год. по описа на ШРС и Протокол от съдебно заседание по НОХД №2837/2017 год. по описа на ШРС, Договор за наем на недвижим имот и движими вещи от 24.10.2016 год., Извлечение от търговския регистър, Договор за правна защита и съдействие, ведно са адвокатско пълномощно, материалите, приложени по НОХД №2834/2017 год. по описа на ШРС,  НОХД №2835/2017 год. по описа на ШРС, НОХД №2836/2017 год. по описа на ШРС и НОХД №2837/2017 год. по описа на ШРС.

Изложената фактическа обстановка се изяснява и от изготвената и приета от съда в хода на съдебното производство съдебно – медицинска експертиза, по която вещото лице дава заключение, че на пострадалия С.Й.М. са били причинени следните травматични увреждания: Една разкъсноконтузна рана по лигавицата на долната устна вляво, кръвонасядания и плитка разкъсноконтузна рана по лигавицата на горната устна в ляво, кръвонасядания на ограничена площ на гръдния кош, корема, дясното рамо, охлузвания по предната страна на двете подбедрици, палпаторна болезненост в окосмената част на тила в дясно на ограничена площ, без видими травматични увреждания, че в резултата на получените травми на ищеца е било причинено временно разстройство на здравето, неопасно на живота и че вземайки предвид вида, големината и морфологичните особености на установените травматични увреждания и липсата на регистрирани усложнения следва да се приеме, че възстановителния процес следва да приключи в рамките на 20-25 дни без трайни последици за здравето.

За изясняване на изложената фактическа установка в  хода на съдебното производство е била назначена и съдебно-психиатрична експертиза, по която вещото лице дава заключение, че случилото се на 30.07.2017 год. е предизвикало у пострадалия М. остра стресова реакция, резултат от упражнената върху него неочаквана и непровокирана физическа агресия свързана със силна болка и страх за физическото му оцеляване – преживявания с голяма интензивност, че същия е изпитал срам, заради видимите по лицето му последици от нанесения побой, което е довело до  редуциране на контактите и нежеланието за пребиваване на места ,където има негови познати, включително и на работното му место, както и че същият е имал оплаквания от негативен афективен регистър, но те не попадат в синдромната характеристика на определена диагностична категория и че психологичните преживявания и процеси са се редуцирали и отзвучали в рамките на около месец и социалното функциониране е възстановено в обичайни рамки.

            При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Съобразявайки материалите по делото, съдът установи, че в срока по чл.131 от ГПК ответниците не са представили отговор на исковата молба, не са се явили в съдебно заседание и не са направили искане за разглеждане на делото в тяхно отсъствие. В същото време с разпореждане на съда от 14.12.2017 год. на ответниците са били указани последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание. Не са налице пречките по чл.324, 334 и 339 от ГПК, при които съществува забрана за постановяване на неприсъствено решение, поради което и с оглед на направеното искане от процесуалния представител на ищеца за произнасяне на съда с неприсъствено решение, настоящият състав намира, че са налице изискуемите процесуално-правни предпоставки, визирани в разпоредбите на чл.238, ал.1 и чл.239, ал.1 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение.

Съдът като съобрази посочените в исковата молба обстоятелства и ангажираните доказателства чрез разпита в съдебно заседание на свидетелите Н. В. В., Г. Й. В. и И. Й.М. и приетите като писмени доказателства по делото: Протокол от съдебно заседание по НОХД №2834/2017 год. по описа на ШРС,  Протокол от съдебно заседание по НОХД №2835/2017 год. по описа на ШРС, Протокол от съдебно заседание по НОХД №2836/2017 год. по описа на ШРС и Протокол от съдебно заседание по НОХД №2837/2017 год. по описа на ШРС, Договор за наем на недвижим имот и движими вещи от 24.10.2016 год., Извлечение от търговския регистър, материалите, приложени по НОХД №2834/2017 год. по описа на ШРС,  НОХД №2835/2017 год. по описа на ШРС, НОХД №2836/2017 год. по описа на ШРС и НОХД №2837/2017 год. по описа на ШРС, както и заключението на изготвените в хода на съдебното производство съдебно-медицинска и съдебно-психиатрична експертизи, счита така предявения иск за вероятно основателен по смисъла на чл.239, ал.1, т.2 от ГПК, поради което намира, че същият следва да бъде уважен в условията на постановеното неприсъствено решение. Поради изпадането си в забава ответниците дължат и законната лихва върху сумата, считано от датата на деянието – 30.07.2017 год. до окончателното изплащане на сумата.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК ответниците следва да заплатят на ищеца направените от него разноски в размер на 900 лева, включващи адвокатско възнаграждение и възнаграждения за вещи лица, заплатени в настоящото производство, съгласно представен списък.

На основание разпоредбата на чл.78, ал.6 от ГПК, доколкото делото е решено в полза на лице, освободено от заплащане на държавни такси, ответниците следва да заплатят държавна такса, съобразно уважената част от иска в размер на 200 лева, както и сумата от 5 лева, представляваща държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, съдът  

РЕШИ

  

ОСЪЖДА П.Е.А., с ЕГН**********,***, А.Р.И., с ЕГН**********,***, Б.Т.А., с ЕГН**********, действащ със знанието и съгласието на своите родители и законни представители Т.А.А., с ЕГН********** и С.С.А., с ЕГН**********, и тримата с постоянен адрес: *** и К.С.Д., с ЕГН**********, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител С.Д.Х., с ЕГН**********, и двамата с постоянен адрес: *** ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО на С.Й.М., с ЕГН**********,***, чрез адв.Д. Д.от ШАК сумата от 5000 лева /пет хиляди лева/ - главница, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, настъпили вследствие на извършено от ответниците на 30.07.2017 год. престъпление от общ характер, извършено по хулигански подбуди, изразяващо се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота, представляващо лека телесна повреда, наказуемо по чл.131, ал.1, т.12 от НК, във вр. с чл.130, ал.1 от НК, за което са били признати за виновни с определения, с които са били одобрени споразумения за прекратяване на наказателното производство по НОХД №2834/2017 год. по описа на ШРС,  НОХД №2835/2017 год. по описа на ШРС, НОХД №2836/2017 год. по описа на ШРС и НОХД №2837/2017 год. по описа на ШРС, които са влезли в сила, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на деянието – 30.07.2017 год. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА П.Е.А., с ЕГН**********,***, А.Р.И., с ЕГН**********,***, Б.Т.А., с ЕГН**********, действащ със знанието и съгласието на своите родители и законни представители Т.А.А., с ЕГН********** и С.С.А., с ЕГН**********, и тримата с постоянен адрес: *** и К.С.Д., с ЕГН**********, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител С.Д.Х., с ЕГН**********, и двамата с постоянен адрес: *** ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО на С.Й.М., с ЕГН**********,***, чрез адв.Д. Д.от ШАК сумата от 900 лева /деветстотин лева/, представляваща направени разноски за адвокатско възнаграждение и възнаграждения за вещи лица, съгласно представен списък.

ОСЪЖДА П.Е.А., с ЕГН**********,***, А.Р.И., с ЕГН**********,***, Б.Т.А., с ЕГН**********, действащ със знанието и съгласието на своите родители и законни представители Т.А.А., с ЕГН********** и С.С.А., с ЕГН**********, и тримата с постоянен адрес: *** и К.С.Д., с ЕГН**********, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител С.Д.Х., с ЕГН**********, и двамата с постоянен адрес: *** ДА ЗАПЛАТЯТ в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 200 лева /двеста лева/, представляваща дължима държавна такса по уважения иск, както и сумата от 5 лева /пет лева/, представляваща държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

            Решението не подлежи на обжалване. 

Препис от решението да се връчи на страните.

                                              

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: