Р Е Ш Е Н И Е

1113/17.12.2018г.

гр. Шумен

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, девети състав, в открито съдебно заседание проведено на седемнадесети декември, две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

Районен съдия: Димитър Димитров

 

с участието на секретаря Т. Тодорова, като разгледа докладваното от съдията ГД № 3178/2018 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 12 и сл. Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Образувано по молба от Н.Н.К. с ЕГН **********, лично против Н.Я.Й., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: *** и адрес по искова молба: гр. Ш. , ***. Твърди се, че на 22-23 октомври 2018 г. ответникът започнал да я тормози с искане да подпише Договор за ипотека на имота, в който живее тя и малолетното дете Г. Н. Й.. На 19.10.2018 г. била принудена да му даде пари, които майката на Г. Н. Й., която понастоящем живеела и работела в Кралство Англия, изпратила за рождения ден на детето

В молбата, се иска издаване на Заповед за защита, като спрямо Н.Я.Й., бъдат наложени мерки, както следва: 1/ответникът да бъде задължен да се въздържа от извършване на насилие срещу молителката – мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН; 2/да бъде забранено на ответника да се доближава до молителката и до обитаваното от нея и малолетното дете Г. Н. ***, до местоработата и, както и местата за социални контакти и отдих - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3 ЗЗДН.

По искане на молителката спрямо ответника е издадена Заповед за незабавна защита по смисъла на чл. 18 ЗЗДН.

От страна на ответника писмен отговор не е подаден.

В съдебно заседание молителката, поддържа молбата за налагане на мерки за закрила по реда на Закона за защита от домашно насилие само с прямо нея, но не и такива спрямо малолетното дете Г. Н. Й..

Шуменски районен съд, като взе предвид събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Страните по делото са в родствена връзка на низходящ – възходящ, като ищцата е лице по смисъла на чл. 3, т. 4 ЗЗДН – възходящ. На 22-23 октомври 2018 г. ответникът започнал да я тормози с искане да подпише Договор за ипотека на имота, в който живее тя и детето Г. Н. Й.. Молителката отказала, тъй като това било единственото й жилище и се страхувала да не го загуби, ако бъде ипотекирано. Всеки ден, почти ежечасно получавала от ответника телефонно обаждане с това искане. Ходел в дома й, правел скандали, крещял, като агресията в поведението му била очевидна. Това негово поведение я стресирало. Страхувала се тази негова агресия да не стане физическа. Чувствала се в безизходица, живеела в непрекъснат страх и стрес, от евентуално негово позвъняване или пристигането му в дома й. Счита че животът и здравето и са в опасност. На 19.10.2018 г. Г. Н. Й. имала рожден ден, който празнувало в заведение „Спайдърмен“ в гр. Шумен. Парите за това празненство били изпратени от майката, която понастоящем живеела и работела в Кралство Англия. Ответникът предположил, че майката на детето е изпратила пари за рождения ден и започнал непрекъснато да звъни по телефона на молителката, като накрая пристигнал в посоченото заведение. Молителката излязла навън, за да не помрачи празника на детето, защото знаела, че той ще иска пари. Така й станало. Ответникът повтарял „Давай парите”. Тя изпаднала в безпомощно състояние, станало й зле физически, разтреперила се, била ужасена, че детето ще разбере какво се случва и този спомен ще остане завинаги в него. Била принудена и му дала пари.

Тази фактическа обстановка се подкрепа от допуснатите и приети по делото доказателства: Декларация по чл. 9, ал. 3 ЗЗДН, други писмени доказателства.

Декларацията по чл. 9, ал. 3 ЗЗДН на пострадалото лице, следва да бъде ценена като годно доказателствено средство, на основание чл. 13, ал. 2, т. 3 ЗЗДН, тъй като в нея се съдържа подробно описание на конкретните действия, извършени спрямо молителката, които са в достатъчна степен индивидуализирани по време, място и начин на извършването им. Същата се ползва с обвързваща съда доказателствена сила, която следва да бъде опровергана с провеждане на насрещно главно доказване от ответната страна, което в случая не е налице.

От допуснатите и приети по делото Справки за семейно положение и родствени връзки, се установява, че ответникът е син на ищцата и има дъщеря – Г. Н. Й., с ЕГН **********. Няма данни да е осъждан и за наложени спрямо него мерки по този закон. Заключението на социалният доклад е, че грижи за детето полага молителката /баба по бащина линия/, като в негов интерес е да поддържа контакти и с двамата си родители както и с разширения семеен кръг.

При така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Молбата е с правно основание чл. 8, т. 1 и т. 2 вр. чл. 5, ал. 1, т. 1 и т. 3 ЗЗДН. Подадена е от майка срещу надлежен ответник, по смисъла на чл. 3, т. 5 ЗЗДН – син, в законовия срок по чл. 10, ал. 1 ЗЗДН и съдържа определените в чл. 9, ал. 1 ЗЗДН реквизити. Тъй като производството е ограничено от едномесечния срок по чл. 10, ал. 1 ЗЗДН, молбата за защитата се разглежда относно конкретизираните актове на насилие извършени на 19.10.2018 г. и 22-23.10.2018 г., а всичко останало следва да се отчита като съпътстващи факти и обстоятелства.

Молбата е процесуално допустима, а от изложеното по – горе се налага извода, че е и основателна. Съгласно чл. 2 ЗЗДН домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство. С оглед установеното от фактическа и правна страна, съдът приема, че по отношение на молителката на 19.10.2018 г. и 22-23.10.2018 г. от ответника е извършен такъв акт на насилие. Действията на ответника съдът квалифицира, като емоционално и икономическо насилие - по смисъла на чл. 2, ал. 1, предл. 4 и предл. 5 ЗЗДН.

Съдът намира поведението на ответника за недопустимо от гледна точка на общуване между родители и деца.

Предвид приетия за установен факт на упражнен акт на домашно насилие спрямо молителката на 19.10.2018 г. и 22-23.10.2018 г., съдът счита, че спрямо упражнилия това насилие следва да бъдат наложени мерките за защита, предвидени в закона. С оглед тежестта на извършените действия на насилие съдът счита, че подходящи мерки на закрила са: 1/ответникът да бъде задължен да се въздържа от извършване на насилие срещу молителката – мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН и 2/да бъде забранено на ответника да се доближава до молителката и жилището, в което тя и малолетното дете Г. Н. Й. живеят на адрес: ***, както и местата за социални контакти и месторабота - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3 ЗЗДН.

Срокът, за който се налага втората мярка следва да бъде определен на минимално предвидения в закона от три месеца, считано от датата на постановяване на съдебното решение, с оглед чл. 5, ал. 2 ЗЗДН.

Съдът намери, че изброените мерки за защита ще имат максимален предупредително-възпиращ ефект, под угрозата при неизпълнението им да бъдат предприети спрямо ответника действия от страна на полицията и прокурора, а налагането им за срок от три месеца ще даде възможност на страните да преодолеят различията си.

Съдът, като съобрази липсата на представени доказателства за доходи на ответника, прецени, че на същия следва да бъде наложена глоба в минимален размер от 200 лв., като мярка адекватна на извършеното деяние, на осн. чл. 5, ал. 4 ЗЗДН.

В тежест на ответника следва да бъде присъдено задължението за плащане, по сметка на ШРС, дължимата за производството държавна такса в размер на 25 лева, на основание чл. 11, ал. 2 ЗЗДН, както и претендираните разноски за адвокатско възнаграждение.

Мотивиран от горното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И:

 

Налага на Н.Я.Й., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: *** и адрес по искова молба: гр. Ш. , ***, мерки за защита срещу домашно насилие по молбата на Н.Н.К., с ЕГН ********** и адрес: ***, на осн. чл. 5, ал. 1 от Закона за защита от домашното насилие, както следва:

Задължава Н.Я.Й., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: *** и адрес по искова молба: гр. Ш., ***, да се въздържа от упражняването на емоционално и икономическо насилие спрямо своята майка Н.Н.К., с ЕГН ********** и адрес: ***, на основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН.

Забранява на Н.Я.Й., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: *** и адрес по искова молба: гр. Ш. , ***, да се доближава до Н.Н.К., с ЕГН ********** и жилището, в което тя живее с детето Г. Н. Й., с ЕГН **********, находящо се в гр. Ш., ***, както и местата за социални контакти и отдих на молителката, за срок от три месеца, считано от датата на постановяване на съдебното решение, с оглед чл. 5, ал. 2 ЗЗДН - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3 ЗЗДН.

Осъжда Н.Я.Й., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: *** и адрес по искова молба: гр. Ш. , ***, да заплати държавна такса в размер на 25.00лв. по сметка на ШРС, на осн. чл. 16 от Тарифата за държавните такси, които се събират по ГПК вр. чл. 11, ал. 2 ЗЗДН

Налага на Н.Я.Й., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: *** и адрес по искова молба: гр. Ш. , ***, глоба в размер на 200.00 /двеста/лв. в полза на Държавата на основание чл. 5, ал. 4 ЗЗДН.

Да се издаде заповед за наложените мерки за защита по чл. 15 ЗЗДН, която подлежи на незабавно изпълнение.

Предупреждава Н.Я.Й., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: *** и адрес по искова молба: гр. Ш. , ***, че за изпълнението на наложените мерки следят Полицейските органи, като при неизпълнение на заповедта ще бъде задържан на осн. чл. 21, ал. 3 ЗЗДН и незабавно ще бъдат уведомени органите на прокуратурата.

Заповедта да се изпълни от полицейските органи по местоживеене на ответника на основание чл. 21, ал. 1 ЗЗДН, като им указва да следят за изпълнението.

Преписи от настоящото решение и от издадената заповед да се връчат на страните и да се изпратят служебно на РПУ по настоящия адрес на извършителя и на пострадалото лице.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седемдневен срок от прочитането му на страните.

 

Районен съдия:…………………….