Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

1116/19.12.2018г.

гр. Шумен

 

 

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на седемнадесети декември 2018 година

в публично заседание, в следния състав:

 

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Йорданова

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3375/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 50 от СК.

 

Молба от С.К.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и С.Н.Ж., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Варна, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 86 на 14.02.2014г.. По време на брака си имали родено едно дете – малолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и интересите на непълнолетните деца, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителката, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителя съобразно постигнатото споразумение.

 

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 216 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

 

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения, която да се изплати от страните по сметка на ШРС, както следва от молителката 858,38 лева и от молителя 294 лева.

 

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 14.02.2014г., с акт № 86 на Община Варна, между С.К.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и С.Н.Ж., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.К.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и С.Н.Ж., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

 

1.     Родителските права по отношение на роденото по време на брака дете – Д. С. Т., ЕГН : **********, родена на *** г., се предоставят за упражняване на майката С.Н.Ж., ЕГН : **********.

 

2.     Местоживеенето на малолетното дете - Д. С. Т., ЕГН : **********, родена на *** г., е на адреса на майката С.Н.Ж., ЕГН : **********,***.

 

3.     Бащата С.К.Т., ЕГН **********,  ще има режим на лични отношения с детето Д. С. Т., ЕГН : **********, родена на *** г., както следва:

-                     всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09.00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя, с приспиване в жилището на бащата, както и в други случаи по желание на детето и по споразумение между родителите;

 

-                     един месец през лятото /за периода м. юни, м. юли и м. август/, по време, което не съвпада с годишния платен отпуск на майката;

 

-                     по време на Коледните празници:

през четните години – за времето от 17.00 ч. на 24-ти декември до 13.00 ч. на 25-ти декември, с приспиване в дома на бащата;

през нечетните години - за времето от 13.00 ч. на 25-ти декември до 17.00 ч. на 26-ти декември, както и по желание на детето и по споразумение между родителите;

 

-                     по време на Новогодишните празници:

през четните години – за времето от 17.00 ч. на 31-ви декември до 13.00 ч. на 1-ви януари, с приспиване в дома на бащата;

през нечетните години - за времето от 13.00 ч. на 1-ви януари до 17.00 ч. на 2-ри януари, с приспиване в дома на бащата, както и по желание на детето и по споразумение между родителите;

 

-                     по време на Великденските празници:

в четни години – за времето от 09.00 ч. в събота /Велика събота/ до 13.00 ч. в неделя /Великден/, с приспиване в дома на бащата;

в нечетни години - за времето от 13.00 ч. в неделя /Великден/ до 18.00 ч. в понеделник /Великден/, с приспиване в дома на бащата, както и по желание на детето и по споразумение между родителите;

 

-                     на Рождения ден на детето - /17-ти април/ за времето от 14.00 ч. до 18.00 ч., независимо от ежемесечния режим;

 

4.     Бащата С.К.Т., ЕГН : **********, се задължава да плаща месечна издръжка на детето Д. С. Т., ЕГН : **********, родена на *** г., в размер на 300.00 лева /триста лева/, по банкова сметка *** - С.Н.Ж., ЕГН : **********, до 5-то число на месеца, за който се дължи издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното ѝ изплащане, считано от датата на подаване на споразумението в съда до настъпване на законовите основания за изменение или прекратяване на същата.

 

5.     Страните декларират, че след прекратяване на брака не си дължат издръжка един към друг и няма да търсят такава и за в бъдеще.

 

6.     Семейното жилище, представляващо: апартамент № 92 /деветдесет и две/ с площ от 75.67 кв.м. /седемдесет и пет квадратни метра и шестдесет и седем квадратни дециметра/, с административен адрес област Шумен, община Шумен,  град Шумен, ул. ***блок 46 /четиридесет и шест/, вход 5 /пет/, етаж 2 /две/, състоящ се от три стаи, кухня и сервизни помещения се предоставя за ползване от молителката С.Н.Ж., ЕГН : ********** и роденото от брака дете Д. С. Т., ЕГН :  **********, като С.К.Т., ЕГН : **********, го е напуснал към датата на подписване на това споразумение и за в бъдеще няма претенции за ползването му.

 

7.     Страните уреждат и всички свои имуществени отношения, както следва:

Движимите вещи придобити по време на брака са поделили извънсъдебно и доброволно и съпрузите нямат претенции един към друг по отношение на тях.

 

След прекратяване на брака, страните се съгласяват да прекратят съсобствеността и уредят отношенията си относно недвижимия имот, придобит по време на брака им, представляващ: Самостоятелен обект с идентификатор № 83510.661.226.5.92 /осем три пет едно нула точка шест шест едно точка две две шест точка пет точка девет две/ с площ от 75.67 кв.м. /седемдесет и пет квадратни метра и шестдесет и седем квадратни дециметра/, попадащ в сграда № 5 /пет/, разположена в имот с идентификатор № 83510.661.226 /осем три пет едно нула точка шест шест едно точка две две шест/, по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Шумен, одобрени със Заповед РД – 18 – 52/25.11.2005 г. на изпълнителния директор на АГКК, последно изменение със Заповед № КД - 14 - 27 - 1917/13.08.2009 г. на началник на СГКК – Шумен, с административен адрес област Шумен, община Шумен,  град Шумен, п.к. 9700, ул. ***блок 46 /четиридесет и шест/, вход 5 /пет/, етаж 2 /две/, състоящ се от три стаи, кухня и сервизни помещения, при съседи самостоятелни обекти: на същия етаж – самостоятелен обект с идентификатор № 83510.661.226.5.93, под обекта - самостоятелен обект с идентификатор № 83510.661.226.5.89, над обекта-  самостоятелен обект с идентификатор № 83510.661.226.5.95, жилищна сграда блок БЖБ 17 /седемнадесет/, ведно с прилежащото му избено помещение № 20 /двадесет/, с площ от 6.25 кв.м. /шест квадратни метра и двадесет и пет квадратни дециметра/, съгласно Нотариален акт за покупко – продажба акт № 164, вписан с вх. рег. № 3022/30.04.2015 г., том 8, дело № 1572/2015 г. на СВ – гр. Шумен, като същият се поставя в дял и става собственост на молителката С.Н.Ж., ЕГН : **********.

Данъчната оценка на целия недвижим имот е 42 919.00 лв. - /четиридесет и две хиляди деветстотин и деветнадесет лева/.

 

С.Н.Ж., ЕГН : ********** не дължи уравнение на дела на С.К.Т., ЕГН : **********, за недвижимия имот, описан по-горе в споразумението, т.к. последният няма принос при изплащането му и няма претенции относно собствеността на недвижимия имот. След прекратяване на брака задължението по кредит отпуснат от *** България АД, за придобиване на имота се поема изцяло от молителката С.Н.Ж., ЕГН : **********.

 

Придобитият по време на брака ЛЕК АВТОМОБИЛ, марка BMW 545 I /БМВ 545 И/, рама WBANВ31020В078412, двигател 47331N62В44А, цвят ЧЕРЕН МЕТАЛИК, с държавен регистрационен номер – ***, заедно с всички принадлежности към него, се предоставя в дял и става индивидуална собственост на С.К.Т., ЕГН : **********, като съпругата му С.Н.Ж., ЕГН : **********, заявява, че няма претенции за собствеността на лекият автомобил.

Застрахователната стойност на лекия автомобил е 14 700 /четиринадесет хиляди и седемстотин/ лева.

 

Страните декларират, че лекият автомобил марка BMW 545 I /БМВ 545 И/, рама WBANВ31020В078412, двигател 47331N62В44А, цвят ЧЕРЕН МЕТАЛИК, с държавен регистрационен номер – ***, е закупен с извънсемейни средства на С.К.Т., ЕГН : **********, придобити преди сключването на брака.

 

Страните заявяват, че не са придобивали със съвместен принос парични влогове и всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

 

Страните заявяват, че нямат претенции един към друг за вземания от кредитни институции и трети лица.

 

8.     При сключване на гражданския брак съпругата е прибавила към фамилията си и фамилното име на съпруга си – „Т.“. След прекратяването на брака между страните, съпругата ще премахне от фамилното си име „Т.“ и за в бъдеще ще се именува С.Н. Ж..

 

9. Разноските по бракоразводното дело, остават за страните така, както са направени и бъдат присъдени от съда с решението.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА С.К.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

 

ОСЪЖДА С.К.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 216 лева държавна такса по споразумението за издръжка.

 

ОСЪЖДА С.К.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 294 лева държавна такса по споразумението за имуществените отношения.

 

ОСЪЖДА С.Н.Ж., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 858,38 лева държавна такса по споразумението за имуществените отношения.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: