Р Е Ш Е Н И Е

 

716/17.7.2018г. , гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и първи юни през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                                                                                        Районен съдия: Бистра Бойн

            при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 3897 по описа за 2017г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

            Гр.д.№3897/2017г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл127 ал.2, чл.143 ал.1 и ал.2 от СК от Р.Л.З. ***, в качеството му на баща на малолетните деца И. Р.Л. и Л.Р.Л. срещу А.И.А. ***. Ищецът иска предоставяне на упражняването на родителски права по отношение на децата на него, определяне местоживеенето им на неговия адрес, издръжка в размер на 150 лева месечно за по-голямото дете и 120 лв. за по-малкото, платима от майката, считано от датата на исковата молба. Да бъде определен посочения режим на лични контакти с майката.

            Ответникът и майка на децата- А.А. е представила писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Не оспорва искът за упражняване на родителски грижи, като предлага изменение в посочения в исковата молба режим на лични контакти, който да бъде с преспиване на децата при нея. Не оспорва искът относно размера на претендираната издръжка.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: От съжителство си страните имат родени две деца, които са малолетни към момента- И., роден на ***г. и Л.Р.Л., роден на ***г. Към настоящия момент родителите не живеят заедно, като след раздялата им в началото на 2018г., детето Л.е останало да живее при баща си, а И. е придружавал майка си при постоянната й смяна на градове на пребиваване. Майката не полага труд по трудово правоотношение и към датата на последното съдебно заседание, в качеството й на обвиняема за престъпление против собствеността по досъдебно производство №220 по описа на РУ-гр.Шумен, е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, търпяна в Районна служба „ИН“- гр.Шумен/Определение №172 от 13.04.2018г. по чнд №1096/2018г на РС Шумен, приложено на стр.13 по делото/. През последните две години, А.А. е била настанявана в различни Кризисни центрове в страната, като първоначално била придружавана от двете си деца, а при последното напускане на дома си, успяла да вземе само по-големия си син. Двамата са били в гр.Варна, гр.Силистра и гр.Банско, от където е транспортиран в ДВНМН-гр.София. И. е сменил няколко училища в страната, а към момента учи в гр.Шумен. Настанен е по административен ред в „Кризисен център“ Шумен за срок от два месеца, като е налице висящо съдебно производство за мярката за закрила по съдебен ред, обжалвана от ищецът пред ШОС. Бащата работи като занаятчия, видно от приложената годишна данъчна декларация на ЕТ“Р.З.“ вх.№270040111755/18.04.2018г. Същия има четири припознати деца, като по-големите две са от друга жена и не живеят в едно домакинство с настоящото му семейство.

             Преди раздялата между страните, децата И. и  Л. живели в конфликтна семейна обстановка при постоянни скандали и не получавали всички необходими грижи. Поведението им в посещаваните от тях учебни заведения е агресивно и несигурно. До януари месец 2018г., И. бил с допуснати 90 извинени и 27 неизвинени отсъствия в II ОУ“Д-р Петър Берон“-гр.Шумен, като с него работил училищен психолог и била наложена санкция „Предупреждение за преместване в друго училище“. Детето се намира в добро здравословно състояние. На осн.чл.15 ал.1 от ЗЗД, И. беше изслушан в помещение за разпит на деца „Синя стая“ в сградата на КСУДС-гр.Шумен. Детето заяви категорично, че желае да живее при баща си.

            Детето Л.не било припознато при раждането си от ищецът, а едва през 2017г. Било е настанено в професионално приемно семейство, от където впоследствие е реинтегрирано в биологичното си семейство на 06.06.2014г. Към момента Л.посещава редовно детска градина „Звънче“ в гр.Шумен и е винаги добре облечен, спретнат и нахранен, видно от социалния доклад по данни на педагог и Директор. Детето е в добро здравословно състояние и има личен лекар. Адаптиран е към средата в детското заведение, но има моменти на прояви на физическа агресия спрямо децата, с които най-много си играе. Бащата осигурява всички негови основни потребности, въпреки липсата на стабилна семейна среда. Жилището, което обитава семейството се намира в с.О., общ.В. П. и е с много добри хигиенично-битови условия. Майката притежава собствен апартамент в гр.Шумен. И двамата родители нямат подкрепата на трети лица при отглеждането на децата си. Видно от изисканите и приложени справки за съдимост и родителите са многократно осъждани за престъпления против личността, собствеността и обществения ред.

            От правна страна, съдът намира следното: С настоящия иск се цели да се разреши спор относно упражняването на родителските права цялостно, а не досежно конкретно право по отношение на детето, между страни, които не са в брак и не живеят заедно, като правното основание на иска се съдържа в чл.127 ал.2 от СК. Трайната фактическа раздяла между страните, налага разрешаването на въпроса относно концентрацията на родителските функции в единия родител и личните отношения на детето с другия родител. При установяване на горната фактическа обстановка, съдът съобрази, че бяха разпитани свидетели от страна на ищеца-св.Т.Д., приемна майка на Л.и П.Х.-съсед на семейството, чиито показания следва да се кредитират като достоверни и обективни. Показанията им допринасят за изясняване на част от фактическата обстановка по делото, понеже житейски обосновано свидетелите без роднински връзки не са преки наблюдатели на семейния живот на страните. По делото са назначени и изготвени два социални доклада от Дирекции „Социално подпомагане“ в гр.Шумен и в гр.В. П., както и Оценка на дете, участник в правни процедури от психолог. Установените факти от съда се подкрепят и от споделеното от детето при неговото изслушване. Поради което, съдът приема за безспорно установено, че бащата проявява лошо отношение спрямо майката и конфликтите им протичат в присъствието на децата и пряко рефлектират върху тях, но същия е по-отговорният и заинтересован родител. Налице е добра грижа на бащата спрямо децата, желание, материална възможност и приемлив родителски капацитет. Ищецът следва да упражнява родителските права по отношение на малкото дете Л., което да продължи да се отглежда от него. По отношение на И., с оглед на събраните доказателства и на неговото желание, съдът смята, че в полза на детето е упражняването на родителските права да бъде предоставено на бащата. С оглед на всичко изложено, съдът намира, че предоставянето на упражняването на родителските права на бащата е изцяло в интерес на децата, като този въпрос бъде трайно решен с настоящото съдебно решение и децата да продължат да поддържат съществуващата емоционална връзка с двамата си родители и помежду си.

           Доколкото са налице данни за събиране и чести раздели между страните, което може да се случи и след постановяване на настоящото решение, важно е  родителите да осъзнаят, че всяко влошаване на отношенията помежду им, причинява на децата травматични психически преживявания, които ще оставят трайни последици за в бъдеще. Самите те, следвайки първостепенното значение на грижата за децата, е необходимо да положат усилия за създаването на подходяща емоционално стабилна семейна среда.

           Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режима на лични контакти на детето с другия родител. На майката, следва да бъде определен подходящ режим на лични контакти с цел успешно създаване на чувството на стабилност и сигурност и запазване на емоционалната връзка между майка и деца, както следва- всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09:00ч. до 18:00ч., с преспиване, както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

            Досежно издръжката на детето: Само бащата е ангажирал доказателства за реализираните от него месечни доходи, а майката предвид мярката, която изтърпява обективно не може да полага труд. Съдът, като съобрази горните обстоятелства, потребностите на децата, обусловени от тяхната възраст, материалните възможности на родителите им, липсата на сочени други алиментни задължения, намира, че на детето И. следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 250 лева, от които 150 лева следва да заплаща майката, а останалите 100 да се заплащат от бащата, върху когото лежи и непосредствената тежест от грижите по отглеждането и възпитанието на детето. На детето Л., следва да бъде определена месечна издръжка в размер на 200лв., от които 127,50лв./минимума по закон/, да се изплаща от майката и 72,50лв. от бащата. Така определеният размер на издръжката се дължи считано от 29.12.2017г., депозирането на исковата молба, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

            Ответникът следва да бъде осъден да заплати и държавна такса за разглеждане на делото в размер на 30.00лв. и върху тригодишните платежи на така определеният размер на издръжката в размер на 399,60 лева.

            Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

             ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху децата Л.А.И. с ЕГН:********** и И. Р.Л. с ЕГН: ********** на бащата Р.Л.З. с ЕГН:********** ***, като ОПРЕДЕЛЯ децата да живеят при него на адрес: с.О., общ.В. П., ***.

             ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката А.И.А. с ЕГН: ********** с адрес: *** с децата Л.А.И. с ЕГН:********** и И. Р.Л. с ЕГН: ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09:00ч. до 18:00ч., с преспиване, както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.  

             ОСЪЖДА А.И.А. с ЕГН: ********** да заплаща на децата си Л.А.И. с ЕГН:********** и И. Р.Л. с ЕГН: **********  чрез техния баща и законен представител Р.Л.З. с ЕГН:**********, месечна издръжка в размер на 127,50лв./сто двадесет и седем лева и петдесет стотинки/ за Л.и 150.00лв./сто и петдесет лева/ за И., считано от 29.12.2017г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

             ОСЪЖДА А.И.А. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса за разглеждане на делото и върху определеният размер на издръжката в размер на 429,60лв./четиристотин двадесет и девет лева и шестдесет стотинки/ по сметка на ШРС и в полза на бюджета на съдебната власт.  

             Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: