Р Е Ш Е Н И Е

 

1040/26.11.2018г. ,           Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                   седми  състав

На 22 (двадесет и втори) ноември                                              Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3182 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен е депозирал искане за настаняване извън семейството на детето Д.А.. Излага, че майката на същото – А.Е.Р. страда от заболяване, което налагало полагане на грижи за нея и същата била в невъзможност да полага грижи за него. Бащата на детето бил неизвестен. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което детето Д.Р. да бъде настанено извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД. С оглед нормалното отглеждане и възпитание на детето, счита, че то следва да бъде настанено в приемното семейство на Л.В. *** за срок от две години.

            Майката на детето – А.Р. не взема становище по направеното искане.

            Заинтересованата страна – приемно семейство – Л.Г. изразява съгласие с направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № ***/14.06.2016 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че А.Е.Р. е майка на детето Д.А.Р., роден на *** г., а бащата на същото е неизвестен. От представената заповед № ЗД/Д-Н-113/05.10.2018 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето Д. е временно настанено по административен ред в професионалното приемно семейство на Л.В.Г. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че още при раждането на детето, майката изразила нежеланието си да полага грижи за него. Същата страдала от заболявания, непозволяващи ѝ да се грижи за себе си. Детето Д. било настанено по съдебен ред в семейството на Л. ***, която му осигурила много добри битови условия. Детето посещавало детска ясла и развитието му съответствало на възрастта. 

            При така установеното от фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

            Искането се явява основателно.

            Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25, ал. 1 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че бащата на детето Д. е неизвестен, а майката на същото се намира в трайна невъзможност да го отглежда. Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, предвидени в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗЗакрД.                       Л.Г. е утвърдена като професионално приемно семейство, детето Д. е адаптирано към семейната ѝ среда, поради което следва да бъде настанено в приемното семейство за отглеждане и възпитание за срок от две години, считано от влизане на решението в сила.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община Шумен за съответно на постановеното настаняване вписване в регистъра на населението.

            Водим от горното, съдът 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА В ПРИЕМНО СЕМЕЙСТВО детето Д.А.Р. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Шумен от майка А.Е.Р. с ЕГН ********** и баща неизвестен – в приемното семейство на Л.В.Г. с ЕГН **********,***, за срок от ДВЕ години, считано от влизане в сила на настоящото решение.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Шумен – за съответно на постановеното настаняване вписване в регистъра на населението.

 

                                                                       Районен съдия: