Р Е Ш Е Н И Е

 

1055/30.11.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесет и седми ноември                                две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 3262 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 28 от ЗЗДет.

            Постъпила е молба от Агенция за социално подпомагане - гр. Шумен, представлявана от Г.А.М., с искане за настаняване по съдебен ред на непълнолетната Д.Н. Д. с ЕГН ********** в  ЦНСТДБУ 1 – гр.Шумен за срок до настъпване на пълнолетие, към момента настанен по административен ред със Заповед № ЗД – Д – Н - 121/12.10.2018г.

            За Дирекция “Социално подпомагане” Шумен не се явява представител, както и не депозират становище по хода на делото.

Майката на детето, редовно призована не се явява в съдебно заседание.

За  ЦНСТДБУ не се явява представител, както и не депозират становище по хода на делото.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

 Д. е родена на ***г. от майка Н.Д.Г., като в удостоверението за раждане е вписано, че бащата е неизвестен. Майката е с 80 % намалена работоспособност, с диагноза „Шизофрения – параноидна форма, непрекъснато протичане“. Същата не разполага и с финансови средства да се грижи за родените от нея две деца. Брата на Д., който е по-малък също е настанен в Центъра. Предмета на делото е продължаване наставянето му по съдебен ред в ЦНСТДБУ, находящ се в гр.Шумен, ул.“Възрожденец“ № 17. От доказателствата по делото и от изслушването на Д. се установи, че към момента няма промяна в обстоятелствата, при които е настанена съдебно с предходното решение, влязло в законна сила на 19.08.2016г.  При изслушването на Д. в съдебно заседание, същата споделя, че желае да бъде в Центъра, тъй като вече е свикнала там и има много приятели, а и нейния брат е при нея.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следния правен извод:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че настоящото производство е във връзка с поредно настаняване на Д. в ЦНСТДБУ I Шумен. Налице е емоционална връзка между нея и нейната майка, като децата често я посещават. Майката обаче е с установено психично разстройство и не разполага с необходимите финансови средства да се грижи за децата. Същевременно  няма други близки на Д. или нейни роднини, при които да бъде настанена. Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде напълно уважена, като бъде определен срок на настаняване от две години.

Поради гореизложеното и на основание чл.28, вр. чл.26, ал.1, вр. чл.25, т. 3 от ЗЗДет., съдът

 

 

Р  Е  Ш  И:

  

НАСТАНЯВА детето Д.Н. Д. с ЕГН ********** в ЦНСТДБУ 1, с адрес *** за срок от 2 (две) години или до настъпване на пълнолетие или на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването, считано от влизане на  решението в сила.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

На основание чл.28, ал.6 от Закона за закрила на детето решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на страните, а след влизането му в сила препис от същото да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен за сведение и изпълнение.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: