Р Е Ш Е Н И Е

1111/17.12.2018г.

гр. Шумен,

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, осми състав

На единадесети декември, през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

Председател: Валентина Тонева

           Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от съдията

ГД № 3323/2018г., по описа на съда,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по молба от Дирекция „Социално подпомагане” гр. Шумен, представлявана от Г. А. М., с правно основание чл. 30, ал. 1, вр. чл. 29, ал.1, т.8, вр. чл. 28, ал.1, вр. чл. 25, ал.2 и чл. 4, ал.1, т.5 от ЗЗДетето, обективираща искане за прекратяване на настаняването на детето Ю.Н.Н., ЕГН **********, в семейството на А.И.И., ЕГН********** (близка на семейството) и искане за настаняването му в ЦНСТДБУ №3 гр. Шумен, за срок до навършване на пълнолетие от детето, а ако учи – до завършване на училище.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание Д”СП” - Шумен, редовно призовани, не изпращат представител. Заинтересованата страна Н.Н.В. – майка на детето, призована по реда на чл. 47 от ГПК, не се явява.

Заинтересованата страна А.И.И. - редовно призована, не се явява.

На осн. чл. 15 и сл. от ЗЗДетето, съдът изслуша детето Ю.Н.Н., в присъствие на социален работник, което заяви, че желае да бъде настанено в ЦНСТДБУ №3 гр. Шумен.

Предвид събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

Видно от представеното по делото Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № ***/***г. на Община Шумен, детето Ю.Н.Н. има родители, както следва: майка Н.Н.В., ЕГН ********** и баща – неизвестен. По делото е представен Социален доклад изх.№***г., в който са обективирани проучванията на социалните работници, които са изложили заключение, че е в най-добър интерес за детето Ю.Н.Н. да бъде прекратено настаняването в семейството на А.И.И., ЕГН********** (близка на семейството) и то да бъде настанено в ЦНСТДБУ №3 гр. Шумен, за срок до навършване на пълнолетие от детето, а ако учи – до завършване на училище.

Съобразно изискването на чл.26, ал.1 от ЗЗдетето, е представена Декларация от А.И.И. (близка на семейството), която изразява желание да бъде прекратено настаняването на детето при нея.

Съдът като съобрази горните обстоятелства, както и че са налице предпоставките по чл.25, ал.2 от ЗЗдетето, намира, че в интерес на детето Ю.Н.Н., е да бъде прекратено настаняването му в семейството на А.И.И., ЕГН********** (близка на семейството) и то да бъде настанено в ЦНСТДБУ №3 гр. Шумен, за срок до навършване на пълнолетие от детето, а ако учи – до завършване на училище. Видно от изложеното от детето е, че желае да бъде настанено в ЦНСТДБУ №3 гр. Шумен.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира от правна страна следното:

Съгласно чл. 10, ал. 1 от ЗЗД, всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и на защита на неговите права и интереси. В разглеждания случай, съвкупният анализ на ангажираните по делото писмени доказателства и констатациите на социалните работници досежно потребностите на детето, обосноват извода на съда, че по отношение на детето е необходимо да бъде предприета мярка за закрила-предоставяне на социална услуга резидентен тип.

Съдът, като съобрази материалите по делото и от установената фактология, приема, че в разглеждания случай, по отношение на детето са налице предпоставките на чл. 30, ал. 1, вр. чл. 29, ал.1, т.8, вр. чл. 28, ал.1, вр. чл. 25, ал.2 и чл. 4, ал.1, т.5 от ЗЗДетето, да бъде прекратено настаняването му в семейството на А.И.И., ЕГН********** (близка на семейството) и  то да бъде настанено в ЦНСТДБУ №3 гр. Шумен, за срок до навършване на пълнолетие от детето, а ако учи – до завършване на училище.

В приложения по делото социален доклад се сочи, че в най - добър интерес на детето е настаняване в ЦНСТДБУ №3 гр. Шумен, за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на училище.

Ето защо, съдът приема, че предлаганата от ДСП гр. Шумен мярка за закрила, е в интерес на детето.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

Прекратява настаняването на Ю.Н.Н., ЕГН **********, в семейството на А.И.И., ЕГН ********** (близка на семейството).

Настанява Ю.Н.Н., ЕГН **********, в специализирана институция в ЦНСТДБУ №3 гр. Шумен, за срок до навършване на пълнолетие от детето, а ако учи – до завършване на училище

Решението подлежи на незабавно изпълнение, на основание чл. 28, ал. 4 ЗЗДт.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в седем дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено .

Препис от настоящето решение да се връчи на страните заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: