Р Е Ш Е Н И Е  

 

1057/30.11.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание, на двадесет и осми ноември две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: Л. Григорова  

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от съдията гр. д.№3067 по описа за 2018 г. на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

Производство по чл.530 и следващите от ГПК, вр. с чл.19, ал.1 от Закона за гражданската регистрация.

В молбата си до съда молителят Н.В.Д., ЕГН **********, излага, че е родена на *** ***, Руска Съветска Федеративна Социалистическа Република, като в акта си за раждане и в другите документи за самоличност е записана с имената Н.В.В.. Молителката твърди, че от 1980 г. живее, учи и работи в гр. Шумен. На 20.06.1993 г. сключва граждански брак с Д.И.Д.. За периода от 1980 г. до 2010 г. е със статут на постоянно пребиваващ чужденец. През 2005 г. прави постъпки за придобиване на българско гражданство, отказва се от руското си гражданство и през 2010 г. става български гражданин. Молителката заявява, че през целия си съзнателен живот се е представяла с лично име Н., тъй като не се чувствала комфортно с личното си име Н.. Всички нейни роднини, приятели и близки я познават като Н. и с това име се обръщат към нея. Молителката се възприемала единствено с името Н., като формалното притежаване на личното име Н. само ѝ създавало неудобство и притеснения. Поради изложеното моли съда да постанови решение, по силата на което да промени личното й име от “Н.”***, редовно призована, изразява становище за допустимост и основателност на молбата.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: Видно от приложения официално заверен препис от Свидетелство за раждане, издадено от СССР, молителката е записана с лично име “Н.”. С това лично име е записана и в други официални удостоверителни документи. Видно от копие на лична карта, на 25.10.2010 г. на молителката е издаден български личен документ за самоличност, от който е видно, че молителката е български гражданин. От разпитаните в съдебно заседание свидетели, се установи, че от много години молителката се представя с лично име „Н.“, като с това име се индивидуализира в обществото. Единствено с името „Н.“ е позната сред близки и приятели. От същите доказателства се установи, че молителката възприема като свое собствено име единствено името „Н.“, като не желае да се обръщат към нея с името, което носи по документи. Съдът дава вяра на сочените гласни доказателства, тъй като са ясни, конкретни, взаимно и вътрешно непротиворечиви.

Имайки предвид изложеното, както и след като съобрази обстоятелството, че молителката през целия си съзнателен живот се е индивидуализирала и възприемала с лично име “Н.”, счита, че е налице "важно обстоятелство" по смисъла на чл.19, ал.1, предложение последно от ЗГР, налагащо узаконяване на личното име на молителката.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:  

 

ПРОМЕНЯ личното име на Н.В.Д., ЕГН **********,***, от “Н.” на “Н.”.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се изпрати на Община Шумен за отбелязване на промяната на името в акта за раждане и в регистъра на населението.

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: