Р Е Ш Е Н И Е

 

1063/3.12.2018г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, проведено на  двадесет и седми ноември през две хиляди и осемнадесета година, в следния състав:

Районен съдия: Мирослав Марков     

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело №3007 по описа за 2018 год. на Районен съд – Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производството по делото е образувано по повод предявена молба с правно основание чл. 50 от СК от молителите Д.Р.В., ЕГН **********, постоянен адрес ***, притежаваща л.к. №***/22.08.2011 г. на МВР – Шумен и М.С.В., ЕГН **********, постоянен адрес ***, притежаващ л.к. №***/04.07.2011 г. на МВР - Шумен, с която искат да бъде прекратен гражданския брак сключен с акт за граждански брак №0234/23.07.2011 г. от Община – Шумен, по взаимно съгласие.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. С представеното споразумение по реда на чл. 51 от СК са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака и одобри споразумението.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите се явяват лично като поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение. Потвърждават сериозното си и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения между тях граждански брак, за което обстоятелство от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен е съставен посочения акт за граждански брак №0234/23.07.2011 г. от Община – Шумен.  Предвид установените фактически констатации, съдът след като съобрази становищата на страните и съответните нормативни актове, формира следните правни изводи:

Двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят да се издирват мотивите за прекратяване на брака. Едновременно с това прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала. Ето защо намира, че следва да бъде утвърдено от съда, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

По отношение на разноските. При завеждане на исковата молба се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, която е внесена по сметка на съда. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв.

 Предвид посоченото, по делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв., която следва да се раздели между молителите.

 Предвид гореизложеното, съдът на основание чл.330, ал.3 от ГПК и  чл.51, ал.2 от СК

 

                 Р  Е  Ш  И

 

Прекратява гражданския брак между Д.Р.В., ЕГН **********,***, притежаваща л.к. №***/22.08.2011 г. на МВР – Шумен и М.С.В., ЕГН **********,***, притежаващ л.к. №***/04.07.2011 г. на МВР - Шумен, за което обстоятелство от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен е съставен акт за граждански брак  №0234/23.07.2011 г. от Община – Шумен, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 от СК, в както следва:

I. УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА:

1. Родителските права на детето Б.М. В. с ЕГН **********, роден на *** г. се предоставят на майката Д.Р.В., ЕГН ********** ***. Местоживеенето на детето Б.М. В., ЕГН **********, роден на *** г., се определя при майката Д.Р.В. на адрес ***. На бащата М.С.В. се определя режим на лични отношение с детето, както следва:

а) всяка втора и четвърта седмица, от петък в 17:00 ч. до неделя в 19:00 ч., с преспиване;

б)  всяка първа и трета седмица в дните вторник и петък от 17:00 ч. до 20:00 ч.;

в)  14 дни през лятото - месеци юли и/или август, когато майката не е в платен годишен отпуск;

г)   14 дни през зимата - месец януари,

д)  освен в уговорените дни и часове от настоящото споразумение, бащата може да взема детето, включително и с преспиване, след изрична уговорка между родителите, направена поне два дни по-рано.

Във всички случаи детето се взема и връща от адреса на майката - гр. Шумен, ул. „Владайско въстание“ №63.

II. ИЗДРЪЖКА НА ДЕТЕТО:

1. Бащата М.С.В. ще плаща месечна издръжка за детето Б.М. В. в размер па 500 лв. (петстотин лева), платима до 5-то число на текущия месец, считано от 01.10.2018 г., по следната банкова сметка ***: *** „ИНВЕСТБАНК“ АД с титуляр майката Д.Р.В..

2. Бащата М.С.В. поема задължение да заплаща всички такси за детето Б.М. В. в детската градина и училището.

III. ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИШЕ

Семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, ул. „***” №19, ет.1, ап.2 е лична собственост на М.С.В. и ще се ползва от него, като Д.Р.В. го е напуснала.

IV. ИЗДРЪЖКАТА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ:

Съпрузите не си дължат издръжка един на друг след прекратяване на брака.

V. ФАМИЛНОТО ИМЕ НА СЪПРУГАТА:

Д.Р.В. запазва фамилията В..

VI. ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ:

1.Досежно недвижимите имоти.

1.1. Преди сключване на гражданския си брак, М.С.В. и Д.Р.В. са придобили по 1/2 ид.ч. от ПОЗЕМЛЕН ИМОТ №***, квартал 25 в урбанизираната територия на с. Дибич, общ. Шумен, с площ от 780 кв. м., при граници: от три страни улици, ПИ №I***, представляващ Поземлен имот с идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Дибич, общ. Шумен, обл. Шумен, с площ по скица 777 кв.м., трайно предназначение на територията-урбанизирана и начин на трайно ползване - за жилищни нужди, при съседи: ***, ***, ***, ***. По време на брака в този поземлен имот е изградена Еднофамилна жилищна сграда с гараж на два стажа с РЗП 520 кв.м. и навес-барбекю, изпълнена съгласно Експертна оценка от 18.10.2018 г., изготвена от инж. Л. Г. и Констативен протокол №47/19.10.2018 г. на Община Шумен, на етап нулев цикъл и степен на завършеност 37% /тридесет и седем процента/ общо за сградата.

Страните се договарят в дял на М.С.В. да бъдат поставени и същият да стане изключителен собственик на ПОЗЕМЛЕН ИМОТ № 1-176, квартал 25 в урбанизираната територия на с. Дибич, общ. Шумен, с площ от 780 кв. м., при граници: от три страни - улици, ПИ № П-176, представляващ Поземлен имот е идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Дибич, общ. Шумен, обл. Шумен, е площ по скица 777 кв.м., трайно предназначение на територията-урбанизирана и начин на трайно ползване за жилищни нужди, при съседи: ***, ***, ***. ***, заедно е изградената в този поземлен имот Еднофамилна жилищна сграда с гараж на два стажа с РЗП 520 кв.м. и навес-барбекю , изпълнена съгласно Експертна оценка от 18.10.2018г., изготвена от инж. Л. Г. и Констативен протокол №47/19.10.2018 г. на Община Шумен, на етап нулев цикъл и степен на завършеност 37% /тридесет и седем процента/ общо за сградата, като за уравнение на дяловете М.С.В. плаща на Д.Р.В., сумата от 60 000 лв. (шестдесет хиляди лева) в срок до 2 (два) месеца от подписване на настоящото споразумение, а именно: до 22.12.2018 г, по банкова сметка ***: *** „ИНВЕСТБАНК“ АД с титуляр Д.Р.В..

Данъчната оценка на описания по-горе имот е общо 20470,90лв., а на 1/2  ид.ч. от него е 10235,45лв.

Правото на собственост на 1/2 ид.ч. от описания по-горе недвижим имот, ще премине в патримониума на М.С.В. в деня на заверяване банковата сметка на Д.Р.В. със сумата от 60000 лв. (шестдесет хиляди лева).

Владението върху прехвърляната 1/2 ид.ч. ще бъде предадено от Д.Р.В. на М.С.В. в деня на заверяване банковата сметка на Д.Р.В. със сумата от 60000 лв. (шестдесет хиляди лева).

При неплащане на сумата от 60000 лв. (шестдесет хиляди лева) до 22.12.2018 г., договорът за прехвърляне на 1/2 ид.ч. от гореописания недвижим имот в с. Дибич, се отменя изцяло по силата на тази клауза.

В случай, че производството за развод по взаимно съгласие не приключи с влязло в сила решение, с което се одобрява настоящото споразумение за поставяне на целия описан в тази точка имот в дял на М.С.В., то М.В. не дължи плащане на посочената по-горе сума в размер на 60000 лв., а всички платени от нето суми по това споразумение подлежат на връщане от страна на Д.В..

1.2. Относно задълженията при построяване на сградата и навес-барбекюто, описани в предходната точка.

В случай че Д.Р.В. има задължения към строителя „РВ Инженеринг“ ЕООД с ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. "***" №19, ет.1, ап.2, във връзка със строителството на строежа, описан в предходната точка, всички задължения се поемат от М.С.В., който замества Д.Р.В. в правоотношението между строителя „РВ Инженеринг“ ЕООД с ЕИК *** и Д.Р.В.. За уреждане на отношенията по договора за строителство се сключва договор между строителя и страните по настоящото споразумение. Тази клауза влиза в сила след сбъдване кумулативно на следните две условия: приключване на образуваното дело за развод между страните с влязло в сила решение, с което е одобрено споразумение за поставяне на целия гореописан имот в дял па М.С.В. и прехвърлянето на собствеността върху същия имот съгласно клаузите на това споразумение.

2. Движими вещи.

Движимите вещи са амортизирани и реално поделени. Двете страни нямаме претенции един към друг за тях.

Осъжда Д.Р.В., ЕГН **********, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата от 20,00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК; държавна такса в размер на 1200,00 лева (хиляда и двеста) представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7, т.1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда М.С.В., ЕГН **********, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, както следва:

сумата 360,00 лв. (триста и шестдесет лева) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжка, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК;

сумата 204,71 лв. /двеста и четири лева и седемдесет и една стотинки/ представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7, т.1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК;

и сумата от 20,00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК както и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: