Р Е Ш Е Н И Е

 

1081/7.12.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На четвърти декември                                             две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 3215 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда молителят излага, че при раждането си родителите му го записА. с името „А.“, което се давало на лица само от женски пол. Така през детството му децата му се подигравали, че носи момичешко име, даже в съседната къща живеело момиче на неговата възраст кръстено също А.. Така молителя решил да се представя с името А. пред близки и приятели, като с това име бил известен в кръга, в който се движи и работи. Същевременно носел фамилия „Х.“, което било името  на неговия дядо по бащина линия. Тъй  като той никога не се отнасял към него добре, а често го пренебрегвал и унижавал, молителя иска да носи фамилно име „А.“ на неговия прадядо. Всичко това породило твърдото желание на молителя да депозира настоящата молба, като съдът постанови решение, с което да уважи искането му за промяна на личното му и фамилно име  от “А.Х. “ на “А. А.“.

            В съдебно заседание молителят не се явява лично, за него се явява адв. Р.М.от ШАК, като поддържа молбата на изложените в нея основания. В хода на съдебните прения се развиват аргументи в подкрепа на искането.

            За Община Шумен,  редовно призовани не се явява представител и не депозират становище по искането.

            Представителят на ШРП намира молбата за допустима и основателна. 

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителят е роден на ***г***, като видно от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на  Акт за раждане № 0565 от 18.03.1985г. бил записан с имената А.А.Х..  От свидетелските показания на свид. А.Х.С.– леля на молителя и свид. Х.С.Х.А. – майка на молителя се установи, че името А. се носи преобладаващо от лица от женски пол, като почти не се среща сред мъжете. Така през детството си молителя понасял подигравките на другите деца, а дори негова съседка носела същото име. Неговия дядо Х., чиято фамилия носи, не се държал добре с него и това породило желанието му да се казва А. – името на неговия прадядо по бащина линия. Оттогава и досега когато се запознавал той се представял с имената А. А.. Съдът изцяло кредитира показанията им, въпреки роднинските отношения между свидетелите и молителя, като вътрешно безпротиворечиви и кореспондиращи със събраните по делото доказателства. Видно от събраните писмени доказателства молителят е с чисто съдебно минало, като срещу него няма образувани наказателни производства или административни такива по ЗБЛД.

При така установената фактическа обстановка,  съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че понастоящем молителят носи личното име “А.”. Молителят желае това име да се замени с името „А.“, като излага, че промяната е продиктувана от наличието на „важни обстоятелства“. Тъй като законът не дава отговор на въпроса кои точно обстоятелства се определят като важни, те трябва да се преценяват в контекста на всеки отделен случай. „Важни“ по смисъла на  чл. 19, ал. 1 ЗГР са такива лични и обществени обстоятелства, които правят носенето на името лично и обществено неудобно или неподходящо. От понятието "важни обстоятелства" не следва обаче да се изключва субективното желание на лицето да носи определено име, когато исканата промяна няма за цел въвеждане в заблуждение на органите на реда или определени институции. В този смисъл са Решение  № 346 от 25.11.2011 г. на ВКС по гр. д. № 1387/2010 г. и Решение № 19 от 8.02.2012 г. на ВКС по гр. д. № 486/2011 г., постановени по реда на чл.290 от ГПК и задължителни за приложени от настоящия състав. Следва да се отбележи, че правото да се промени собственото име е субективно лично право и в съдебното производство по реализацията на това право, решаващият съд следва да съобрази наред с обективните основания и с личните, субективни основания на лицето и неговото желание за промяна. 

По отношение на искането за промяна на фамилното име на лицето от „Х.“ на „А.“, съдът съобрази следното: При допускане на промяната на имената на българските граждани преценката на съда следва да е обвързана с императивните изисквания на чл.13 и чл.14 от ЗГР относно начина по който се образуват бащиното и фамилното име на физическото лице. В настоящия случай се сочи, че дядото на молителя не се е грижил за него и той желае да носи името на своя прадядо А.. Съдът констатира, че видно от представеното Удостоверение за раждане на лицето неговите родители също носят фамилията „А.“.  Или изложените от ищеца морални съображения по отношение на исканата промяна следва да се възприемат от съда, доколкото те не са в противоречие с разпоредбата на чл.14, ал.1 от ЗГР, според която фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка – ов или – ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго. Следователно фамилното име на лицето може да бъде „А.“.  

Затова и изложените причини в молбата се възприемат напълно от съда, като  юридическото положение следва да бъде приведено в съответствие с фактическото такова и за в бъдеще бъдат отстранени затрудненията при идентификацията на лицето.

Водим от горното, на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19, ал.1, предл. последно от ЗГР, съдът  

РЕШИ:

  

ДОПУСКА ПРОМЯНА на ЛИЧНОТО ИМЕ на А.А.Х. с ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен адрес *** от “А. ” на „А.“

ДОПУСКА ПРОМЯНА на ФАМИЛНОТО ИМЕ на А.А.Х. с ЕГН ********** от „Х.“ на „А.“.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Препис от решението да се изпрати на длъжностното лице по гражданското състояние при Община Шумен, за отбелязване на промяната в акта за раждане на молителя и в регистрите на населението.

Препис от решението да се изпрати в Бюро Съдимост при Районен съд – гр. Шумен, на основание чл.112 от Правилник  за администрацията в съдилищата.

            Препис от настоящото решение да се връчи на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: