Р Е Ш Е Н И Е

 

1069/4.12.2018г. ,           Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                       седми състав

На 29 (двадесет и девети) ноември                                               Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                               Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор Красимира Ипократова,

като разгледа докладваното от съдия Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3119 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по глава петдесета на ГПК (чл. 530 – чл. 541 от ГПК) вр.  чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда молителят Т.К.И. излага, че при раждането му в с. Венец бил записан именно с тези имена. Родът на баща му, обаче, бил известен в посоченото населено място като „Ч.“. По този начин към него, към баща му и дядо му се обръщали всичките му съграждани и познати. С тази фамилия се идентифицирал и молителя, който в момента бил студент по медицина и желанието му било след дипломирането към него да се обръщат с „д-р Ч“. Моли съда да постанови решение, по силата на което да допусне промяна на имената му от Т.К.И. на Т.К.Ч..

            Заинтересованите лица Община Шумен и Община Венец не взема становище по молбата.

            Участващият в производството прокурор счита, че молбата е основателна и следва да бъде допусната исканата промяна.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложения заверен препис на акт за раждане №***/29.12.1994 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че непосредствено след раждането му молителят е записан с имената Т.К.И.. Съдът констатира от приложените удостоверение за сключен граждански брак от 04.04.1959 г., изд. въз основа на акт за граждански брак №*** от същата дата, съст. от Община Венец, удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане №***/04.02.1966 г., удостоверение за наследници №***/25.04.2016 г., изд. от Община Венец и декларация от 12.05.2009 г., че дядото на молителя носил имената И.С.Ч.. По делото е представено уверение №***/ 14.11.2018 г., изд. от Медицински университет – Варна, че молителят е студент в шести курс през учебната 2018/2019 г. в специалност дентална медицина.

От показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели Д.С. и Х.К. се установява, че цялото семейство на молителя било известно в с. Венец като „Ч.“. Всички жители на населеното място се обръщали към молителя, баща му и дядо му с „Ч“. Между молителя и дядо му съществувала силна емоционална връзка и желанието на момчето, което понастоящем било студент по медицина, било да носи фамилията на дядо си – Ч.

            Предвид така установените факти, съдът намира, че молбата се явява основателна.

            Съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР, налагащи промяна на фамилното име на молителя. Безспорно се установи по делото, че са налице важни обстоятелства, обуславящи тази промяна, а именно – факта, че същият при всекидневното си социално общуване използва именно фамилията Ч,                      с които е известен и в своето обкръжение. С това фамилно име е известен и рода на молителя в населеното място, където той живее.

Съгласно чл. 14, ал. 1 от ЗГР, фамилното име на всяко лице се образува, съответно от собственото име на бащата и фамилното или бащиното име на последния и се вписва с наставка -ов или -ев, и окончание съобразно пола, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейната, етническата или религиозната традиция на лицето. Установи се, че в конкретния случай, наставките -ов, към бащиното име и фамилията на молителя не противоречат на неговата етническа традиция.

Доказа се, че от най-ранна детска възраст, цялото семейство на молителя се обозначавало с фамилията Ч. Промяната на фамилията от И. на Ч. не е в противоречия с разпоредбите на чл. 14 от ЗГР, тъй като в случая семейните традиции налагат друго.

            Предвид всичко изложено, съдът счита, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР обуславящи промяна на фамилното име на молителя от Т.К.И. на Т.К. Ч., тъй като важни обстоятелства налагат това.

            На основание чл. 107, ал. 1 от Правилника за администрацията в съдилищата, следва да бъде постановено преписи на решението да се изпратят ведно със съобщения до съответните служби „Гражданска регистрация и административно обслужване” в Община Шумен и Община Венец, и на бюрото за съдимост при Районен съд – Шумен.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, ДОПУСКА промяна на фамилното име на Т.К.И. с ЕГН **********, роден на *** *** (акт за раждане №1699 от 29.12.1994 г., съставен от Община Шумен), с постоянен адрес:***, като след промяната, същият следва да носи имената  Т.К.Ч.

            Настоящото решение, с което молбата за допускане промяна на имената се уважава, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

            ДА СЕ ИЗПРАТЯТ заверени преписи на настоящото решение ведно със съобщения до съответните служби „Гражданска регистрация и административно обслужване” при Община Шумен и Община Венец за отбелязване на промяната на фамилното име в акта за раждане и в регистъра на населението, както и на бюрото за съдимост при Районен съд – Шумен.  

 

                                                                                    Районен съдия: