Р Е Ш Е Н И Е

 

1041/26.11.2018г.         Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                         седми  състав

На 22 (двадесет и втори) ноември                                                    Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                             Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3260 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен е депозирал искане за настаняване извън семейството на детето Ц.Ц.Т. Излага, че майката на същото Н.М.К. не разполагала с необходимия родителски капацитет за отглеждането му, не била в състояние да задоволи основни негови нужди. Ц. бил настанен в ЦНСТДБУ, но срокът на настаняването изтекъл. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което Ц.Ц.Т. да бъде настанен извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД. С оглед нормалното отглеждане и възпитание на детето, счита, че то следва да бъде настанено в ЦНСТДМУ № 1 „Слънчево детство“ гр. Шумен за срок от две години.

            Заинтересованото лице Н.К. не взема становище по направеното искане.

            Заинтересованото лице – ЦНСТДМУ № 1 гр. Шумен, чрез ръководителя си, изразява съгласие с направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане №***/12.06.2006 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че Н.М.К. и Ц.Е.Т. са родители на детето Ц.Ц.Т., роден на *** г. Съдът констатира от служебно изисканата справка от Регистър „НБД“, че Ц.Т. починал на 25.03.2018 г. От представената заповед № ЗД/Д-Н-120/10.10.2018 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето е временно настанено по административен ред в ЦНСТДМУ № 1 гр. Шумен. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че родителите до 2015 г. детето било отглеждано от своите родители, но същите имали нисък родителски капацитет и не били в състояние да осигурят елементарни негови потребности. Цвятко страдал от „Умерена умствена изостаналост“, развитието му било забавено.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че молбата се явява основателна. Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че бащата на детето Ц. е починал, а майката на същото се намира в трайна невъзможност да полага грижи. Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, предвидени в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗЗакрД.

            Съгласно чл. 35, ал. 2 от ЗЗакрД, настаняването на дете в специализирана институция се извършва в случаите, когато са изчерпани възможностите за оставането му в семейна среда. Съдът намира, че към момента липсва такава възможност. Не са постъпили молби за настаняване на детето в приемно семейство. Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на детето е същото понастоящем да бъде настанено в социална услуга – резидентен тип при ЦНСТДМУ № 1 гр. Шумен за срок от две години, считано от влизане на решението в сила.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            Водим от горното, съдът 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА детето Ц.Ц.Т. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Шумен от майка Н.М.К. с ЕГН ********** и баща – Ц.Е.Т., за отглеждане в социална услуга – резидентен тип при Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания № 1 „Слънчево детство“ гр. Шумен,  за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на решението.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в 7-дневен срок от връчването му на страните.

 

                                                                       Районен съдия: