Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1077/5.12.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на трети декември 2018 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3297/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 127, ал. 1 от СК.  

Молба от И.З.Х., ЕГН : **********,*** и Д.Д.С., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са родители на детето П. Д. С., ЕГН : **********. Желаят одобряване на постигнато от тях споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК. Молят за решение, по силата на което да се одобри представеното споразумение, с което са постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за утвърждаване на споразумението.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото удостоверения за раждане № 111616/29.11.2011г., издадено по акт за раждане № 1616/29.11.2011г. на Община Шумен, молителите са родители на малолетната П. Д. С., ЕГН : **********. Двамата, постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на непълнолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Съдът определя окончателна държавна такса по молбата, в размер на 25 лева, като констатира, че е внесена от молителката, при завеждането и, а по споразумението за издръжка в размер на 93,60 лева, които да се заплатят от молителя по сметка на ШРС.  

Водим от горното, и на основание чл. 127, ал. 1 от СК и чл. 530 – 541 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между И.З.Х., ЕГН : **********,*** и Д.Д.С., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 127, ал. 1 от СК, а именно :

1.     Родителските права по отношение на малолетното дете П. Д. С. да бъдат упражнявани от майката И.З.Х. в качеството ѝ на майка и  законен представител, като на бащата Д.Д.С. да бъде определен следния режим на лични контакти с детето, както следва:

А/ Всеки втори и четвърти петък, събота и неделя на месеца от 18:00 ч. в петък до 18:00 ч. в неделя с приспиване на детето при бащата, с изключение на настъпили форсмажорни обстоятелства, планирани пътувания или мероприятия на майката и детето, за което бащата ще бъде уведомяван поне 3 дни предварително. В този случай детето ще бъде при бащата следващите петък, събота и неделя.  

Б/ 15 /петнадесет/ дни през месец юли и 15 /петнадесет/ през месец август, или общо 30 /тридесет/ дни през лятото, които не съвпадат с годишния платен отпуск на майката.  

В/ Всяка нечетна година в продължение на 4 /четири/ дни по време на Коледните празници, считано от 10:00 ч. на първия официален неработен ден до 18:00 ч. на четвъртия ден.  

Г/ Всяка четна година в продължение на 2 /два/ дни по време на Новогодишните празници, считано от 10:00 ч. на първия официален неработен ден до 18:00 ч. на втория ден.  

Д/ Всяка нечетна година в продължение на 4 /четири/ дни по време на Великденските празници, считано от 10:00 ч. на първия официален неработен ден до 18:00 ч. на четвъртия ден.  

Е/ За рождения ден на детето на 29.11. от 10:00 ч. до 14:00 ч. или от 14:00 ч. до 18:00 ч., в зависимост от училищната смяна на детето. В случаите когато рождения ден на детето се падне в почивен ден и не съвпадне с режима на лични контакти на бащата с детето, бащата има право на среща с детето за период от три часа на съответния ден, като това време ще е съобразено с организацията на съответния празник от майката. В случаите когато рождения ден на детето се падне в почивен ден и съвпадне с режима на лични контакти на бащата с детето, бащата се задължава да подсигури право на среща на майката с детето за период от три часа на съответния ден, като това време ще е съобразено с организацията на съответния празник от бащата.  

Ж/ Първата половина от Пролетната ваканция на детето от 10:00 ч. на първия ден до 18:00 ч. на последния ден с приспиване.  

З/ Родителите договарят свободен режим на лични отношения между бащата и детето извън посочения по-горе, при предварителна уговорка между тях или по искане на детето.

2.     Определя се ежемесечна издръжка по отношение на роденото от съвместното ни съжителстване дете П. Д. С., в размер на 130.00 /сто и тридесет/ лева, платими от бащата Д.Д.С. до 5-то число на всеки месец ЧРЕЗ майката И.З.Х., считано от влизане в законна сила на Решение по настоящото производство, по банкова сметка *** – ***.

3.     Местоживеенето на детето П. Д. С. се определя на адреса на нейната майка в ***.  

ОСЪЖДА Д.Д.С., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 93,60 лева – държавна такса.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: