Р Е Ш Е Н И Е

 

1097/12.12.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, девети състав, на шестнадесети ноември, две хиляди и осемнадесета година, в закрито заседание, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3031/2018 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по молба, с правно основание чл. 28, ал. 1 вр. чл. 27, ал. 2, вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДетето, предявена от Дирекция „Социално подпомагане” гр. Шумен обективираща искане за настаняване на детето А. Н. А., роден на *** г., в професионално приемно семейство на С. М. М. и И.М.М. ***, за срок от една година или до отпадане на необходимостта.

В проведеното съдебно заседание страните редовно призовани, като представител на Дирекция “Социално подпомагане” - Шумен, не се явява. Присъства социалния работник изготвил Социалния доклад по делото. Явява се И.М. – приемен родител, който изразява желание и готовност да отглежда детето в дома им. Твърди, че разполагат с необходимите жилищни и битови условия за неговото отглеждане. Явилия се социален работник, изразява становище, че в интерес на детето е да бъде продължено настаняването на детето в приемното семейство.

Предвид събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

С Решение № 536/15.08.2017 г., по ГД № 2026/2017 г., по описа на РС Шумен, детето е настанено за отглеждане в професионално приемно семейство на С. и И. М. за срок до 08.09.2018 г. На 01.11.2017 г. било депозирано Заявление от майката, с което заявила желанието да се грижи за детето. Като настоящ адрес е посочила адрес в Р. Германия, поради което било изпратено писмо до Министерство на правосъдието, като компетентен орган относно извършване на проучване за възможностите на майката да полага грижи за детето. Към настоящия момент няма данни да е получен отговор на исканото проучване. Към момента няма други близки и роднини, които да могат да полагат грижи за детето. Изложеното се потвърждава от събраните по делото доказателства: Решение № 536/15.08.2017 г. по ГД № 2026/2017 г. по описа на РС Шумен; Заявление от С. М. М. с дата 03.09.2018 г.; Социален доклад СВ/Д-Н/374-021/07.09.2018 г.; Удостоверение за раждане на А. Н. А., издадено въз основа на Акт за раждане № 1580/27.12.2007 г. от Общ. Шумен; Заповед № ЗД/Д-Н-097/07.09.2018 г. на Директор Д “СП” гр. Шумен.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Предвид изложеното в становището на Д „СП“ – гр. Шумен, че майката е в трайна невъзможност да полага грижи за отглеждане и възпитание на детето, съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДетето, позволяващи то да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл. 28, ал. 4 от същия закон при определяна на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл. 26, ал. 1 ЗЗДетето, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от изготвения Социален доклад от Дирекция “Социално подпомагане” - Шумен се установява, че детето може да бъде настанено в професионално приемно семейство, което декларира съгласие и желание детето да бъде настанено в семейството им. Имайки предвид интересите на детето, най-подходяща се явява мярката “настаняване в професионално приемно семейство”. В тази връзка съдът съобрази и обстоятелството, че то разполага с добри жилищни и хигиенно-битови условия за отглеждането му, а детето се чувства спокойно, поради което настоящият състав намира, че посочената мярка за закрила в най-голяма степен кореспондира с непосредствените му интереси.

Поради изложеното и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане” - Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде напълно уважена, като на основание чл. 28, ал. 4 ЗЗДетето, детето бъде настанено в професионално приемно семейство за срок от една година. Молителят прави искане детето да ползва социална услуга - заместваща приемна грижа с направление на Д „СП“ - Шумен, на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 ППЗЗДетето, което съдът намира за допустимо и в негов интерес, поради което следва да бъде уважено.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

Настанява детето А. Н. А., с ЕГН: ********** в професионално приемно семейството на С. М. М., с ЕГН: ********** и И.М.М., с ЕГН: ********** ***, за срок от една година или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение и прекратяване на настаняването.

Определя детето А. Н. А., с ЕГН: ********** да ползва социална услуга - заместваща приемна грижа с направление на Д „СП“ - Шумен, на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 ППЗЗДетето.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, на основание чл. 28, ал. 4 от Закона за закрила на детето.

На основание чл. 28, ал. 6 ЗЗДетето, решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Препис от решението, след влизането му в сила, да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Шумен за сведение и изпълнение.

 

Районен съдия: