Р Е Ш Е Н И Е

 

1105/14.12.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, девети състав, в публично заседание проведено на дванадесети декември, две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3261/2018 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по повод предявена от Дирекция „Социално подпомагане”, гр. Ш. молба с правно основание чл. 30, ал. 1, вр. чл. 29, т. 8 и 9 ЗЗДетето, обективираща искане за прекратяване настаняването на детето Д. Н. Н. в ЦНСТДБУ № 1 гр. Ш., ул.*** и настаняването му в ЦНСТДМУ № 1 гр. Ш., ***, на основание чл. 28, ал. 1 и чл. 27, ал. 2, вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДетето, за срок от две години.

В проведеното съдебно заседание представител на Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Ш. не се явява. Не се явява и майката на детето.

Детето Д. Н. Н., изслушано при условията на чл. 15, ал. 1 Закона за закрила на детето, в присъствието на социален работник П. от Д “СП” гр. Ш. твърди, че се чувства добре в центъра и желае да остане там за максимално разрешения срок.

Шуменският районен съд, девети състав, като взе в предвид събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Детето Д. Н. Н. е родено на *** г. в гр. Ш., от майка – Н.Н.В. и баща – неизвестен. Майката не притежава необходимия родителски капацитет, за да полага грижи за сина си, поради което от раждането си е отглеждано в институции. От 26.06.2007 г. до 02.06 2011 г. детето с отглеждано в ДМСГД гр. Ш.. На 02.06.2011 г. било настанено за отглеждане в семейството на близка, която е декларирала, че има затруднения при възпитанието на детето и няма възможност да се грижи за него, поради което желае да се прекрати настаняването му в дома й. С оглед най-добрия интерес на детето е настанено в професионално приемно семейство. Със заповед на Директора на Д „СП“ Ш. е прекратен настаняването му и е настанено в Кризисен център за деца - гр. Ш., ***, а в последствие е настанено в ЦНСТДБУ № 2. След извършен доклад и решение на ТЕЛК Ш. се установява, че детето е с диагноза „Лека умствена изостаналост. Значително нарушение в поведението изискващо внимание или лечение“. Със заповед № ЗД /Д-Н-119/10.10.2018 г. на Директора на Д „СП“ - Шумен детето е настанено в ЦНСТДМУ гр. Ш. ***.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Съгласно чл. 10, ал. 1 ЗЗДетето, всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и на защита на неговите права и интереси. В разглеждания случай, констатациите на директора на Дирекция „Социално подпомагане”, обективирани в Заповед № ЗД/Д-Н-119/10.10.2018 г., както и тези на социалните работници в Социален доклад № СЛ/Д-Н/137-037/10.10.2018 г., обосноват извода на решаващия състав на съда, че по отношение на детето е необходимо да бъде предприета мярка за закрила.

Изхождайки от регламентираните в нормата на чл. 3 ЗЗДетето принципи на закрила, както и от установеното по делото необходимост от грижи и медицинско обслужване, които родителите не са в състояние да осигурят, съдът приема, че в разглеждания случай по отношение на детето са налице предпоставките на чл. 25, ал. 1, т. 2 и т. 3 ЗЗДетето. Следейки поредността по чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 ЗЗДетето, ШРС приема, че в конкретния случай детето няма близки и роднини, които да имат желание и възможност да се грижат за него, и при които то да бъде настанено. Към настоящия момент няма възможност да бъде настанено и в приемно семейство. Ето защо, съдът приема, че предлаганата от Д“СП” – Ш. мярка за закрила по смисъла на чл. 4, ал. 1, т. 5 ЗЗДетето, а именно, ползване на дългосрочна социална услуга резидентен тип е в интерес на детето, поради което са налице предпоставките за положително произнасяне по искането.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде уважена, като детето следва да бъде настанено в ЦНСТДМУ № 1 - гр. Ш. за срок от две години.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

Прекратява настаняването на детето Д. Н. Н., с ЕГН ********** в ЦНСТДБУ № 1, гр. Ш., ***.

Настанява Д. Н. Н., с ЕГН **********, в ЦНСТДМУ № 1, гр. Ш., ***, за срок от две години.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, на основание чл. 28, ал. 4 ЗЗДетето.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седем дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено и обявено, на основание чл. 28, ал. 6 ЗЗДетето.

Препис от настоящето решение да се връчи на страните заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

След влизане в сила на настоящето решение, преписи от него да се изпратят на Дирекция "Социално подпомагане", гр. Шумен и на Център за настаняване от семеен тип гр. Шумен.

 

Районен съдия: